Aluehallitus, kokous 13.2.2023

§ 67 Valtuustoaloite: Kainuusta ikäihmisten palveluiden ykkösmaakunta

KHVADno-2022-403

Valmistelija

  • Kaisa-Mari Käyhkö, toimialuejohtaja ikäihmisten palvelut, kaisa-mari.kayhko@kainuu.fi
  • Metti Järvikallio, palvelualuepäällikkö, metti.jarvikallio@kainuu.fi
  • Eija Rämä, palvelualuepäällikkö, eija.rama@kainuu.fi
  • Jaana Mäklin, asiakkuusjohtaja, jaana.maklin@kainuu.fi
  • Mari Kinnunen, toimialuejohtaja terveyden- ja sairaanhoidon palvelut, mari.kinnunen@kainuu.fi

Perustelut

Aikaisempi käsittely

Aluevaltuusto 29.6.2022 § 69 pöytäkirjamerkintä valtuustoaloite Kainuun Demarit: Kainuusta ikäihmisten palveluiden ykkösmaakunta

Päätös

Hallintosäännön 119 § mukaisesti aluevaltuusto päätti lähettää aloitteen aluehallitukselle valmisteltavaksi.

Aluehallitus 13.2.2023:

Nykytilan kuvaus ja kehittämistoimenpiteet valtuustoaloitteessa esitettyihin kohtiin:

1. Verrattaessa yli 75-vuotiaiden saamia palveluita koko maan keskimääräisiin peittävyyksiin, voidaan todeta, että 75-vuotta täyttäneille kainuulaisille on järjestetty v. 2021 mm. säännöllistä kotihoitoa ja tehostettua palveluasumista enemmän kuin keskimääräisesti koko maassa. Säännöllisen kotihoidon peittävyys Kainuussa on ollut 19,9 %, koko maan peittävyys 15,7%; tehostetun palveluasumisen peittävyys Kainuussa on ollut 8,3 %, koko maan peittävyys 6,7 %. Verrattaessa kotona asuvia yli 75-vuotiaita koko maan keskimääräiseen peittävyyteen on kotona asuvien kainuulaisten osuus ollut matalampi. Kotona asuvat yli 75-vuotiaat kainuulaiset 91,4 %, koko maan peittävyys 92,6 %. Kaikki palveluperusteet täyttävät kuntalaiset ovat oikeutettuja Kainuun hyvinvointialueen järjestämiin palveluihin.

Vuodelle 2023, kotihoitoon on varattu riittävät vakanssimäärät ja määrärahat turvaamaan asiakkaiden tarvitsemia palveluja. Tavoitteenamme on kehittää kotiin vietävien palvelujen tarjontaa mm. lisäämällä yhteisöllistä asumista ja hoivateknologiaa, että yhä useampi ikäihminen voi asua omassa kotonaan mahdollisimman pitkään.

Hyvinvointialueen johtamisrakennetta on uudistettu vuoden 2023 alusta ja johtamista vahvistetaan mm. johtamisvalmennuksella.

2. Asia otetaan tarkasteltavaksi järjestämissuunnitelman yhteydessä.

3. Kainuun hyvinvointialue järjestää kotona asumisen tueksi yksilöllisiä tukitoimia mm. kuntouttavaa päivätoimintaa. Päivätoimintaa on kehitetty siten, että se vastaa yhä yksilöllisemmin asiakkaiden tarpeisiin. Vuoden 2022 aikana ikäihmisten päivätoimintaa on aloitettu järjestämään myös kuvapuhelinpalvelua hyödyntämällä. Jatkamme edelleen toiminnan kehittämistä monipuolisemmaksi ja laajemmin asiakkaita tavoittavaksi.

Ikäihmisten toimialueen asumispalvelujen yksiköissä vierailee säännöllisesti vapaaehtoisia ja järjestöjen sekä yhdistysten toimijoita ilahduttamassa asukkaiden arkea. Osassa hoitokoteja on käytössä erillinen sovellus, jonka avulla asukkaiden kanssa voidaan tehdä erilaisia aktiviteetteja yksilöllisten mieltymysten mukaisesti. Sovelluksien käyttöä lisätään useampiin yksiköihin.

4. Ikäihmisten asumispalveluissa seurataan hoitajamitoituksen toteutumista säännöllisesti. THL on tehnyt valtakunnallisen seurantakyselyn kaksi kertaa vuodessa, jatkossa kysely toteutetaan neljä kertaa vuodessa.

