Aluehallitus, kokous 13.2.2023

§ 57 Laskujen hyväksyminen

KHVADno-2023-860

Valmistelija

  • Eija Immonen, talousjohtaja, eija.h.immonen@kainuu.fi

Perustelut

Laki hyvinvointialueesta 115 §: Talousarvio ja -suunnitelma:

Aluevaltuuston on kunkin vuoden loppuun mennessä hyväksyttävä hyvinvointialueelle seuraavaksi kalenterivuodeksi talousarvio, jossa otetaan huomioon hyvinvointialuekonsernin talouden vastuut ja velvoitteet. Talousarvion hyväksymisen yhteydessä aluevaltuuston on hyväksyttävä myös taloussuunnitelma kolmeksi tai useammaksi vuodeksi. Talousarviovuosi on taloussuunnitelman ensimmäinen vuosi.

Taloussuunnitelma on laadittava siten, että se on tasapainossa tai ylijäämäinen viimeistään toisen talousarviovuotta seuraavan vuoden päättyessä. Taloussuunnitelman tasapainossa voidaan ottaa huomioon talousarvion laadintavuoden taseeseen kertyväksi arvioitu ylijäämä. Hyvinvointialueen taseeseen kertynyt alijäämä tulee kattaa enintään kahden vuoden kuluessa tilinpäätöksen vahvistamista seuraavan vuoden alusta lukien. Tässä määräajassa tulee kattaa myös talousarvion laadinta vuonna tai sen jälkeen kertynyt alijäämä. Taloussuunnitelmassa hyväksytään hyvinvointialueen ja hyvinvointialuekonsernin toiminnan ja talouden tavoitteet. Tavoitteiden on toteutettava hyvinvointialuestrategiaa.

Talousarvioon otetaan tehtävien ja toiminnan tavoitteiden edellyttämät määrärahat ja tuloarviot. Lisäksi siinä osoitetaan, miten rahoitustarve katetaan. Rahoitustarvetta ei saa kattaa pitkäaikaisella lainalla. Investointia varten hyvinvointialue voi kuitenkin ottaa pitkäaikaisen lainan, jos valtioneuvosto on antanut siihen valtuuden 15 §:n mukaisesti. Määräraha ja tuloarvio voidaan ottaa brutto- tai nettomääräisenä.

Talousarviossa ja -suunnitelmassa on käyttötalous- ja tuloslaskelmaosa sekä investointi- ja rahoitusosa. Investointiosasta on ilmettävä hyvinvointialueen investointien lisäksi hyvinvointialuekonsernin toiminnallisesti ja taloudellisesti merkittävimmät investoinnit ja sen on perustuttava 16 §:ssä tarkoitettuun investointisuunnitelmaan, jonka toimivaltaiset ministeriöt ovat hyväksyneet siten kuin siitä erikseen säädetään.

Hyvinvointialueen toiminnassa ja taloudenhoidossa on noudatettava talousarviota.

Kainuun hyvinvointialueen aluevaltuusto on hyväksynyt 20.12.2022 § 30 vuoden 2023 talousarvion ja taloussuunnitelman vuosille 2024-2025. Kainuun hyvinvointialue muodostuu Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon toiminnoista pl. ympäristöterveydenhuolto, Kainuun pelastuslaitoksesta, Puolangan kokonaisulkoistussopimuksesta sekä kunnista siirtyvistä oppilashuollon toiminnoista. Toiminnalliselta kannalta muutokset ovat verrattain vähäisiä.

Vuoden 2023 talousarvion valmistelun pohjana on ollut VM:n hyvinvointialueiden rahoituslaskelma, jonka mukaan Kainuun hyvinvointialueen rahoitus ensi vuodelle on 369,2 milj. euroa ja kasvaa talouden suunnitelmavuosina noin 10 milj. euroa vuodessa. Kainuun hyvinvointialue aloittaa toimintansa reilusti alijäämäisenä; vuoden 2023 tulos on talousarvion mukaan -33,0 milj. euroa alijäämäinen.

Käyttötalous

Talousarvion toimintakulut ovat yhteensä 447,3 miljoonaa euroa ja toimintatuotot yhteensä 60,3 miljoonaa euroa.

Rahoitustuotot ja -kulut ovat -2,0 miljoonaa euroa ja suunnitelman mukaiset poistot ovat yhteensä 13,2 miljoonaa euroa.

Talousarvio vuodelle 2023 on -33,0 miljoonaa euroa alijäämäinen.

Investoinnit

Hyvinvointialuelain 16 §:n (611/2021) mukaisesti hyvinvointialueen on vuosittain laadittava investointisuunnitelma seuraavaa tilikautta seuraavien neljän tilikauden aikana toteutettavista investoinneista ja niiden rahoituksesta. Investointisuunnitelmassa tulee esittää tiedot sekä investoinneista että investointeja vastaavista sopimuksista. Suunnitelmassa tulee esittää myös mahdolliset muiden pitkävaikutteisten hyödykkeiden suunnitellut luovutukset sekä vuokravastuiden muutokset.

Investointisuunnitelman ensimmäinen vuosi 2023 on sitova ja loput suunnitelmavuodet ohjeellisia. Investointisuunnitelma on jaettu pysyviin vastaaviin ja investointeja vastaaviin sopimuksiin. Pysyvien vastaavien investoinnit jaotellaan ministeriön ohjeiden mukaisesti seuraavasti: rakennukset, laite- ja kalustohankinnat sekä ICT-investoinnit.

Hyvinvointialueen investointisuunnitelmassa esitetään vuodelle 2023 omaan taseeseen tehtäviä investointeja 5,1 milj. euroa ja kokonaisinvestointien määrä vuosille 2023-2027 on 42,1 milj. euroa. Investointisuunnitelmassa on esitetty myös investointeja vastaavat sopimukset, joilla on vaikutus hyvinvointialueen lainanottovaltuuteen.

