Aluehallitus, kokous 12.12.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 204 Kainuun hyvinvointialueen hallintosäännön täydentäminen; mm. poikkeusolojen toimivalta

KHVADno-2022-59

Valmistelija

  • Tuija Aarnio, tuija.aarnio@kajaani.fi

Perustelut

Hyvinvointialueen toiminnan aloittamisen mahdollistanut hallintosäännön perusrunko on hyväksytty aluevaltuuston kokouksessa 15.3.2022. Hallintosäännön määräyksiä luottamishenkilöiden palkkioista on täsmennetty aluevaltuuston päätöksellä 9.5.2022 ja henkilöstöorganisaatiota koskevia säännöksiä on lisätty aluevaltuuston päätöksellä 29.6.2022. Henkilöstöorganisaation osalta hallintosäännöstä puuttuu edelleen säännöksiä mm. järjestämisen tuesta. Myös poikkeusolojen toimivallasta tulee lisätä määräykset. Sääntöön on tehty useita täsmennyksiä ja teknisiä muutoksia.   

1. Hallintosäännön 4. lukuun Henkiöstöorganisaatio on lisätty säännökset järjestämisen tuesta ja järjestämisjohtajan vastuista. Lukuun on lisätty säännökset talousjohtajan, henkilöstöjohtajan ja sosiaalijohtajan tehtävistä ja toimivallasta. Lukuun on lisätty mm. tulosaluejohtajille, palvelualuejohtajille ja palveluyksikönpäälliköille toimivaltuuksia hankinnoissa, kehittämishankkeissa ja vahingonkorvauksissa. Hyvinvointialuejohtajalle esitetään siirrettäväksi toimivalta pitkäaikaisen lainan ottamisesta ja talousjohtajalle lyhytaikaisen lainan ottamisesta.  

2. Hallintosäännön 81 §:n mukaan aluevaltuuston kokousten pöytäkirjanpitäjänä / sihteerinä toimii valtuuston määräämä viranhaltija. Tarkoituksenmukaisuussyistä muutetaan säännöstä siten,että tehtävässä voi toimia myös työsuhteinen henkilö. 

3. Hallintosääntöön lisätään määräykset poikkeuksellisen toimivallan käytöstä tilanteessa, jossa hyvinvointialueen järjestämisvastuulla olevaan toimintaan kohdistuu vakava häiriötilanne tai sellainen riski tai uhka, että normaalista toimivallasta poikkeamiselle on välttämätön syy. Tällä toimivallalla voidaan tehdä päätöksiä, jotka ovat välttämättömiä palveluiden turvaamiseksi ja tilanteen normalisoimiseksi.  

4. Hallintosäännön 149 §:ssä on määräykset aluehallituksen otto-oikeudesta. Säännöksestä puuttuu määräykset siitä, kuka voi päättää otto-oikeuden käyttämisestä. Otto-oikeuden ulkopuolelle on syytä rajata henkilöstöä koskevat rutiiniluonteiset päätökset, mm. vuosi- ja sairauslomapäätökset.  

5. Luottamushenkilöiden palkkioiden maksamiseen on tehty tarkennuksia mm. päivärahakäytöntöjen ja kokouksiin osallistumisen osalta. Vammaisneuvoston ja vanhusneuvoston puheenjohtajille maksetaan vuosipalkkiona 600 euroa. 

6. Muiden toimielinten kuin aluehallituksen ja tarkastuslautakunnan esittelijät päättää aluejohtaja. 

7. Omaisuuden luovuttamista ja vuokraamista koskevia säännöksiä on täsmennetty. Aluevaltuusto päättää kiinteän ja rakennetun omaisuuden luovuttamisesta, kun niiden arvo on yli 250.000 euroa; tämän alle olevista luovutuksista päättää aluehallitus. Osakkeiden ja osuuksien myynnistä päättää aluehallitus. Palvelualueen johtajalla on oikeus myydä toimialansa irtaimistoa 50.000 euron arvoon saakka, tämän arvon ylittävän irtaimen myynnin toimivalta on toimialuejohtajilla.  

8. Palvelussuhteeseen ottamisesta on koottu määräykset yhteen pykälään. Aluevaltuustolle kuuluu lain perusteella hyvinvointialuejohtajan valinta. Aluehallitus valitsee toimialuejohtajat. Organisaatiossa noudatetaan yleisesti tästä alaspäin ns. yhden yli periaatetta eli esihenkilö valitsee alaisensa esihenkilön alaisen henkilöstön. Palvelussuhteeseen ottaminen tapahtuu esityksestä. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Jukka Lindberg, hyvinvointialuejohtaja, jukka.lindberg@kainuu.fi

Aluehallitus esittää aluevaltuustolle, että valtuusto hyväksyy liitteessä punaisella merkityt muutokset hallintosääntöön. Muutokset tulevat voimaan 1.1.2023. 

Pöytäkirjaan liitetään ao. muutosliitteen lisäksi muutoksilla ajantasaistettu hallintosääntö. 

Pöytäkirja tarkastetaan tämän asian osalta kokouksessa. 

 

 

 

Päätös

Harri Peltola esitti, että hallintosäännön 169 §:ään ei lisätä lausetta "Kainuu on yksi virka-alue eikä sen sisällä tehdyistä matkoista makseta päivärahoja". Ehdotusta kannattivat Johanna Sorri ja Heli Moilanen. 

Puheenjohtaja totesi, että oli tehty pohjaesityksestä poikkeava kannatettu ehdotus, joten asiasta on äänestettävä. 

Puheenjohtaja esitti, että ne jotka kannattavat pohjaesitystä äänestävät JAA ja ne, jotka kannattavat Harri Peltolan ehdotusta äänestävät EI. 

Äänestyksessä pohjaesitystä kannatti 3 JAA-ääntä: Saara Karjalainen, Aki Räisänen ja Markku Oikarinen. Harri Peltolan ehdotusta kannatti 6 EI-ääntä: Johanna Sorri, Heli Moilanen, Marika Tuomela, Harri Peltola, Esa Ahonen ja Heikki Huotari. Lisäksi annettiin 2 TYHJÄ-ääntä: Anne Kemppainen ja Airi Mäkinen. 

Puheenjohtaja totesi Harri Peltolan ehdotuksen tulleen aluehallituksen päätökseksi. 

Hyvinvointialuejohtajan muutettu päätösehdotus:

Aluehallitus esittää aluevaltuustolle, että valtuusto hyväksyy liitteessä punaisella merkityt muutokset hallintosääntöön edellä mainitun 169 §:n muutospäätöksen mukaisesti. Muutokset tulevat voimaan 1.1.2023. 

Pöytäkirjaan liitetään ao. muutosliitteen lisäksi muutoksilla ajantasaistettu hallintosääntö. 

Pöytäkirja tarkastetaan tämän asian osalta kokouksessa. 

Päätös:

Hyväksyi.