Aluehallitus, kokous 12.12.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 214 Perhehoidon toimintaohje Kainuun hyvinvointialueella 1.1.2023 alkaen

KHVADno-2022-465

Valmistelija

  • Jaana Mäklin, vs. tulosaluejohtaja, jaana.maklin@kainuu.fi
  • Anna-Liisa Kainulainen khvakhvananna

Perustelut

Kainuun hyvinvointialue järjestää perhehoitoa ja lainsäädäntöön perustuva perhehoidon toimintaohje on hallinnollinen ohje siitä, miten hyvinvointialue toteuttaa lastensuojelun, vammaisten henkilöiden sekä ikäihmisten toimeksiantosopimussuhteista perhehoitoa.

Toimintaohjeeseen on yhdenmukaistettu Kainuun hyvinvointialueen yhtenäinen tapa toteuttaa ja kehittää perhehoitoa. Perhehoidon toimintaohje palvelee perhehoidon asiakkaita, perhehoitajia ja hyvinvointialueen työntekijöitä.

Perhehoidon tavoitteena on antaa perhehoidossa olevalle henkilölle mahdollisuus kodinomaiseen hoitoon ja läheisiin ihmissuhteisiin sekä edistää hänen perusturvallisuuttaan ja sosiaalisia suhteitaan. Perhehoito on hoidon tai muun osa- tai ympärivuorokautisen huolenpidon järjestämistä perhehoitajan yksityiskodissa tai hoidettavan kotona. Perhehoidettavalla on muihin perhekodin jäseniin tasavertainen asema. Perhehoito tarjoaa kiinteän lähiyhteisön perheen arkeen liittyviä kuntoutumista edistäviä ihmissuhteita, jokapäiväisiä kodin askareita, yksilöllistä hoivaa/hoitoa ja turvallisuutta. Perhehoito voi olla jatkuvaa tai lyhytaikaista ja se sopii kaikenikäisille. 

Perhehoitoon sijoittamisessa otetaan huomioon sijoitettavan omat toivomukset, hänen omaisten/läheisten mielipide ja perhehoitajan arvio omista valmiuksista. Lasten ja nuorten perhehoidossa sijaishuoltopaikan valinnassa kiinnitetään huomiota huostaanoton perusteisiin ja lapsen tarpeisiin sekä lapsen sisarussuhteiden ja muiden lapselle läheisten ihmissuhteiden ylläpitämiseen ja hoidon jatkuvuuteen. Lisäksi mahdollisuuksien mukaan otetaan huomioon kielellinen, kulttuurinen ja uskonnollinen tausta.

Esitetään, että aluehallitus hyväksyy liitteenä olevan perhehoidon toimintaohjeen ja hyväksyy sen, että toimintaohjeeseen voidaan jatkossa tehdä teknisluonteiset muutokset sekä lakimuutosten vaikutukset ilman erillistä aluehallituksen käsittelyä.

Lisätietoja asiasta antavat: toimialuejohtaja Anna-Liisa Kainulainen puh. 044 750 2424, vs.vastuualuepäällikkö Tiina Kiiltomäki puh 044 750 2160, vastuualuepäällikkö Tarja Juppi puh 044 777 3311 sekä vs. tulosaluejohtaja Jaana Mäklin puh. 044 710 1450 tai sähköpostitse etunimi.sukunimi@kainuu.fi 

Ehdotus

Esittelijä

  • Jukka Lindberg, hyvinvointialuejohtaja, jukka.lindberg@kainuu.fi

Aluehallitus hyväksyy liitteenä olevan Kainuun hyvinvointialueen perhehoidon toimintaohjeen 1.1.2023 alkaen ja hyväksyy sen, että toimintaohjeeseen voidaan jatkossa tehdä teknisluonteiset muutokset sekä lakimuutosten vaikutukset ilman erillistä aluehallituksen käsittelyä.

Päätös

Hyväksyi.