Aluehallitus, kokous 14.11.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 171 Arvokas ja onnellinen lapsuus Kainuussa - lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma 2022–2025

KHVADno-2022-218

Perustelut

Aikaisempi käsittely

Hyvinvointi- ja yhdyspintalautakunta 13.9.2022, 11.10.2022

Päätös:

Merkittiin tiedoksi.

Aluehallitus 14.11.2022

Arvokas ja onnellinen lapsuus Kainuussa - lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma 2022–2025

Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän yhtymähallitus 11.5.2022 § 134 ja Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon valtuusto 27.6.2022 § 12 ovat hyväksyneet lastensuojelulain mukaisen Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman.

Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän hallitus ja valtuusto ovat lähettäneet suunnitelman hyväksyttäväksi Kainuun hyvinvointialueelle.

Yleistä

Lastensuojelulain (417/2007, 12 §) mukaan kunnan tai useamman kunnan yhdessä on laadittava lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämiseksi, lastensuojelun järjestämiseksi ja kehittämiseksi kunnan tai kuntien toimintaa koskeva suunnitelma, joka hyväksytään kunkin kunnan kunnanvaltuustossa ja tarkistetaan vähintään kerran neljässä vuodessa. Suunnitelma on otettava huomioon kuntalain (410/2015) 110 §:n mukaista talousarviota ja taloussuunnitelmaa laadittaessa. Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman sisällölle on asetettu velvoitteita lainsäädännössä (lastensuojelulaki, oppilas- ja opiskelijahuoltolaki 287/2013, 12 §). Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman hyväksyminen on osa Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän yhtymävaltuuston sekä jäsenkuntien valtuustojen yksinomaista toimivaltaa.

Kainuun kunnille, Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymälle ja Kainuun hyvinvointialueelle on laadittu suunnitelma vuosille 2022–2025. Kainuun lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman laadintaan on osallistunut edustajat Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän jäsenkunnista, Puolangan kunnasta, Itä- Suomen sosiaalialan osaamiskeskuksesta, Kainuun maakunnallisesta nuorisovaltuustosta, Kajaanin evankelis- luterilaisesta seurakunnasta ja Mannerheimin lastensuojeluliiton Kainuun piiristä. Lisäksi suunnitelmaan liittyvän toimenpideosion luonnos on ollut kommenttikierroksella Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän jäsenkuntien terveyden edistämisen koordinaattoreilla ja sivistysjohtajilla.

Hyvinvointisuunnitelma antaa kuntalaisille, palvelujen käytännön toteuttajille sekä luottamushenkilöille laaja- alaisen kokonaiskäsityksen lasten ja nuorten hyvinvointia edistävistä tekijöistä ja toimista sekä käytössä olevista ja tarvittavista voimavaroista Kainuun alueella.

Lausuntokierros

Suunnitelman luonnos oli lausuntokierroksella otakantaa.fi verkkopalvelussa ajalla 24.3.2022–21.4.2022, palveluun kirjautui 16 kommenttia. Palautteiden perusteella lausunnolla ollutta suunnitelmaa päivitettiin ja täsmennettiin. Palautteissa tuotiin esille muun muassa toisen asteen koulutuksen näkökulman huomiointi, lasten- ja nuorten osallistaminen heitä koskevaan päätöksentekoon, vanhempainkoulun järjestäminen kuntien ja soten välisenä yhteistyönä, sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvien lasten, nuorten ja perheiden tukeminen sekä harrastustoimintaan liittyviä ehdotuksia.

Suunnitelman keskeinen sisältö

Suunnitelma on strateginen ja konkreettinen toimintaohjelma. Suunnitelmassa kuvataan lasten ja nuorten hyvinvointia edistäviä tekijöitä sekä ongelmia ehkäiseviä toimia ja palveluja. Palveluja kuvataan sekä hyvinvointia tukevien rakenteiden että lastensuojelun palvelujärjestelmän näkökulmasta. Suunnitelmassa on kuvaus myös keskeisistä yhteistyömahdollisuuksista eri toimijoiden välillä.

Suunnitelman keskeiset tavoitteet nousevat Kainuun alueellisesta hyvinvointikertomuksesta. Nämä ovat lasten, nuorten ja lapsiperheiden hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen (elintavat ja mielen hyvinvointi), vanhemmuuden tukeminen sekä ennaltaehkäisevien palvelujen ja toimintojen kehittäminen. Suunnitelma kytkeytyy kuntien, Kainuun soten sekä järjestöjen ja seurakuntien hyvinvointityöhön.

Kainuun lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma antaa luottamushenkilöille, palvelujen käytännön toteuttajille ja kuntalaisille laaja- alaisen kokonaiskäsityksen lasten ja nuorten kasvuoloista sekä käytössä olevista ja tarvittavista voimavaroista.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Jukka Lindberg, hyvinvointialuejohtaja, jukka.lindberg@kainuu.fi

Aluehallitus esittää aluevaltuustolle, että se hyväksyy liitteenä olevan lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman vuosille 2022- 2025. Suunnitelmaa päivitetään tarvittaessa, kuitenkin viimeistään 2026.

Päätös

Hyvinvointialuejohtajan täydennetty päätösehdotus:

Pöytäkirja tarkastetaan tämän asian osalta kokouksessa. 

Päätös:

Hyväksyi.