Aluehallitus, kokous 13.2.2023

§ 60 Potilasasiamiehen selvitys vuodelta 2022

KHVADno-2023-769

Valmistelija

  • Tiina Komulainen, sosiaaliasiamies, tiina.komulainen@kainuu.fi

Perustelut

Laki potilaan asemasta ja oikeuksista (785/1993) määrittelee potilasasiamiestoiminnan, jonka mukaan terveydenhuollon toimintayksikölle on nimettävä potilasasiamies. Potilasasiamiehellä tulee olla organisaatiossa puolueeton ja riippumaton asema ja tehtävänä on neuvoa potilaita potilaslain soveltamiseen liittyvissä asioissa, avustaa muistutuksen tekemisessä, tiedottaa potilaan oikeuksista sekä toimia muutoinkin potilaan oikeuksien edistämiseksi ja toteuttamiseksi.

Potilas- ja sosiaaliasiavastaavista on tarkoitus säätää uusi laki. Laissa säädettäisiin toiminnan järjestämisestä, kelpoisuudesta, asiavastaavien riippumattomasta asemasta, tehtävistä sekä henkilötietojen käsittelystä. Tehtävät vastaisivat pitkälti nykyisiä tehtäviä.

Yhteydenottoja vuonna 2022 oli yhteensä 1004 joista yksittäisiä potilaita 796.  Vastuualueittain tarkasteltuna suurin osa yhteydenotoista koski aikuisten somaattista erikoissairaanhoitoa, joka on suurin vastuualue, sekä akuuttihoitoa ja terveyskeskuspalveluja.

Potilaslain mukaan potilaalla on oikeus laadultaan hyvään terveyden- ja sairaanhoitoon sekä siihen liittyvään kohteluun. Potilaalla, hänen laillisella edustajallaan, omaisella tai muulla läheisellä on oikeus tehdä muistutus asiassaan, jos hän on tyytymätön hoitoon tai kohteluun. Muistutukseen ei voi hakea muutosta. Vakiintuneen oikeuskäytännön mukaan vastausaika tehtyyn muistutukseen on 1–4 viikkoa.

Hoitoon tai kohteluun tyytymättömällä on myös oikeus tehdä kantelu asiassaan. Muistutuksia tehtiin toimintavuonna yhteensä 126. Vastaava luku vuonna 2021 oli yhteensä 143. Tehdyistä kanteluista, niiden ratkaisuista tai käsittelyajoista ei tässä selvityksessä ole tietoa.

Potilasvakuutuskeskus ratkaisee potilasvakuutuslainsäädännön perusteella vahingonkorvaukseen oikeuttavat henkilövahingot. Korvausperusteeseen tai korvausmäärään tyytymättömällä on oikeus muutoksenhakuun tekemällä oikaisupyyntö potilasvakuutuskeskukselle tai ratkaisusuosituspyyntö liikenne- ja potilasvahinkolautakunnalle. Potilaalla on myös mahdollisuus nostaa korvausriitaa koskeva kanne käräjäoikeudessa. Potilasvahinkoilmoituksia tehtiin yhteensä 87, joista myönteisiä korvauspäätöksiä oli yhteensä 31. Vastaavasti vuonna 2021 ilmoituksia tehtiin 105.

Yhteydenotot koskivat pääosin hoitoon pääsyä, hoidon laatua, kohtelua sekä potilasasiakirjoihin ja tietosuojaan liittyviä asioita. Kokonaiskuvassa ne yhteydenotot, jotka koskivat varsinaisesti hoitotakuun toteutumista, olivat vähäisiä. Myös kohteluun liittyviä yhteydenottoja oli määrällisesti vähän.

Yleisellä tasolla hoidon laatuun liittyvät yhteydenotot koskivat hoidon kiireellisyyden arviointia ja potilaan hoitopolun toteutumista sekä arviointia siitä, onko hoito ollut oikea-aikaista, oikealaista ja riittävää.

Ehdotus

Esittelijä

  • Jukka Lindberg, hyvinvointialuejohtaja, jukka.lindberg@kainuu.fi

Aluehallitus merkitsee tiedoksi potilasasiamiehen selvityksen vuodelta 2022.

Päätös

Hyväksyi.


Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto

Päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa, ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä aluevalitusta.

Sovellettava lainkohta: Laki hyvinvointialueesta 141 §.