Aluehallitus, kokous 13.2.2023

§ 59 Tukihenkilöpalvelun myöntämisperusteet aikuisten ja vammaisten sosiaalityössä

KHVADno-2022-409

Valmistelija

  • Tarja Juppi, palvelualuepäällikkö, tarja.juppi@kainuu.fi
  • Anna-Liisa Kainulainen, toimialuejohtaja sosiaali- ja perhepalvelut, anna-liisa.kainulainen@kainuu.fi

Perustelut

Hyvinvointialueen asiakkaita tulee kohdella yhdenvertaisesti ja asiakkaiden palvelut tulee järjestää yhteneviin palvelujen perusteisiin ja kriteereihin pohjautuen. Aluehallitus on kokouksessa 28.11.2022 §185 hyväksynyt sosiaali- ja terveyspalveluiden myöntämisen perusteet, palvelujen myöntämisenperusteista on tuolloin jäänyt pois tukihenkilötoiminta.

Kainuun hyvinvointialueen hallintosäännön (10 §) mukaan hyvinvointialueen aluehallitus päättää hyvinvointialueen palveluiden järjestämisessä noudatettavat periaatteet ja yleiset ohjeet. 

Aluehallituksen päätettäväksi on valmisteltu: 

1)    Aikuisten sosiaalityön ammatillisen tukihenkilöpalvelun myöntämisperusteet. Ammatillinen tukihenkilötoiminta on sosiaalihuoltolain (30.12.2014/1301) 28 §:n mukaista sosiaalipalvelua. Kyseessä on määrärahasidonnainen palvelu. Ammatillisella tukihenkilötoiminnalla ehkäistään asiakkaan syrjäytymistä ja edistetään hänen osallisuuttaan yhteisöissä ja yhteiskunnassa. (Liite Ammatillisen tukihenkilötoiminnan myöntämisperusteet aikuisten sosiaalityössä)

2)    Vammaisten sosiaalityön tukihenkilötoiminnan myöntämisperusteet ja maksettava tukihenkilöpalkkio. Vammaisten sosiaalityössä järjestetään harkinnanvaraisena palveluna kehitysvammaisten erityishuollosta annetun lain (519/1977) perusteella tukihenkilötoimintaa kehitysvammaisille henkilöille. Kyseessä on määrärahasidonnainen palvelu.  Tukihenkilötoiminnan tavoitteena on tukea kehitysvammaisten henkilöiden itsenäistymistä ja itsenäistä asumista sekä pidemmällä aikavälillä vähentää ryhmäkotiasumispalvelujen tarvetta. (Liite Tukihenkilötoiminnan myöntämisperusteet ja maksettava tukihenkilöpalkkio vammaisten sosiaalityössä)

Ehdotus

Esittelijä

  • Jukka Lindberg, hyvinvointialuejohtaja, jukka.lindberg@kainuu.fi

Aluehallitus päättää hyväksyä esitetyt aikuisten sosiaalityön ammatillisen  tukihenkilötoiminnan ja vammaisten sosiaalityön tukihenkilötoiminnan myöntämisperusteet ja maksettavan tukihenkilöpalkkion suuruuden. Myöntämisperusteet liitetään asiakirjaan Sosiaali- ja terveyspalveluiden myöntämisen perusteet Kainuun hyvinvointialueella1.1.2023 alkaen, minkä aluehallitus on hyväksynyt 28.11.2022 § 185.

Päätös

Hyväksyi.


Muutoksenhaku


Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä

  • hyvinvointialueen jäsen

  • hyvinvointialueiden yhteistoiminnassa järjestettyjä tehtäviä koskevasta päätöksestä oikaisuvaatimuksen ja aluevalituksen saa tehdä myös yhteistoimintaan osallinen hyvinvointialue ja sen jäsen.


Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Kainuun hyvinvointialueen kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä.

Hyvinvointialueen jäsenen, yhteistoimintaan osallisen hyvinvointialueen ja sen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun päätös on asetettu yleisesti nähtäväksi. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä. Päätöksen sähköinen tiedoksianto edellyttää asianosaisen suostumusta.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Kainuun hyvinvointialueen aluehallitus.

Postiosoite:
Kainuun hyvinvointialue/Aluehallitus
PL 401
87070 Kainuu

Käyntiosoite:
Sotkamontie 13, Hallintotalo H
87300 Kajaani

Sähköpostiosoite: kirjaamo.hyvinvointialue@kainuu.fi
Faksinumero: 08 718 0050
Puhelinnumero: 08 615 61 (vaihde)
Kirjaamon aukioloaika: arkisin ma–pe klo 9.00–15.00

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • se, millaista oikaisua vaaditaan
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.


Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Kainuun hyvinvointialueen kirjaamosta.