Aluehallitus, kokous 13.2.2023

§ 54 Pelastuslaitoksen kiinteistöinvestointi

KHVADno-2023-864

Valmistelija

  • Timo Halonen, toimialuejohtaja hallinto- ja tukipalvelut, timo.halonen@kainuu.fi

Perustelut

Kainuun pelastuslaitos Kajaanissa toimii yksityiseltä vuokratuissa tiloissa Kajaanissa Opintie 1 sijaitsevassa kiinteistössä, jonka toimistorakennus on rakennettu 1970 luvulla ja kalustohalli 1950 luvulla. Tilat on vuokrattu 20 vuoden vuokrasopimuksella pelastuslaitoksen käyttöön ja vuokrasopimus päättyy vuoden 2023 lopussa. Vuokrasopimusta on mahdollista myös jatkaa. Sisäilmaongelmien vuoksi Kainuun pelastuslaitos toimii eri kiinteistöissä väestötiloissa. Tiloja ei ole suunniteltu paloasemakäyttöön, eivätkä ne siten vastaa nykyisiä käyttötarpeita. Toimiessaan kahdessa eri rakennuksessa olevissa toimitiloissa, pelastuslaitos ei pysty toteuttamaan toimintavalmiusohjeen mukaista lähtövalmiuttaan. 

Kainuun pelastuslaitos käynnisti vuonna 2020 Kajaanin kaupungin kanssa uusien tilojen tarveselvityksen, kun Kajaanin kaupungin varikko paloi vuonna 2020 ryhdyttiin selvittämään Kainuun pelastuslaitoksen ja kaupungin varikon yhteishanketta. Perustettiin hanketyöryhmä ja syntyi Temppu hanke. Tavoitteena mahdollisimman suuri synergia ja kustannussäästöt molemmille osapuolille.

Hanke eteni suunnitteluvaiheeseen vuonna 2021 ja tarkoitus oli päästä rakentamaan kesällä 2022. Kainuun pelastuslaitos teki esivuokrasopimuksen hankkeeseen sitoutumista tammikuussa 2022. Hanke kuitenkin viivästyi Ukrainan sodan vuoksi rakentamiseen liittyvien riskien kasvaessa. Kajaanin kaupunki teki myöhemmin kohdennetun urakkakilpailun, jossa rakentamiskustannuksiin liittyviä riskejä pyrittiin hallitsemaan. Koska rakentamista ei päästy aloittamaan vuonna 2022, päätös hankkeeseen sitoutumisesta siirtyi Kainuun hyvinvointialueelle. Jotta Kajaanin kaupunki voi käynnistää rakennushankkeen, se edellyttää hyvinvointialueen päätöstä ja sitoutumista pitkäaikaisella vuokrasopimuksella rakennushankkeeseen. Kajaanin kaupunki on toivonut hyvinvointialueen ratkaisua helmikuun loppuun mennessä. Hanke sisältyy hyvinvointialueen investointiohjelmaan.  

Kainuun hyvinvointialue on kartoittanut Temppu- hankkeelle vaihtoehtoisia tilaratkaisuja Kajaanin alueelta ja selvittänyt rahoitusmahdollisuuksia.  

Aluehallitukselle annetaan selvitys tilanteesta aluehallituksen kokouksessa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Jukka Lindberg, hyvinvointialuejohtaja, jukka.lindberg@kainuu.fi

Aluehallitus merkitsee tilannekatsauksen tietoonsasaatetuksi ja antaa ohjeet jatkoneuvotteluihin. 

Päätös

Hyväksyi.

Merkittiin tauko klo 14:17-14:28.

Esteellisyys

  • Aki Räisänen (yhteisöjäävi), Miikka Kortelainen (yhteisöjäävi)

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto

Päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa, ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä aluevalitusta.

Sovellettava lainkohta: Laki hyvinvointialueesta 141 §.