Aluehallitus, kokous 12.12.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 203 Kainuun hyvinvointialueen, Kainuun Soten ja Kainuun kuntien väliset henkilöstön siirtosopimukset

KHVADno-2022-305

Valmistelija

  • Tuija Aarnio, tuija.aarnio@kajaani.fi

Perustelut

Hyvinvointialueelle siirtyvän henkilöstön asemasta säädetään sosiaali- ja terveydenhuoltoa ja pelastustoimea koskevan uudistuksen toimeenpanosta ja sitä koskevan lainsäädännön voimaanpanosta annetun lain (616/2021) 18 §:ssä, jonka mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen tehtävien ja tehtäviä hoitavan henkilöstön siirto kunnista ja kuntayhtymistä hyvinvointialueelle sekä hyvinvointiyhtymään katsotaan liikkeenluovutukseksi. Liikkeenluovutukseksi katsotaan myös kunnan tai kuntayhtymän palveluksessa olevien opiskeluhuollon kuraattoreiden siirtyminen hyvinvointialueelle ja hyvinvointiyhtymään. Liikkeenluovutukseksi katsotaan myös kunnan ko. pykälän 1 momentissa tarkoitettujen tehtävien tukitehtävien ja tehtäviä hoitavan henkilöstön siirrot, jos tehtävää hoitavan henkilön tosiasiallisista tehtävistä vähintään puolet on 1 momentissa tarkoitettujen tehtävien tukitehtäviä.

Hyvinvointialueista annetun lainsäädännön mukaan henkilöstöä luovuttavien kuntien ja kuntayhtymien sekä vastaanottavan hyvinvointialueen kesken tulee laatia henkilöstön siirtosopimus. Henkilöstö siirtyy kunnista ja kuntayhtymistä hyvinvointialueelle liikkeen luovutuksen periaatteella ns. vanhoina työntekijöinä, jolloin heidän palvelussuhteen ehtonsa säilyvät entisellään. 

Kainuun hyvinvointialueelle siirtyy liikkeenluovutuksena Kainuun Sotelta koko henkilöstö noin 3.700 henkilöä, Kajaanin kaupungilta noin 200 henkilöä ja muista Kainuun kunnista yhteensä muutama kymmenen henkilöä. Laadituissa sopimuksissa määritellään henkilöstön siirtyminen virkasuhteisiin tai työsuhteisiin tulevan organisaation tarpeista käsin, todetaan palvelussuhteen voimassaolon vaikutus siirtymiseen, palvelussuhteen ehtojen säilyminen sekä  vuosilomien ja muiden vapaiden pitämisen periaatteet. 

Voimaanpanolain 24 §:n mukaan siirtyvään henkilöstöön kohdistuva lomapalkkavelka siirtyy hyvinvointialueelle. 

Kainuun kuntien ja Kainuun Soten henkilöstön siirtosopimukset ovat muutoin samansisältöiset, mutta Kainuun Soten sopimukseen sisältyy lausuma palkkaharmonisoinnista. 

Sopimukset on käsitelty yhteistyötoimikunnassa 15.9.2022 ja 23.11.2022. 

 

 

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Jukka Lindberg, hyvinvointialuejohtaja, jukka.lindberg@kainuu.fi

Aluehallitus hyväksyy liitteenä olevat Kainuun kuntien ja Kainuun Soten sekä hyvinvointialueen kesken solmittavat henkilöstönsiirtosopimukset. 

Päätös

Hyväksyi.