Aluehallitus, kokous 12.12.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 220 Valtuustoaloite: Sähköisten apuvälineiden käyttäjien turvallisuus sähkökatkosten aikana

KHVADno-2022-403

Valmistelija

  • Ritva Kanervo, johtajaylilääkäri, Ritva.Kanervo@kainuu.fi

Perustelut

Aikaisempi käsittely

Aluevaltuusto 31.10.2022 § 84 pöytäkirjamerkintä valtuustoaloite Kainuun Demarit: Sähköisten apuvälineiden käyttäjien turvallisuus sähkökatkosten aikana

Päätös

Hallintosäännön 119 §:n mukaisesti aluevaltuusto päätti lähettää aloitteen aluehallitukselle valmisteltavaksi.

Aluehallitus 12.12.2022:

Hyvinvointialueen Kainuun demarit ovat laatineet 31.10.2022 valtuustoaloitteen liittyen varautumiseen mahdollisiin sähkökatkoihin. Aloitteen mukaan Kainuun sosialidemokraattien aluevaltuustoryhmä esittää, että hyvinvointialue lähtee välittömästi kartoittamaan sähköä vaativien apuvälineiden turvin elävien ihmisten tilannetta ja ryhtyy tekemään suunnitelmaa, miten turvataan heille inhimilliset ja turvalliset elinolosuhteet sähkökatkosten aikana.

Sosiaali- ja terveysministeriö on lähettänyt ohjauskirjeen Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymälle liittyen palvelujärjestelmän varautumiseen sähkökatkoihin talvikaudella 2022–2023.

Ohjauskirjeen mukaisesti kuntien ja sairaanhoitopiirien tulee:

  • Tehdä yhteistyötä sähkönjakeluverkon haltijoiden kanssa alueellaan ja selvittää sosiaali- ja terveydenhuollon toimipaikat ja erityisesti priorisoitavat toiminnot. Lisäksi alueilla on kartoitettava kotihoidon asiakkaat ja tehtävä suunnitelma, miten asiakkaiden palvelu ja hoito turvataan sähkökatkojen aikana.
  • Käydä läpi sosiaali- ja terveydenhuollon varautumissuunnitelmat ja tarvittaessa tarkentaa näitä sähkökatkoihin varautumisen osalta. Alueilla on oltava varautumissuunnitelmat siitä, miten sote-toimipaikkojen ja mm. kotihoidossa olevien asiakkaiden palvelut turvataan sekä lyhyiden että pitkien katkosten aikana kiinnittäen erityisesti huomiota kiireellisten ja välttämättömien sosiaali- ja terveyspalveluiden turvaamiseen sekä asiakas- ja potilasturvallisuuden varmistamiseen. Suunnitelmissa tulee huomioida mm. järjestöjen mahdollisuudet tukea viranomaisia ja omassa toiminnassaan huomioida sähkökatkosten johdosta tukea tarvitsevat henkilöt.
  • Olla yhteydessä oman alueensa yksityisiin palveluntuottajiin, ja varmistaa, että ne ovat tehneet tarvittavat varautumistoimenpiteet sähkökatkon varalta. Yksityisten palveluntuottajien kanssa tehdyt sopimukset on hyvä käydä läpi varmisteen, että palvelujen jatkuvuus sekä asiakas- ja potilasturvallisuus on taattu pitkienkin sähkönjakelukatkojen aikana.
  • Tehdä suunnitelma siitä, miten henkilöstö koulutetaan toimimaan sähkökatkosten aikana ja varautumaan siihen, että palvelut voidaan turvata. Alueilla tulee myös varautua siihen, että henkilöstöresurssin tarve voi olla sähkökatkojen aikana suurempi mm. kotiin annettavissa palveluissa.
  • Huolehtia siitä, että palveluiden piirissä olevilla asiakkailla (ja heidän läheisillään) on riittävä tieto, jotta he voivat omalta osaltaan varautua sähkökatkoksiin ja toimia niiden aikana. Erityisesti huomiota tulee kiinnittää haavoittuvimmassa asemassa oleviin asiakkaisiin.
  • Tehdä muutokset asiakkaiden palvelusuunnitelmiin.

 

Yllä olevan ohjeistuksen mukaisesti Kainuun soten valmiustoimikunta, tekniset palvelut ja tulosaluejohtajien johdolla eri vastuualueet ja toimintayksiköt ovat tarkistaneet varautumissuunnitelmia sähkökatkojen varalle. Luonnollisesti nämä varautumissuunnitelmien tarkistuksen myötä täsmennetyt toimintaohjeet ovat myös vuoden alussa aloittavan Kainuun hyvinvointialueen hyödynnettävissä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Jukka Lindberg, hyvinvointialuejohtaja, jukka.lindberg@kainuu.fi

Aluehallitus antaa aluevaltuustolle aloitteeseen annetun vastauksen tiedoksi ja esittää, että valtuusto toteaa aloitteen loppuun käsitellyksi.

Päätös

Hyvinvointialuejohtajan täydennetty muutosehdotus:

Pöytäkirja tarkastetaan tämän asian osalta kokouksessa.

Päätös:

Hyväksyi.