Aluehallitus, kokous 11.12.2023

§ 272 Kainuun hyvinvointialueen talousarvio 2024 ja taloussuunnitelma 2025-2027, järjestämissuunnitelman 2. vaiheen toimenpiteet ja kehitysohjelmien käynnistäminen

KHVADno-2023-2892

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Eija Immonen, talousjohtaja, eija.h.immonen@kainuu.fi
Piia Rissanen, talouspäällikkö, piia.rissanen@kainuu.fi

Perustelut

Aluevaltuuston on kunkin vuoden loppuun mennessä hyväksyttävä hyvinvointialueelle seuraavaksi kalenterivuodeksi talousarvio, jossa otetaan huomioon hyvinvointialuekonsernin talouden vastuut ja velvoitteet. Talousarvion hyväksymisen yhteydessä aluevaltuuston on hyväksyttävä myös taloussuunnitelma kolmeksi tai useammaksi vuodeksi. Talousarviovuosi on taloussuunnitelman ensimmäinen vuosi. 

Taloussuunnitelma on laadittava siten, että se on tasapainossa tai ylijäämäinen viimeistään toisen talousarviovuotta seuraavan vuoden päättyessä. Taloussuunnitelman tasapainossa voidaan ottaa huomioon talousarvion laadintavuoden taseeseen kertyväksi arvioitu ylijäämä. Hyvinvointialueen taseeseen kertynyt alijäämä tulee kattaa enintään kahden vuoden kuluessa tilinpäätöksen vahvistamista seuraavan vuoden alusta lukien. Tässä määräajassa tulee kattaa myös talousarvion laadintavuonna tai sen jälkeen kertynyt alijäämä. 

Liitteessä 1 on esitetty Kainuun hyvinvointialueen vuoden 2024 talousarvion ja vuosien 2025-2027 taloussuunnitelmavuosien laadintaohje. 

Hyvinvointialueiden taloudellinen raami pohjautuu hyvinvointialueen toimintatuottoihin ja valtion rahoitusosuuteen, joiden tulisi kattaa toiminnan kustannukset. Kainuun hyvinvointialueen laskennallinen valtion rahoitus vuodelle 2024 on viimeisimmän rahoituslaskelman (VM/KAO 4.4.2023) mukaan 378,5 miljoonaa euroa

Kustannustason nousussa varaudutaan 3,3 %:n hyvinvointialueindeksin mukaiseen nousuun. Palkkakustannusten nousuun varataan 3,31 %.

Pienhankintaraja on 15 000 euroa, jota pienemmät hankinnat kirjataan käyttötalouteen. 

Suunnitelmavuosien 2025-2027 osalta suunnittelukehys määritellään lopullisen rahoituksen vahvistuttua syksyn 2023 aikana. 

Liitteessä 1 esitettyyn talousarvio-ohjeeseen voidaan tehdä tarvittaessa teknisiä tarkennuksia. 

Kainuun hyvinvointialueen hallintosäännön § 56:n mukaan aluehallitus hyväksyy talousarvion ja suunnitelman suunnittelukehykset sekä talousarvion laadintaohjeet. 

Ehdotus

Esittelijä

Jukka Lindberg, hyvinvointialuejohtaja, jukka.lindberg@kainuu.fi

Aluehallitus hyväksyy liitteenä olevan vuoden 2024 talousarvion ja taloussuunnitelman 2025-2027 laadintaohjeen.

Päätös

Hyväksyi. 

Valmistelija

Eija Immonen, talousjohtaja, eija.h.immonen@kainuu.fi

Perustelut

Hyvinvointialuelain 115 §:n mukaan aluevaltuuston on kunkin vuoden loppuun mennessä hyväksyttävä hyvinvointialueelle seuraavaksi kalenterivuodeksi talousarvio, jossa otetaan huomioon hyvinvointialuekonsernin talouden vastuut ja velvoitteet. Talousarvion hyväksymisen yhteydessä aluevaltuuston on hyväksyttävä myös taloussuunnitelma kolmeksi tai useammaksi vuodeksi. Talousarviovuosi on taloussuunnitelman ensimmäinen vuosi.

Taloussuunnitelma on laadittava siten, että se on tasapainossa tai ylijäämäinen viimeistään toisen talousarviovuotta seuraavan vuoden päättyessä. Lisäksi hyvinvointialuelain 115 §:n mukaisesti hyvinvointialueen taseeseen kertynyt alijäämä tulee olla katettuna taloussuunnitelmakauden loppuun mennessä. Siten taloussuunnitelman 2024-2027 tulee olla tasapainossa tai ylijäämäinen viimeistään suunnitelmavuoden 2026 loppuun mennessä siten, että myös vuonna 2023 syntyvä alijäämä tulee tähän mennessä katettua.

Kuluva vuosi on muodostumassa alijäämäiseksi, vaikka alijäämä on toteutumassa talousarviossa arvioitua pienempänä. Talousarvion 2024 alijäämä pyritään rajaamaan alustavasti maksimissaan - 27 milj, euron suuruiseksi. Talouden tasapainottaminen edellyttää merkittäviä toimintakululeikkauksia.