Kainuun hyvinvointialueen lainanottovaltuudeksi on vahvistettu ensi vuodelle 0 euroa (16.6.2022 VM/2022/109), joten toteutettavat investoinnit rahoitetaan kassavaroin.

Talousarvion sitovuus ja käyttösuunnitelmat

Aluevaltuusto vastaa hyvinvointialueen toiminnasta ja taloudesta. Hallintosäännön 62 §:n mukaan talousarviosta päättäessään aluevaltuusto määrittelee, mitkä ovat aluevaltuuston sitovina hyväksymät toiminnan tavoitteet. Aluevaltuusto antaa talousarvion noudattamista koskevat määräykset siitä, miten talousarvio ja sen perustelut sitovat hyvinvointialueen viranomaisia.

Talousarvion käyttötalousosassa aluevaltuustoon nähden sitova on määrärahan menojen ja tulojen erotus eli toimintakate.

Toimialuejohtajan tulee huolehtia siitä, että toimialueen määräraha tai määrärahat eivät ylity. Toimialuejohtajan tulee tämän varmistamiseksi tehdä aluehallitukselle tarvittavat esitykset määrärahojen muuttamiseksi. Muutokset tulee tehdä siten, että aluevaltuustoon nähden sitovien toiminnallisten tavoitteiden toteutuminen ei vaarannu.

Aluehallitus voi päättää sellaisen maksun suorittamisesta, joka on hyvinvointialuetta sitova ja kiireellisesti maksettava, vaikka tarkoitukseen ei ole määrärahaa käytettävissä. Aluehallituksen on viipymättä tehtävä aluevaltuustolle esitys määrärahan myöntämisestä tai korottamisesta.

Laskujen hyväksyjiksi nimetyt viranhaltijat/toimihenkilöt ovat vastuussa talousarvion sitovuuden noudattamisesta sekä toiminnan sopeuttamisesta varattuihin määrärahoihin ja talousarvion toteutumisen seurannasta.

Talouspalveluissa ylläpidetään luetteloa laskujen hyväksyjistä ja asiatarkastajista. Luettelo julkaistaan intranetissä osoitteessa: https://kaima.kainuu.fi/, Kaima - Talous – Asiatarkastajat ja hyväksyjät

Kainuun hyvinvointialueen hallintosääntö § 10 kohta 4: Aluehallitus toimeenpanee aluevaltuuston hyväksymän talousarvion ja antaa tarvittaessa täytäntöönpano-ohjeet. Täytäntöönpano-ohjeessa aluehallitus ottaa kantaa seuraaviin seikkoihin: toiminnalliset muutokset, henkilöstöön liittyvät ohjeet, laskujen hyväksyminen, hankinnat ja hankintarajat, talousarvion toteutumisen seuranta, talousarvion muutokset sekä muut ohjeet ja tiedottaminen. Talousarvion täytäntööpano-ohjeistusta valmistellaan ja se käsitellään yhteistyötoimikunnan kokouksessa. Yhteistyötoimikunnan päätös lähetetään aluehallituksen jäsenille tiedoksi yhteistyötoimikunnan kokouksen jälkeen ennen sen varsinaista käsittelyä aluehallituksessa. Ohjeen kokonaisvalmistelun ollessa keskeneräinen Kainuun hyvinvointialueen maksuliikenteen sujuvuuden varmistamiseksi aluehallituksen tulisi ottaa kantaa laskujen hyväksymisoikeuksiin ja määritellä viranhaltijat, joilla on laskujen yleinen hyväksymisoikeus.

Ehdotus

Esittelijä

  • Jukka Lindberg, hyvinvointialuejohtaja, jukka.lindberg@kainuu.fi

Aluehallitus päättää hyväksyä, että laskujen yleinen hyväksymisoikeus on hyvinvointialuejohtajalla, hallinto- ja tukipalvelujen toimialuejohtajalla, talousjohtajalla ja talouspäälliköllä. Toimialueilla kunkin palveluyksikön päällikkö hyväksyy määrärahojen puitteissa toimintaansa koskevat laskut ja maksumääräykset annettujen ohjeiden mukaisesti. Laskujen hyväksymisessä tulee noudattaa yleisiä esteellisyyssäännöksiä.

Päätös

Hyväksyi.


Muutoksenhaku


Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä

  • hyvinvointialueen jäsen

  • hyvinvointialueiden yhteistoiminnassa järjestettyjä tehtäviä koskevasta päätöksestä oikaisuvaatimuksen ja aluevalituksen saa tehdä myös yhteistoimintaan osallinen hyvinvointialue ja sen jäsen.


Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Kainuun hyvinvointialueen kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä.

Hyvinvointialueen jäsenen, yhteistoimintaan osallisen hyvinvointialueen ja sen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun päätös on asetettu yleisesti nähtäväksi. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä. Päätöksen sähköinen tiedoksianto edellyttää asianosaisen suostumusta.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Kainuun hyvinvointialueen aluehallitus.

Postiosoite:
Kainuun hyvinvointialue/Aluehallitus
PL 401
87070 Kainuu

Käyntiosoite:
Sotkamontie 13, Hallintotalo H
87300 Kajaani

Sähköpostiosoite: kirjaamo.hyvinvointialue@kainuu.fi
Faksinumero: 08 718 0050
Puhelinnumero: 08 615 61 (vaihde)
Kirjaamon aukioloaika: arkisin ma–pe klo 9.00–15.00

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • se, millaista oikaisua vaaditaan
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.


Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Kainuun hyvinvointialueen kirjaamosta.