Aluehallitus, kokous 12.12.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 212 Kainuun kuntien ja Kainuun hyvinvointialueen yhteinen kotouttamisohjelma 2023- 2024

KHVADno-2022-472

Valmistelija

  • Anna-Liisa Kainulainen khvakhvananna

Perustelut

Kainuun kuntien kotouttamisohjelma 2023 -2024 on lakisääteinen suunnitelma (laki kotoutumisen edistämisestä 1386/2010). Kunnan tai useamman kunnan on yhdessä laadittava kotoutumisen edistämiseksi ja monialaisen yhteistyön vahvistamiseksi kotouttamisohjelma, joka hyväksytään kunkin kunnan/kaupungin valtuustossa ja jota tarkistetaan vähintään kerran neljässä vuodessa.

Ensimmäinen Kainuun kuntien yhteinen kotouttamisohjelma vuosille 2014 -2017 valmisteltiin yhteistyössä kuntien ja Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän kesken. Kotoutumisohjelmaa on päivitetty säännöllisesti lähes vuosittain.

Kotouttamisohjelma vuosille 2023 – 2024 on laadittu Kajaanin kaupungin kansainvälisten palveluiden johtaja Jukka Piiraisen koordinoimana. Ohjelman laadintatyössä ovat olleet mukana kuntien edustajien lisäksi keskeiset viranomaiset, palveluntuottajat ja muut yhteistyötahot.  Kotouttamisohjelman pohjana on aiemmille vuosille laadittu kuntien yhteinen kotouttamisohjelma. Vuoden 2025 alusta voimaan tuleva lakiuudistus kotoutumisen edistämisestä tulee ohjaamaan jatkossa kotouttamisohjelman sisältöä.

Kotouttamisohjelma sisältää Kainuun alueen kotouttamisen tavoitteet, toimenpiteet, vastuutahot sekä seurannan ja arvioinnin. Kotouttamisohjelman tavoitteet on laadittu 1) osaamisen ja koulutuksen 2) elinkeinot, yrittäjyyden ja työllistymisen sekä 3) toimintaympäristön näkökulmasta.

Vuoden 2023 – 2024 kotouttamisohjelmassa on huomioitu Kainuun hyvinvointialueen toiminnan aloittaminen 1.1.2023.  Vuoden 2023 alusta alkaen sekä kunnat että hyvinvointialueet voivat hakea pakolaisille tehtävistä tulkkauksista korvauksia kotoutumislain 48 §:n mukaisesti. Kehittämis- ja hallintokeskus maksaa korvauksen kunnille ja hyvinvointialueelle hakemuksen perusteella.

Ehdotus

Esittelijä

  • Jukka Lindberg, hyvinvointialuejohtaja, jukka.lindberg@kainuu.fi

Aluehallitus päättää lähettää Kainuun yhteisen kotouttamisohjelman aluevaltuustolle ja esittää, että valtuusto hyväksyy Kainuun kuntien yhteisen kotouttamisohjelman.

Päätös

Hyvinvointialuejohtajan muutettu päätösehdotus:

Aluehallitus päättää merkitä tiedoksi Kainuun kuntien yhteisen kotouttamisohjelman.

Päätös:

Hyväksyi.