Ehdotus

Esittelijä

Timo Halonen, toimialuejohtaja hallinto- ja tukipalvelut, timo.halonen@kainuu.fi

Aluehallitus merkitsee tiedoksi talousarvion 2024 ja taloussuunnitelman 2025-2027 valmistelutilanteen.

Pöytäkirja tarkastetaan tämän asian osalta kokouksessa.

Päätös

Vs. hyvinvointialuejohtajan muutettu päätösehdotus:

Aluehallitus merkitsee tiedoksi talousarvion 2024 ja taloussuunnitelman 2025-2027 valmistelutilanteen.

Lisäksi hallitus päättää, että talousarviopäätöksen yhteydessä valmistellaan alijäämätavoite -25 m. vuodelle 2024.

Pöytäkirja tarkastetaan tämän osalta kokouksessa.

Aluehallitus:

Hyväksyi.

Merkittiin tauot klo 12.53-15.59 ja 14.48-14.55.

Tämän pykälän aikana kokouksesta poistuivat Airi Mäkinen klo 12.59, Paavo Enroth klo 13.49, Miikka Kortelainen klo 14.00 ja Sami Mäenpää klo 14.48, Kaisa-Mari Käyhkö klo 15.03, Eija Immonen klo 15.15 ja Anne Lukkari klo 15.46.

Tämän pykälän aikana kokoukseen saapuivat Paavo Enroth klo 13.51, Miikka Kortelainen klo 14.17 Airi Mäkinen klo 14.25, Kaisa-Mari Käyhkö klo 15.25 etäyhteyden välityksellä ja Eija Immonen klo 15:34 etäyhteyden välityksellä.

Esteellisyys

Airi Mäkinen (intressijäävi)

Valmistelija

  • Eija Immonen, talousjohtaja, eija.h.immonen@kainuu.fi
  • Eija Tolonen, järjestämisjohtaja, eija.tolonen@kainuu.fi

Perustelut

Hyvinvointialuelain 115 § mukaan aluevaltuuston on kunkin vuoden loppuun mennessä hyväksyttävä hyvinvointialueelle seuraavaksi kalenterivuodeksi talousarvio, jossa otetaan huomioon hyvinvointialuekonsernin talouden vastuut ja velvoitteet. Talousarvion hyväksymisen yhteydessä aluevaltuuston on hyväksyttävä myös taloussuunnitelma kolmeksi tai useammaksi vuodeksi. Talousarviovuosi on taloussuunnitelman ensimmäinen vuosi.

Taloussuunnitelma on laadittava siten, että se on tasapainossa tai ylijäämäinen viimeistään toisen talousarviovuotta seuraavan vuoden päättyessä. Taloussuunnitelman tasapainossa voidaan ottaa huomioon talousarvion laadintavuoden taseeseen kertyväksi arvioitu ylijäämä. Hyvinvointialueen taseeseen kertynyt alijäämä tulee kattaa enintään kahden vuoden kuluessa tilinpäätöksen vahvistamista seuraavan vuoden alusta lukien. Tässä määräajassa tulee kattaa myös talousarvion laadintavuonna tai sen jälkeen kertynyt alijäämä. Taloussuunnitelmassa hyväksytään hyvinvointialueen ja hyvinvointialuekonsernin toiminnan ja talouden tavoitteet. Tavoitteiden on toteutettava hyvinvointialuestrategiaa.

Talousarvion laadintavaiheessa vuodelle 2023 ennustetaan noin 22,4 milj. euron alijäämää, kun huomioidaan Kainuun hyvinvointialueen ja Terveystalon Puolangan alueen sosiaali- ja terveyspalvelujen ulkoistussopimukseen liittyvä vuositasaus.

Kainuun hyvinvointialue jatkaa toimintaansa vuonna 2024 edelleen erittäin haastavassa taloudellisessa tilanteessa. Vuoden 2024 talousarvion valmistelun pohjana on ollut VM:n 10.10.2023 julkaisema  hyvinvointialueiden rahoituslaskelma, jonka mukaan Kainuun hyvinvointialueen rahoitus ensi vuodelle on 374,3 milj. euroa, josta laskennallinen rahoitus on 377,3 milj. euroa ja siirtymätasaus -3,0 milj. euroa. Valtion rahoitus kasvaa VM:n julkaiseman rahoituksen painelaskelman mukaan talouden suunnitelmavuosina 2024-2027 noin 12,7 milj. euroa vuodessa. Kainuun hyvinvointialueen toinen toimintavuosi on tulee olemaan talousarvioesityksen mukaan 26,9 milj. euroa alijäämäinen.

Hyvinvointialueen investointisuunnitelmassa esitetään vuodelle 2024 omaan taseeseen tehtäviä investointeja 5,7 milj. euroa ja kokonaisinvestointien määrä vuosille 2024-2027 on 38,7 milj. euroa. Investointisuunnitelmassa on esitetty myös investointeja vastaavat sopimukset, joilla on vaikutus hyvinvointialueen lainanottovaltuuteen. Kainuun hyvinvointialueella ei ole lainanottovaltuutta ensi vuodelle, joten toteutettavat investoinnit rahoitetaan kassavaroin. Arvioitu investointituki vuonna 2025 2,8 miljoonaa euroa. Kainuun hyvinvointialueen investointisuunnitelman 2024-2027 ovat ministeriöt hyväksyneet.

