Aluehallitus, kokous 12.12.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 211 Lääkkeiden annosjakelupalvelun palvelusetelin käyttöönoton pilotointi Kainuun hyvinvointialueella vuoden 2023 aikana

KHVADno-2022-461

Valmistelija

  • Jaana Mäklin, vs. tulosaluejohtaja, jaana.maklin@kainuu.fi
  • Seija Salomaa, vs. vastuualuepäällikkö, seija.salomaa@kainuu.fi
  • Eija Rämä, vastuualuepäällikkö, eija.rama@kainuu.fi
  • Metti Järvikallio, vastuualuepäällikkö, metti.jarvikallio@kainuu.fi

Perustelut

Annosjakelupalvelu on toimintaa, jossa apteekki toimittaa asiakkaan lääkkeet valmiiksi kerta-annoksiksi jaettuina asiakkaan lääkehoidosta vastaavaan ikäihmisten kotihoitoon / hoitokotiin. Lääkkeiden annosjakelupalvelu tulee ajankohtaiseksi yleensä silloin, kun jatkuva lääkehoito käsittää useita eri lääkkeitä tai asiakas tarvitsee lääkehoidon toteuttamisessa apua. Annosjakelun tavoitteena on tukea turvallisen ja rationaalisen lääkehoidon toteutumista. Annosjakelun palvelusetelijärjestelmän piiriin kuuluvat asiakkaat, palvelun sisältö sekä laatuvaatimukset on kuvattu tarkemmin palvelusetelisääntökirjan luvussa yhdeksän.

Lääkkeiden annosjakelu kuuluu Kainuun hyvinvointialueen järjestämisvelvollisuuden piiriin, jos asiakkaan hoito- ja palvelusuunnitelmassa on todettu tarve lääkkeiden annosjakeluun. Lääkkeiden annosjakelussa on kyse terveydenhuoltolaissa (1326/2010) tarkoitetusta sairaanhoidosta. 

​​​Hyvinvointialueella on erilaisia vaihtoehtoisia tapoja järjestää lakisääteiset tehtävänsä esimerkiksi hoitaa lääkkeiden annosjakelu itse tai hankkia lääkkeiden annosjakelupalvelu apteekeilta. Kainuun hyvinvointialue järjestää mm. ikäihmisten palvelujen asiakkaiden lääkkeiden annosjakelun pääasiassa ostopalveluna.  Annosjakelupalveluun esitetään käyttöön otettavaksi myös palveluseteliä ja toimintaa pilotoidaan vuoden 2023 aikana. 

Palveluseteli on yksi tapa järjestää lakisääteisiä palveluja. Palvelusetelilain tarkoituksena on palvelusetelin avulla lisätä asiakkaan valinnan mahdollisuuksia, parantaa palvelujen saatavuutta ja edistää hyvinvointialueen sosiaali- ja terveystoimen sekä sen elinkeino toimen ja yksityisten palvelujen tuottajien yhteistyötä (laki sosiaali- ja terveydenhuollon palvelusetelistä 8.7.2022/601).

Kainuun hyvinvointialue hyväksyy palveluseteli palveluntuottajaksi hakeutuvat palveluntuottajat (apteekit). Palveluseteli on Kainuun hyvinvointialueen päätöksellään asiakkaalle myönnettävää kohdennettua ostovoimaa, jolla hän voi ostaa itse valitsemaltaan palveluseteliyrittäjänä toimivalta apteekilta palvelun, johon palveluseteli on kohdennettu.

Lääkkeiden annosjakelun palvelusetelin käyttöönotto esitetään aloitettavaksi pilotoimalla toimintaa vuoden 2023 aikana Kainuun hyvinvointialueen tuottamassa ikäihmisten kotihoidossa sekä ikäihmisten asumispalveluissa.  Pilotti pyritään toteuttamaan kustannusneutraalisti lääkkeiden annosjakelun ostopalveluihin varattujen määrärahojen puitteissa. Lääkkeiden annosjakelun toteuttaminen palvelusetelillä kohdistuu asiakkaille, joiden lääkehoidon toteuttaminen kuuluu ikäihmisten palvelujen vastuulle.  Lääkkeiden annosjakelun palveluseteli voidaan myöntää säännöllistä kotihoitoa saaville asiakkaille tai pitkäaikaisessa asumispalvelussa oleville asiakkaille, mikäli lääkejaon toteuttaminen annosjakeluna on suunniteltu asiakkaan palvelukokonaisuuteen. Asiakkaalle myönnettävän lääkkeiden annosjakelun palveluseteli on tasasuuruinen.  Palvelusetelin arvo on 4 € / viikko. Palvelusetelillä järjestetystä lääkkeiden annosjakelusta ei voi muodostua asiakkaalle omavastuuta. Lääkkeensä asiakas maksaa itse.

Palvelusetelin käyttö edellyttää sääntökirjan käyttöönottoa. Sääntökirja on asiakirja siitä, mihin yksityinen palveluntuottaja sitoutuu, kun Kainuun hyvinvointialue hyväksyy palveluntuottajan palvelusetelillä toteutettavan palvelun palveluntuottajaksi. Sääntökirjassa määritellään mm. palveluntuottajan tehtävät, velvollisuudet, oikeudet ja vastuut. Sääntökirjassa palveluntuottajat velvoitetaan käyttämään Palveluseteli- ja ostopalvelujärjestelmää PSOP (parastapalvelua.fi). PSOPin kautta hallinnoidaan asiakkaille palveluseteleinä ja ostopalveluina järjestettäviä palveluja. 

Lisätietoja asiasta antavat: vastuualuepäällikkö Eija Rämä puh. 044 581 1491, vastuualuepäällikkö Metti Järvikallio puh. 044 797 0140 ja vs. vastuualuepäällikkö Seija Salomaa puh 044 710162 tai vs. tulosaluejohtaja Jaana Mäklin puh 044 7101450  tai sähköpostitse etunimi.sukunimi@kainuu.fi

Ehdotus

Esittelijä

  • Jukka Lindberg, hyvinvointialuejohtaja, jukka.lindberg@kainuu.fi

Aluehallitus päättää hyväksyä lääkkeiden annosjakelupalvelun palvelusetelisääntökirjan ja lääkkeiden annosjakelun palvelusetelin käyttöönoton aloitettavaksi pilotoimalla toimintaa vuoden 2023 aikana Kainuun hyvinvointialueen tuottamassa ikäihmisten kotihoidossa sekä ikäihmisten asumispalveluissa esittelytekstin mukaisesti.
 

Päätös

Hyväksyi.