Aluehallitus, kokous 11.12.2023

§ 260 Erikoissairaanhoidon ja erityishuollon palveluhinnasto v. 2024, Lain sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä 57 § mukainen laskutushinnasto, Leikkaus ja anestesian, Patologian laboratorion, Kuvantamisen sekä Välinehuollon hinnastot v. 2024, Palvelul

KHVADno-2023-5821

Valmistelija

  • Taneli Pikkarainen, taloussuunnittelija, taneli.pikkarainen@kainuu.fi

Perustelut

Erikoissairaanhoidon ja erityishuollon palveluhinnasto v. 2024.
Lain sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä 57 § mukainen laskutushinnasto v. 2024 (Perusterveydenhuollon palveluhinnasto).
Leikkaus ja anestesian, Patologian laboratorion, Kuvantamisen sekä Välinehuollon sisäiset hinnastot v. 2024
Palveluluettelo v. 2024

Erikoissairaanhoidon ja erityishuollon palveluhinnastoa noudatetaan hyvinvointialueiden välisessä, täyden korvauksen (vakuutusyhtiöt, Puolustusvoimat ym.) ja muussa mahdollisessa laskutuksessa.

Muut hyvinvointialueet maksavat asukkaidensa saamista palveluista suoritehinnan. Suoritehinnoittelun perusteena ovat todelliset kustannukset, jotka sisältävät toiminnan välittömät ja välilliset kustannukset, poistot sekä pääomalle mahdollisesti suoritettavan koron. Hyvinvointialueita laskutetaan yhdenmukaisin perustein.

Kainuun hyvinvointialueen hallintosäännön 63 §:n mukaan aluevaltuusto päättää hyvinvointialueen palveluista ja muista suoritteista perittävien maksujen yleisistä perusteista. Aluehallitus päättää tarkemmin maksujen perusteista ja euromääristä.

Yksikköjä voidaan muuttaa toimintavuoden aikana talousarvioon hyväksyttyyn muutokseen perustuen ja niin, että yksikköhintojen muutos voi tulla voimaan aikaisintaan ilmoitusta seuraavan toisen kalenterikuukauden alusta lukien.  

SUORITEPERUSTEINEN LASKUTUS

Avohoito:

Avohoidon palveluista peritään hoidon vaativuuden ja tutkimusten kustannusten perusteella erikoisalakohtaisesti ryhmitelty käyntiin perustuva hinta. Lisäksi avohoidon laskutusperusteena on toimenpidekohtaisia kuntatuotteita, jotka sisältävät leikkaustoimenpiteen, anestesian sekä heräämöhoidon.

Vuodeosastohoito:

Vuodeosastohoidosta peritään kustannusten perusteella erikoisalakohtaisesti määritelty hoitopäivän hinta. Lisäksi vuodeosastohoidon laskutusperusteena on toimenpidekohtaisia kuntatuotteita, jotka sisältävät leikkaustoimenpiteen, anestesian sekä heräämöhoidon. Vuodeosastohoidossa laskutusperusteena on myös tietyistä tutkimus- ja hoitokokonaisuuksista koostuvia hoitopaketteja.  

Täyden korvauksen potilaiden hoidosta peritään hinnaston mukainen hinta ja asiakasmaksu.  

HINTOJEN TARKISTAMINEN: Talousjohtaja on valtuutettu tekemään tarvittaessa yksittäisiä teknisluonteisia tai uusiin suoritteisiin perustuvia hintatarkistuksia.  

Perusterveydenhuollon hinnastoon ei ole tehty muutoksia. Perusterveydenhuollon tuotteille tehdään tarkistuskustannuslaskenta TA2024 luvuilla heti, kun talousarvio v. 2024 on valmis,
Perusterveydenhuollon hinnasto viedään sen jälkeen uudelleen aluehallituksen hyväksyttäväksi.

Leikkaus- ja anestesiayksiköllä on oma sisäinen, toimenpidekohtainen hinnastonsa. Hinnat sisältävät leikkaustoimenpiteen, anestesian ja heräämöhoidon kustannukset
Patologian palveluyksiköllä on oma tutkimuskohtainen hinnastonsa.
Kuvantamisen yksiköllä on oma tutkimuskohtainen hinnastonsa.
Välinehuollolla on oma suoritekohtainen hinnastonsa.
Kainuun hyvinvointialueen Palveluluettelo v. 2024 on liitteenä

Ehdotus

Esittelijä

  • Timo Halonen, toimialuejohtaja hallinto- ja tukipalvelut, timo.halonen@kainuu.fi

Aluehallitus hyväksyy liitteiden mukaiset:

- Erikoissairaanhoidon ja erityishuollon palveluhinnaston,
- Lain sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä 57 § mukaisen laskutushinnaston sekä
- Leikkaus- ja anestesiaosaston sisäisen hinnaston,
- Patologian tutkimushinnaston,
- Kuvantamisen hinnaston,
- Välinehuollon hinnaston sekä
- Palveluluettelon vuodelle 2024

Pöytäkirja tarkastetaan tämän asian osalta kokouksessa.

Päätös

Hyväksyi.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä

  • hyvinvointialueen jäsen

  • hyvinvointialueiden yhteistoiminnassa järjestettyjä tehtäviä koskevasta päätöksestä oikaisuvaatimuksen ja aluevalituksen saa tehdä myös yhteistoimintaan osallinen hyvinvointialue ja sen jäsen.


Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Kainuun hyvinvointialueen kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä.

Hyvinvointialueen jäsenen, yhteistoimintaan osallisen hyvinvointialueen ja sen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun päätös on asetettu yleisesti nähtäväksi. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä. Päätöksen sähköinen tiedoksianto edellyttää asianosaisen suostumusta.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Kainuun hyvinvointialueen aluehallitus.

Postiosoite:
Kainuun hyvinvointialue/Aluehallitus
PL 400
87070 Kainuu

Käyntiosoite: Sotkamontie 13, H-talo, hallinto, 87300 Kajaani

Sähköpostiosoite: kirjaamo.hyvinvointialue@kainuu.fi
Faksinumero: 08 718 0050
Puhelinnumero: 08 615 61 (vaihde)
Kirjaamon aukioloaika: arkisin ma–pe klo 9.00–15.00

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • se, millaista oikaisua vaaditaan
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.


Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Kainuun hyvinvointialueen kirjaamosta (ks. yhteystiedot yllä).