Aluehallitus, kokous 12.12.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 218 Hyvinvointialueiden väliset kustannusten korvaukset, varmennekorttiasioiden ja Covid-19 näytteenoton veloituslaskelmat v. 2023

KHVADno-2022-450

Valmistelija

  • Taneli Pikkarainen, taloussuunnittelija, taneli.pikkarainen@kainuu.fi

Perustelut

Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämistä koskevan lain 57 §:n mukaan, jos hyvinvointialue antaa lakiin tai 36 §:ssä tarkoitettuun hyvinvointialueiden yhteistyösopimukseen perustuen sosiaali- tai terveyspalveluja toisen hyvinvointialueen asukkaalle, on sen hyvinvointialueen, jonka asukas henkilö on, korvattava ilman aiheetonta viivytystä palvelun antamisesta aiheutuneet kustannukset, jollei kustannusten korvaamisesta muualla toisin säädetä tai jolleivät hyvinvointialueet toisin sovi. Kustannuksilla tarkoitetaan toteutuneita kuluja, jotka ovat aiheutuneet palvelun antamisesta ja joista on vähennetty palvelusta kertyneet toimintatulot.

Edellä säädettyä ei sovelleta terveydenhuoltolain 16 §:ssä tarkoitettuun kouluterveydenhuoltoon, 17 §:ssä tarkoitettuun opiskelijaterveydenhuoltoon eikä 17 a §:ssä tarkoitettuihin opiskeluhuollon psykologipalveluihin eikä sosiaalihuoltolain 27 c §:ssä tarkoitettuihin opiskeluhuollon kuraattoripalveluihin.

Palvelujen korvausperusteista sekä kustannusten laskutuksesta ja maksamisesta voidaan säätää tarkemmin sosiaali- ja terveysministeriön asetuksella.

Kainuun hyvinvointialueelle on laadittu sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämistä koskevan lain 57 §:n mukainen laskutushinnasto. Korvaukset peritään palveluja käyttävien asiakkaiden hyvinvointialueilta tai täyden korvauksen potilaiden hoidosta asianomaiselta taholta (vakuutusyhtiöt, Valtionkonttori ym.). 
Kainuun hyvinvointialueen hallintosäännön 63 § :n mukaan aluevaltuusto päättää hyvinvointialueen palveluista ja muista suoritteista perittävien maksujen yleisistä perusteista. Aluehallitus päättää tarkemmin maksujen perusteista ja euromääristä.

Liitteet: 
Korvauslaskelmien yhteenveto 2023
Palvelukatalogi 2023
Terveydenhuollon varmennekorttien kuvaus -laskelma 2023
Covid19 testi- näytteenoton korvauslaskelma 2023

 

 

 

                         

Ehdotus

Esittelijä

  • Jukka Lindberg, hyvinvointialuejohtaja, jukka.lindberg@kainuu.fi

Aluehallitus hyväksyy liitteenä olevan, hallintosäännön 63 §:ään ja sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämistä koskevan lain 57 §:ään perustuvan laskutushinnaston, Palvelukatalogin, terveydenhuollon varmennekorttien kuvaus -laskelman ja Covid19 testi- näytteenoton korvauslaskelman vuodelle 2023.

Pöytäkirja tarkastetaan tämän asian osalta kokouksessa.

Päätös

Hyväksyi.