Aluehallitus, kokous 12.12.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 224 LISÄPYKÄLÄ: Paikalliset sopimukset poikkeusluvallisesta työajasta (lisäpykälä)

KHVADno-2022-478

Valmistelija

  • Soili Vesterinen, soili.vesterinen@kainuu.fi

Perustelut

Kainuun hyvinvointialue on hakenut hyvinvointialueen ensihoidon toimipisteiden työntekijöille, hyvinvointialueen paloasemien miehistölle sekä hyvinvointialueen paloasemaryhmien paloesimiehille (lukuun ottamatta Kajaanin toimipisteen paloesimiehiä) sekä Kajaanin päivystäville palomestareille lupaa poiketa työaikalain (872/2019) 39 § 1. momentin 1. kohdan mukaisesti työaikalain säännöksistä säännöllisen työajan järjestämiseksi 1.1.2023 alkaen aluehallintovirastolta (AVI) Näiden  lupien nojalla voitaisiin teettää keskimäärin 42 tunnin säännöllistä viikkotyöaikaa. AVI on myöntänyt nämä luvat.

AVI on muuttanut hyvinvointialueille poikkeuslupiin annettavia lupaehtojaan 1.1.2023 alkaen aikaisempaan verrattuna. Säännöllinen työaika voidaan AVI:n uusien lupaehtojen mukaan nostaa enintään 42 tuntiin keskimäärin enintään 52 viikon ajanjakson aikana, jos niin paikallisesti sovitaan.

Ensihoidon työntekijöihin sovellettavan SOTE-sopimuksen työaikaluvun 10 §:n mukaan, joka säätelee poikkeuksellista säännöllistä työaikaa;

”Kun viranhaltijan/työntekijän säännöllinen työaika on työaikalain 39 §:n nojalla järjestetty lain 5 §:n säännöksistä poikkeavasti, noudatetaan erityislupaan sisältyviä määräyksiä tai asianomaisen virka- tai työehtosopimuksen määräyksiä tämän luvun määräysten sijasta niiltä osin kuin erityisluvassa tai asianomaisessa virka- tai työehtosopimuksessa on nimenomaisesti mainittu. Muilta osin noudatetaan tämän luvun määräyksiä.”

Paikallisesta sopimisesta on neuvoteltu keskustasolla ja sopijaosapuolet toteavat yhteisesti, että SOTE-sopimuksen työaikaluvun 10 §:n nojalla – kun työaikajärjestely perustuu AVI:n poikkeuslupaan - paikallisesti voidaan sopia poikkeusluvan täytäntöönpanosta poikkeusluvassa todetulla tavalla.

Paloasemien henkilöstöön sovelletaan TS-sopimusta, neuvottelut tämän sopimuksen osalta paikallisesta sopimisesta eivät ole vielä valmiit.

Paikalliset sopimukset tuodaan hallituksen hyväksyttäväksi. Paikallisia sopimuksia ei ennätetä neuvotella aluehallituksen joulukuun kokoukseen, koska tieto keskustasolta menettelytavasta saatiin viikolla 49. Kuitenkin on tärkeää, että paikalliset sopimukset hyväksytään vuoden 2022 puolella, koska poikkeusluvan voimassaoloaika alkaa 1.1.2023.

Ehdotus

Esittelijä

  • Jukka Lindberg, hyvinvointialuejohtaja, jukka.lindberg@kainuu.fi

Aluehallitus valtuuttaa hyvinvointialuejohtaja Jukka Lindbergin hyväksymään ko. paikalliset sopimukset poikkeusluvallisesta työajasta.

Päätös

Hyväksyi. 

Puheenjohtaja päätti kokouksen klo 15:02.