5. Kotiin annettavien palveluiden tavoitteena on, että ikäihminen pystyy elämään ja asumaan kotona toimintakykyisenä ja turvallisessa ympäristössä. Ikäihmisten kotihoito sisältää asiakkaan yksilöllisen tarpeen mukaisen hoidon ja huolenpidon sekä toimintakykyä ja vuorovaikutusta edistävän toiminnan ja muun henkilön suoriutumista tukevan toiminnan. Kotihoitoon sisältyy lisäksi asiakkaan yksilöllisen palelutarpeen mukainen kotisairaanhoito. Kotihoidon palvelut alkavat määräaikaisella arviointijaksolla, jonka aikana asiakkaan voimavaroja tuetaan niin, että parhaassa mahdollisessa tapauksessa kotihoidon tarve päättyy. Kaikissa kotihoidon yksiköissä on pieniä hoitorinkejä, joissa sairaanhoitaja toimii hoitorinkinsä asiantuntijana asiakkaiden hoidon suunnittelussa ja arvioinnissa. Kaikille säännöllisen kotihoidon asiakkaille on nimetty omahoitajaksi sairaanhoitaja ja lähihoitaja. Kotihoidon lisäksi kotona asumista voidaan tukea mm. kotisairaala Alisalla, kotikuntoutus Konstalla, palveluneuvonnalla ja -ohjauksella, muistineuvolalla ja päivätoiminnalla on tärkeä rooli hyvinvoinnin, toimintakyvyn ja kotona asumisen turvaamisessa.

Kotiin vietävien palveluiden kehittämiseen kiinnitetään erityistä huomiota järjestämissuunnitelmassa.

Omaishoitajille järjestetään vapaapäivät lain omaishoidon tuesta 4 §:n edellyttämällä tavalla.

6. Kainuun hyvinvointialueen ikäihmisten palveluissa on tavoitteena järjestää ikäihmisille turvalliset ja palvelutarpeisiin nähden riittävät ja oikea-aikaiset palvelut. Palveluita on kehitetty pitkäjänteisesti ja kehittämistä jatketaan edelleen yhteistyössä. Väestörakenteen kehitys edellyttää uudenlaista ajattelua, sopeutumista ja sopeuttamista, että pystymme järjestämään asiakkaiden tarvitsemat palvelut mahdollisimman vaikuttavasti. Haasteenamme ovat mm. henkilöstön saatavuus ja pitkät välimatkat.

Pyrimme ratkaisemaan haasteet vahvalla yhteistyöllä mm. palveluprosesseja ja palveluita kehittämällä. Tarkastelemme resurssien käyttöä, tehtäväkuvia ja ammattinimikkeitä siten, että resurssit on kohdennettu mahdollisimman hyödyllisesti.

7. Kainuun hyvinvointialueella seurataan säännöllisesti henkilöstön työhyvinvointia mm. hyvinvointikyselyn avulla. Yhdessä henkilöstön kanssa tehdään kehittämissuunnitelmat ja tavoitteiden toteutumista seurataan. Osaamisen kehittämissuunnitelmiin nostetaan vuosittain koulutustavoitteiksi mm. henkilöstön kehityskeskusteluista esiin tulleita toiveita sekä yleisiä ajankohtaisiin teemoihin ja osaamisen kehittämiseen liittyviä aiheita, tavoitteiden toteutumista seurataan. 

Perehdytyksiin kiinnitetään huomiota ja perehdytystä kehitetään mm. saadun palautteen perusteella. Jokainen työntekijä ja opiskelija on meille tärkeä, että voimme paremmin turvata riittävän henkilöstöresurssin.

8. Järjestämissuunnitelman laadinnassa kiinnitetään erityistä huomiota palveluketjujen ja -prosessien haastekohtiin ja sovitaan jatkotoimenpiteistä.

Aloitteen arviointi ja mahdolliset toimenpiteet valmistellaan hyvinvointalueen strategian toimeenpano ja syventämisvaiheessa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Jukka Lindberg, hyvinvointialuejohtaja, jukka.lindberg@kainuu.fi

Aluehallitus antaa aluevaltuustolle aloitteeseen annetun vastauksen tiedoksi ja esittää, että valtuusto toteaa aloitteen loppuun käsitellyksi.

Päätös

Hyväksyi.


Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto

Päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa, ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä aluevalitusta.

Sovellettava lainkohta: Laki hyvinvointialueesta 141 §.