Aluehallitus, kokous 12.12.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 197 Yhteistoimintaneuvottelujen käynnistäminen koskien hyvinvointialueelle siirtyvää henkilöstöä

KHVADno-2022-311

Valmistelija

  • Jukka Lindberg, hyvinvointialuejohtaja, jukka.lindberg@kainuu.fi

Perustelut

Yhteistoimintaneuvottelujen käynnistäminen tammikuussa 2023 koskien hyvinvointialueelle siirtynyttä henkilöstöä

Työnantajan ja henkilöstön välistä yhteistoimintaa kunnassa ja hyvinvointialueella koskevan lain (449/2007) 4 §:n mukaan työnantajan ja henkilöstön välisessä yhteistoiminnassa käsitellään sellaiset asiat,​ jotka koskevat henkilöstön asemaan merkittävästi vaikuttavia muutoksia työn organisoinnissa,​ kunnan tai hyvinvointialueen palvelurakenteessa,​ kuntajaossa tai kuntien tai hyvinvointialueiden tai näiden välisessä yhteistyössä. Työnantajan ja henkilöstön välisessä yhteistoiminnassa käsitellään myös asiat,​ jotka koskevat palvelujen uudelleen järjestämisen periaatteita,​ jos asialla voi olla ulkopuolisen työvoiman käytöstä tai liikkeen luovutuksesta johtuvia tai muita olennaisia henkilöstövaikutuksia. Työnantajan ja henkilöstön välisessä yhteistoiminnassa käsitellään myös henkilöstöön,​ henkilöstön kehittämiseen ja tasa-​arvoiseen kohteluun sekä työyhteisön sisäiseen tietojenvaihtoon liittyviä periaatteita ja suunnitelmia sekä taloudellisista tai tuotannollisista syistä toimeenpantavaa osa-​aikaistamista,​ lomauttamista tai irtisanomista. Lakia työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnassa ja hyvinvointialueella (449/2007) sovelletaan kunnassa,​ kuntayhtymässä,​ hyvinvointialueella ja hyvinvointiyhtymässä. 

Hyvinvointialueelle siirtyvän henkilöstön asemasta säädetään sosiaali-​ ja terveydenhuoltoa ja pelastustoimea koskevan uudistuksen toimeenpanosta ja sitä koskevan lainsäädännön voimaanpanosta annetun lain 18 §:ssä,​ jonka mukaan sosiaali-​ ja terveydenhuollon ja pelastustoimen tehtävien ja tehtäviä hoitavan henkilöstön siirto kunnista ja kuntayhtymistä hyvinvointialueelle sekä hyvinvointiyhtymään katsotaan liikkeenluovutukseksi. Liikkeenluovutukseksi katsotaan myös kunnan tai kuntayhtymän palveluksessa olevien opiskeluhuollon psykologien ja kuraattoreiden siirtyminen hyvinvointialueelle ja hyvinvointiyhtymään.

Liikkeenluovutukseksi katsotaan myös kunnan 1 momentissa tarkoitettujen tehtävien tukitehtävien ja tehtäviä hoitavan henkilöstön siirrot,​ jos tehtävää hoitavan henkilön tosiasiallisista tehtävistä vähintään puolet on 1 momentissa tarkoitettujen tehtävien tukitehtäviä. Liikkeen luovuttajan ja luovutuksensaajan on selvitettävä niille henkilöstön edustajille,​ joiden edustamia työntekijöitä luovutus koskee: Kainuun hyvinvointialue Pöytäkirja 8/2022 16 (21) Yhteistyötoimikunta 07.12.2022

1) luovutuksen ajankohta tai suunniteltu ajankohta;​

2) luovutuksen syyt;​

3) luovutuksesta työntekijöille aiheutuvat oikeudelliset,​ taloudelliset ja sosiaaliset seuraukset;​ sekä

4) suunnitellut,​ työntekijöitä koskevat toimenpiteet. Yhteistoimintaneuvottelujen käynnistäminen liikkeen luovutuksen jälkeen tammikuussa 2023 viedään aluehallituksen päätettäväksi 12.12.2022.

Asia on käsitelty yt-toimikunnassa 7.12.2022.

Ehdotus

Esittelijä

  • Jukka Lindberg, hyvinvointialuejohtaja, jukka.lindberg@kainuu.fi

Aluehallitus päättää aloittaa tammikuussa 2023 Kainuun hyvinvointialueen yhteistoimintaneuvottelut koskien hyvinvointialueelle siirtynyttä henkilöstöä. 

 

Päätös

Hyväksyi.