Aluehallitus, kokous 11.12.2023

§ 262 Lääkärien palkkausjärjestelmän muuttuminen uraporrasjärjestelmäksi

KHVADno-2023-6454

Valmistelija

  • Soili Vesterinen, henkilöstöjohtaja, soili.vesterinen@kainuu.fi

Perustelut

Lääkärien virka- ja työehtosopimus (LS 2022-2025) muuttui takautuvasti 1.6.2023 alkaen. Lääkärisopimukseen on sovittu uusi palkkauksen uraporrasjärjestelmä. Uraporrasjärjestelmä korvaa tehtävän vaativuuden arvioinnin järjestelmän (tehtäväkohtainen palkka). Uraporrasjärjestelmä on velvoittava ja sitä noudatetaan 1.6.2023 voimaan tulleen Lääkärisopimuksen määräysten mukaisesti. Uudistuksen tavoitteena on tukea hoidon laadun ja tuloksellisuuden kehittämistä ja palkita lääkäreitä ja hammaslääkäreitä oikeudenmukaisesti ja uran eri kohdissa oikea-aikaisesti.

KT:n yleiskirjeen 21/2023 22.8.2023 mukaisesti uuden valtakunnallisen uraporrasjärjestelmän käyttöönottoa edeltää paikalliset neuvottelut paikallisista järjestelmätarkennuksista. Uraporrasjärjestelmään siirtymiseen on aikaa 31.12.2023 asti (siirtymäkausi). Kainuun hyvinvointialueella on käyty neuvotteluja koskien uraporrasjärjestelmän rakentamista ja paikallisia järjestelyeriä on tarkoitus suunnata uraporrasjärjestelmään liittyviin palkantarkastuksiin.

Uudessa järjestelmässä uraporrasjärjestelmä määrittää sen, mitä palkkaa lääkärin/hammaslääkärin tehtävästä on vähintään maksettava. Uraporrasjärjestelmä sisältää portaita, jotka vastaavat uran kehitystä. Uraporrasjärjestelmässä palkka muuttuu portaittain mm. koulutuksen, tehtäväsisällön ja uran vaiheiden myötä. Uraporraspalkka määräytyy sovellettavan portaan mukaan. Sovellettava porras määräytyy tehtävässä vaaditun osaamisen ja vastuun (OSVA) perusteella. Lääkärille/hammaslääkärille maksettavan uraporraspalkan suuruus määräytyy paikallisen palkkatason perusteella. Uraporraspalkan lisäksi maksetaan tehtävälisää tehtävistä, joita ei ole huomioitu uraporraspalkassa. Jos lääkäri/hammaslääkäri työskentelee sekä perusterveydenhuollossa että erikoissairaanhoidossa, häneen sovelletaan sen liitteen määräyksiä, jossa hän pääasiallisesti työskentelee. 

Yleiskirjeen mukaisesti tulee selvittää kokonaispalkkaa saavat lääkärit/hammaslääkärit. Kokonaispalkkaa on mahdollista käyttää vain uraporrasjärjestelmän ulkopuolisissa ylemmissä johtotehtävissä. Yleiskirjeen kohdan 3.2.8 mukaisesti työnantaja voi harkintansa mukaan päättää, määräytyykö ylemmissä johtotehtävissä toimivan lääkärin/hammaslääkärin tehtävästä maksettava palkka LS:n 7 §:n (edellä selostettu uraporrasjärjestelmän ulkopuolinen) vai 8 §:n (kokonaispalkka) mukaan. Kokonaispalkan maksaminen edellyttää, että johtamistehtävissä toimivan lääkärin/hammaslääkärin tehtävän edellyttämä osaaminen ja vastuu ylittää uraporrasjärjestelmän portaat (ylempi johtotehtävä). Kokonaispalkat tulee muuntaa uraporrasjärjestelmää, siltä osin, kun ei ole kyse uraporrasjärjestelmän ulkopuolisissa ylemmissä johtotehtävissä toimivista lääkäreistä / hammaslääkäreistä. Kokonaispalkkaa ei voi käyttää LS 8 §:ää laajemmin.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Timo Halonen, toimialuejohtaja hallinto- ja tukipalvelut, timo.halonen@kainuu.fi

Aluehallitus merkitsee tiedoksi lääkärien palkkausjärjestelmän muutoksen uraporrasjärjestelmäksi.

Päätös

Hyväksyi.


Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto

Päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa, ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä aluevalitusta.

Sovellettava lainkohta: Laki hyvinvointialueesta 141 §.