Aluehallitus, kokous 11.12.2023

§ 257 Kuhmon terveyskeskussairaalan muutos arviointi- ja kuntoutusyksiköksi

KHVADno-2023-5080

Valmistelija

  • Mari Kinnunen, toimialuejohtaja terveyden- ja sairaanhoidon palvelut, mari.kinnunen@kainuu.fi
  • Arja Horto, palvelualuepäällikkö, arja.horto@kainuu.fi
  • Kaisa-Mari Käyhkö, toimialuejohtaja ikäihmisten palvelut, kaisa-mari.kayhko@kainuu.fi

Perustelut

Kainuun hyvinvointialueen aluehallituksessa 22.5.2023 § 137 on hyväksytty järjestämissuunnitelman toimeenpanon 1. vaiheen toimenpide-esitykset, joihin sisältyvät terveyskeskussairaaloiden toiminnan muutokset. Esityksissä järjestämissuunnitelman toimeenpanossa -osiossa ovat toimenpiteinä 1) terveyskeskussairaaloista arviointi- ja kuntoutusyksiköitä ja 2) akuuttihoidon keskittäminen Kajaaniin ja arviointi- ja kuntoutusyksiköiden toiminnan käynnistäminen.

Järjestämissuunnitelman mukaan arviointi- ja kuntoutusyksikköjen toiminnan tavoite on kotona selviämisen arviointi kodinomaisissa olosuhteissa ja akuuttihoitopaikkojen käyttäminen vain akuuttiin hoitoon. Kuvauksena muutoksen osalta on muun muassa, että se toteutetaan paikallisiin olosuhteisiin ja palvelurakenteeseen soveltuvalla tavalla ja asiakkaat ohjautuvat arviointi- ja kuntoutusyksikköön lääkärin tai asiakasohjaajan kautta.

Järjestämissuunnitelman linjauksista tehdyn periaatepäätöksen jälkeen on edetty toimeenpanovaiheeseen eli konkreettisten toimien suunnitteluun. Muutosta on suunniteltu kolmen toimialueen (terveyden- ja sairaanhoidon palvelut, ikäihmisten palvelut, akuuttihoidon ja pelastuksen palvelut) välisessä yhteistyössä. Henkilöstö on osallistunut muutoksen suunnitteluun erillisessä henkilöstötyöryhmässä ja tuottanut materiaalia muutoksen ohjausryhmän käsiteltäväksi. Asian esittely on ollut laajaa. Aihetta on käsitelty koko terveyden- ja sairaanhoidon palveluiden toimialueelle suunnatussa avoimessa johtoryhmän kokouksessa 5.10.2023, hyvinvointialueen yhteistyötoimikunnassa 18.10.2023, Kuhmon terveyskeskussairaalan henkilöstön kuulemisessa  30.10.2023 ja kuhmolaisten kansalaiskuulemisessa 31.10.2023. Muutoksesta on myös tehty ennakkovaikutusten arviointi. Henkilöstön kuuleminen ja yhteistyötoimikuntakäsittely jatkuvat toimialueen vaihdon jälkeen henkilöstön tehtävänkuvien täsmentyessä toiminnan vakiintumisen myötä.

Arviointi- ja kuntoutusyksiköt sijoittuvat ikäihmisten palveluiden toimialueelle. Tämän vuoksi Kuhmon terveyskeskussairaalan hoitohenkilöstö siirtyy terveyden- ja sairaanhoidon palveluiden toimialueelta ikäihmisten palveluiden toimialueelle 1.1.2024 alkaen. Siirtyvät henkilöt ovat: 1 palveluesihenkilö, 1 apulaispalveluesihenkilö, 10 sairaanhoitajaa, 7 lähi- ja perushoitajaa ja 2 hoitoapulaista. Lisäksi 1 lääkärin tehtävät muuttuvat terveyskeskussairaalatoiminnan loppumisen myötä. Lääkäri ei siirry ikäihmisten palveluiden toimialueelle, vaan jatkaa edelleen terveyden- ja sairaanhoidon palveluiden toimialueella. Vaikka toimialue vaihtuu, toteutetaan varsinainen toiminnan muutos vaiheittain siten, että aloitusvaiheessa sekä terveyskeskussairaala että arviointi- ja kuntoutusyksikkö toimivat rinnakkain. Paikkamäärä muuttuu aluksi 22:sta 20:een siten, että arviointi- ja kuntoutusyksikössä on aluksi 10 paikkaa ja terveyskeskussairaalassa 10 paikkaa. Samanaikaisesti Kajaaniin yleislääketieteen osastolle lisätään vaiheittain 20 akuuttiosastopaikkaa.

