Aluehallitus, kokous 12.12.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 217 Erikoissairaanhoidon ja erityishuollon palveluhinnasto v. 2023, Leikkaus ja anestesian, Patologian laboratorion sekä Välinehuollon sisäiset hinnat v. 2023

KHVADno-2022-447

Valmistelija

  • Taneli Pikkarainen, taloussuunnittelija, taneli.pikkarainen@kainuu.fi

Perustelut

Erikoissairaanhoidon ja erityishuollon palveluhinnastoa noudatetaan hyvinvointialueiden välisessä, täyden korvauksen (vakuutusyhtiöt, Puolustusvoimat ym.) ja muussa mahdollisessa laskutuksessa.
Muut hyvinvointialueet maksavat asukkaidensa saamista palveluista suoritehinnan. Suoritehinnoittelun perusteena ovat todelliset kustannukset, jotka sisältävät toiminnan välittömät ja välilliset kustannukset, poistot sekä pääomalle mahdollisesti suoritettavan koron. Hyvinvointialueita laskutetaan yhdenmukaisin perustein.
Kainuun hyvinvointialueen hallintosäännön 63 §:n mukaan aluevaltuusto päättää hyvinvointialueen palveluista ja muista suoritteista perittävien maksujen yleisistä perusteista. Aluehallitus päättää tarkemmin maksujen perusteista ja euromääristä.
Yksikköjä voidaan muuttaa toimintavuoden aikana talousarvioon hyväksyttyyn muutokseen perustuen ja niin, että yksikköhintojen muutos voi tulla voimaan aikaisintaan ilmoitusta seuraavan toisen kalenterikuukauden alusta lukien.  
SUORITEPERUSTEINEN LASKUTUS
Avohoito: Avohoidon palveluista peritään hoidon vaativuuden ja tutkimusten kustannusten perusteella erikoisalakohtaisesti ryhmitelty käyntiin perustuva hinta. Lisäksi avohoidon laskutusperusteena on toimenpidekohtaisia kuntatuotteita, jotka sisältävät leikkaustoimenpiteen, anestesian sekä heräämöhoidon.
Vuodeosastohoito: Vuodeosastohoidosta peritään kustannusten perusteella erikoisalakohtaisesti määritelty hoitopäivän hinta. Lisäksi vuodeosastohoidon laskutusperusteena on toimenpidekohtaisia kuntatuotteita, jotka sisältävät leikkaustoimenpiteen, anestesian sekä heräämöhoidon. Vuodeosastohoidossa laskutusperusteena on myös tietyistä tutkimus- ja hoitokokonaisuuksista koostuvia hoitopaketteja.  
Täyden korvauksen potilaiden hoidosta peritään hinnaston mukainen hinta ja asiakasmaksu.  
Hintojen tarkistaminen: Talousjohtaja on valtuutettu tekemään tarvittaessa yksittäisiä teknisluonteisia tai uusiin suoritteisiin perustuvia hintatarkistuksia.  

Leikkaus- ja anestesian palveluyksiköllä on oma sisäinen toimenpidekohtainen hinnastonsa. Hinnat sisältävät leikkaustoimenpiteen, anestesian sekä heräämöhoidon kustannukset.

Välinehuollon palveluyksiköllä on oma suoritekohtainen sisäinen hinnastonsa.

Patologian palveluyksiköllä on oma sisäinen tutkimuskohtainen hinnastonsa.

 

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Jukka Lindberg, hyvinvointialuejohtaja, jukka.lindberg@kainuu.fi

Aluehallitus hyväksyy liitteiden mukaiset
- erikoissairaanhoidon ja erityishuollon palveluhinnaston sekä
-leikkaus- anestesian palveluyksikön,
-Välinehuollon palveluyksikön ja
-Patologian palveluyksikön sisäiset hinnastot vuodelle 2023.

Päätös

Hyväksyi.