Aluehallitus, kokous 12.12.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 210 Kainuun hyvinvointialueen omavalvontaohjelma 2023-2025

KHVADno-2022-474

Valmistelija

  • Virpi Korhonen, laatupäällikkö, virpi.i.korhonen@kainuu.fi
  • Jaana Mäklin, vs. tulosaluejohtaja, jaana.maklin@kainuu.fi

Perustelut

Laki sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä (612/2021) sekä laki pelastustoimen järjestämisestä (613/2021) velvoittavat, että hyvinvointialueen on lakisääteissä toiminnassaan varmistettava omavalvonnalla tehtäviensä lainmukainen hoitaminen ja sopimusten noudattaminen. Omavalvonnalla hyvinvointialue varmistaa sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen palvelujen saatavuuden, jatkuvuuden, turvallisuuden, laadun ja vaikuttavuuden sekä asiakkaiden yhdenvertaisuuden. Tehtävien ja palveluiden omavalvonta on toteutettava osana niiden järjestämistä ja tuottamista.

Hyvinvointialueen on laadittava järjestämisvastuuseensa kuuluvista tehtävistä ja palveluista omavalvontaohjelma. Omavalvontaohjelma on strateginen dokumentti, jossa määritellään miten järjestetään ja varmistetaan tehtävien lainmukainen hoitaminen ja tehtyjen sopimusten noudattaminen, sekä havaittujen puutteellisuuksien korjaaminen.

Kainuun hyvinvointialueen strategia on suunnitelmakokonaisuus lakisääteisten tavoitteiden saavuttamiseksi, joka perustuu arvioon väestön hyvinvoinnista, alueen tilanteesta ja taloudesta sekä näiden muutoksista.  Strategia on lakisääteinen suunnitelma, siitä kuinka hyvinvointialue saavuttaa tavoitteensa. Kainuun hyvinvointialueen strategia ohjaa omavalvontaohjelmaa ja hyvinvointialueen valvontaa. Kainuun hyvinvointialueen omavalvontaohjelma sisältää hyvinvointialueelle kuuluvien sosiaali- ja terveydenhuollon tehtävien ja palveluiden sekä pelastustoiminnan valvonnan ja omavalvonnan keskeiset strategiset periaatteet.  Siinä määritellään miten sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen toteutumista, turvallisuutta ja laatua seurataan, miten havaitut puutteellisuudet korjataan ja raportoidaan.  Omavalvontaohjelma kokoaa yhteen hyvinvointialueen palvelujen laatuun ja turvallisuuteen vaikuttavat keskeiset asiakirjat. Omavalvontaohjelman valmisteluvaiheessa osa tähän liittyvistä asiakirjoista on valmisteilla ja nämä tuodaan päätöksentekoon erillisen aikataulun mukaisesti. Omavalvontaohjelma täydentyy vuoden 2023 aikana hyvinvointialueen omavalvontasuunnitelmalla, laadunhallinnan toimintasuunnitelmalla sekä pelastuslaitoksen palvelutasopäätöksellä.

Omavalvonta on sisäisen valvonnan osa-alue, joka tähtää palvelujen laadun ja palvelutasovaatimusten täyttymiseen. Kainuun hyvinvointialueen hallintosäännössä määritellään sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan tehtävät. Näihin tehtäviin kuuluu mm. sisäisen tarkastuksen, riskienhallinnan, hyvän hallintotavan sekä omavalvonnan järjestäminen, toimeenpano ja tuloksellisuuden valvonta. Sisäinen valvonta on osa johtamista. Omavalvontaohjelma laaditaan valtuustokausittain, päivitetään tarvittaessa ja tarkastetaan vuosittain. Kainuun hyvinvointialueen hallintosäännön mukaan aluehallitus hyväksyy hyvinvointialueen omavalvontaohjelman. Omavalvontaohjelman toteutumisen seurantaan perustuvat havainnot ja niiden perusteella tehtävät toimenpiteet raportoidaan osana toiminnan ja talouden raportointia. Seurantatiedot ja julkiset valvontatiedot julkaistaan Kainuun hyvinvointialueen verkkosivuilla. Aluehallitus päättää valvonnan raportoinnin aikataulun ja tavan.

Ehdotus

Esittelijä

  • Jukka Lindberg, hyvinvointialuejohtaja, jukka.lindberg@kainuu.fi

Aluehallitus hyväksyy Kainuun hyvinvointialueen omavalvontaohjelman 2023-2025.

Päätös

Hyväksyi.