Kuhmon ja Sotkamon terveyskeskussairaalan muutoksesta on tehty kansalaisaloite, joka on toimitettu Kainuun hyvinvointialueen kirjaamoon 2.10.2023. 184 henkilön allekirjoittamassa aloitteessa vaaditaan, että Sotkamon ja Kuhmon terveyskeskussairaaloiden toimintaa jatketaan nykyisessä laajuudessaan eikä huonokuntoisia potilaita pidä siirtää kotihoitoon ja altistaa lisääntyviin ambulanssikuljetuksiin Kajaaniin.

Vastauksena kansalaisaloitteeseen todetaan, että Kuhmon terveyskeskussairaalan muuttumista arviointi- ja kuntoutusyksiköksi ja akuutin osastohoidon keskittämistä Kajaaniin viedään eteenpäin rinnakkain ja vaiheittain ja samalla seurataan muutosten vaikutusta potilaiden hoitoon ja eri palveluiden tarpeeseen. Potilaille järjestetään yksilöllisesti arvioiden heidän tilanteeseensa tarkoituksenmukaisin hoitopaikka joko arviointi- ja kuntoutusyksiköstä, terveyskeskussairaalasta tai muusta osastohoidosta tai hoito tuodaan kotiin kotisairaalan tai kotikuntoutuksen avulla. Pyrkimyksenä akuuttihoidon keskittämisessä on myös lisätä potilasturvallisuutta, sillä Kainuun keskussairaalassa lääkäri on paikalla ympäri vuorokauden, kun taas Kuhmossa lääkäri on paikalla vain virka-aikana arkipäivisin. Ambulanssikuljetusten määriä tullaan seuraamaan muutoksen edetessä vaiheittain.

Ehdotus

Esittelijä

  • Timo Halonen, toimialuejohtaja hallinto- ja tukipalvelut, timo.halonen@kainuu.fi

Aluehallitus päättää, että

1. Kuhmon terveyskeskussairaala muuttuu vaiheittain arviointi- ja kuntoutusyksiköksi vuoden 2024 aikana 1.1.2024 alkaen ja toiminta siirtyy terveyden- ja sairaudenhoidon toimialueelta ikäihmisten toimialueelle. Samalla paikkamäärä muuttuu aluksi 22:sta 20:een.

2. Kansalaisaloitteen tekijöille annetaan yllä oleva vastaus tiedoksi ja todetaan aloitteen asia loppuun käsitellyksi.

 

Päätös

Hyväksyi.

Pöytäkirja tarkastettiin tämän asian osalta kokouksessa.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä

  • hyvinvointialueen jäsen

  • hyvinvointialueiden yhteistoiminnassa järjestettyjä tehtäviä koskevasta päätöksestä oikaisuvaatimuksen ja aluevalituksen saa tehdä myös yhteistoimintaan osallinen hyvinvointialue ja sen jäsen.


Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Kainuun hyvinvointialueen kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä.

Hyvinvointialueen jäsenen, yhteistoimintaan osallisen hyvinvointialueen ja sen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun päätös on asetettu yleisesti nähtäväksi. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä. Päätöksen sähköinen tiedoksianto edellyttää asianosaisen suostumusta.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Kainuun hyvinvointialueen aluehallitus.

Postiosoite:
Kainuun hyvinvointialue/Aluehallitus
PL 400
87070 Kainuu

Käyntiosoite: Sotkamontie 13, H-talo, hallinto, 87300 Kajaani

Sähköpostiosoite: kirjaamo.hyvinvointialue@kainuu.fi
Faksinumero: 08 718 0050
Puhelinnumero: 08 615 61 (vaihde)
Kirjaamon aukioloaika: arkisin ma–pe klo 9.00–15.00

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • se, millaista oikaisua vaaditaan
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.


Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Kainuun hyvinvointialueen kirjaamosta (ks. yhteystiedot yllä).