Toimintatuloja kertyy arviolta 60,4 milj. euroa, josta suurin erä ovat maksutuotot 31,6 milj. euroa. Toimintamenoja arvioidaan kertyvän yhteensä 447,8 milj. euroa, josta suurin menoerä ovat henkilöstökulut 231,2 milj. euroa. Toiseksi suurin menoerä ovat palvelujen ostot 152,4 milj. euroa, joka sisältää esim. yliopistosairaalapalvelut. Muiden toimintakulujen erä on 23,5 milj. euroa, joka sisältää mm. toimitilavuokrat ja leasing-kustannukset.

Toimintakate on -387,3 milj. euroa ja valtion rahoitus 374,3 milj. euroa. Rahoituserien, -0,8 milj. euroa, jälkeen vuosikatteeksi muodostuu -13,8 milj. euroa. Poistojen arvioitu kertymä on 13,1 milj. euroa ja vuoden 2024 talousarvion mukainen alijäämä -26,9 milj. euroa.

Hyvinvointialueiden rahoituslain mukaan mahdollinen alijäämä on katettava kahden seuraavan vuoden kuluessa. Näin ollen myös Kainuun hyvinvointialueen talouden suunnitelmavuosina on toimintaa ja taloutta sopeutettava niin, että vuosina 2023–2024 syntyvä alijäämä katetaan ja saadaan talous tasapainotettua. Strategian mukainen rakenteiden ja toimintatapojen uudistamistyö sekä talouden sopeuttaminen aluevaltuuston hyväksymän järjestämissuunnitelman mukaisesti on aloitettu, jotta talouden tasapaino pystytään saavuttamaan annetussa määräajassa.
 

Kainuun hyvinvointialueen järjestämissuunnitelma vuosille 2023–2025 on hyväksytty aluevaltuustossa 24.4.2023 (§ 22). 

Aluehallitus hyväksyi 22.5.2023 (§ 137) suunnitelman toimeenpanon 1. vaiheen toimenpide-esitykset, joiden taloudellinen sopeutusvaikutus oli noin 5 M€. Aluehallituksen päätös velvoitti toimialueet toimeenpanemaan hyväksytyt esitykset ja oikeutti hyvinvointialuejohtajan liittämään järjestämissuunnitelmaan yksittäisiä hankkeita, mikäli vakiinnuttamisrahan nopea ja joustava käyttö sitä edellyttäisi. Samalla aluehallitus hyväksyi periaatteen, jonka mukaan järjestämissuunnitelman 2. vaiheen työstäminen käynnistetään saman aikaisesti budjetin valmistelun kanssa. Näin turvataan hyvinvointialueen suunnittelun ja järjestämistehtävän kokonaisvaltainen tarkastelu sekä talouden hallinta käytettävissä oleviin resursseihin.

Toimialueet ovat valmistelleet 2. vaiheen toimenpiteitä syksyn 2023 aikana talousarviovalmistelun edetessä. Hyvinvointialueen taloussuunnittelun tilannetta on läpikäyty aluevaltuustoseminaareissa (25.10.2023 ja 30.11.2023) sekä aluehallituksen kokouksessa 27.11.2023 ja taloussuunnitteluun liittyneissä iltakouluissa (24.11.2023 ja 5.12.2023). 

Järjestämissuunnitelman 2. vaiheen toimenpiteet on tiivistetty laajemmasta ja yksityiskohtaisemmasta kokonaisuudesta toimialueittain seuraaviksi kokonaisuuksiksi:

Akuuttihoidon ja pelastuksen palvelut toimialue

  • Päivystysalueen päiväaikainen PTH-triage omaksi toiminnaksi
  • Soten ja pelan yhteinen johtokeskus
  • Akuutti-palvelualueen digitaalinen perehdyttämisohjelma
  • Pelastuksen synergian lisääminen HVA:n akuutti-palvelualueen ulkopuolisiin toimijoihin
  • Akuuttihoidon ja pelastuksen kenttäjohtojärjestelmän kehittäminen

Tuotannon hallinto- ja tukipalvelujen toimialue

  • Organisaatiorakenteen, johtamisen ja esihenkilötyön sekä hallintoprosessien selkiyttäminen
  • Henkilöstöstrategian täytäntöönpano
  • Tuotantotapaselvitykset ja niiden esitysten mukainen täytäntöönpano

Ikäihmisten palvelut toimialue

  • Resurssien kohdentaminen asiakkaiden tarpeisiin tiedolla johtamisen työkaluja hyödyntäen
  • Ennalta ehkäisevän toiminnan vaikuttavuuden tarkastelu suhteessa nykyiseen päivätoimintaan
  • Palvelutarpeen arvioinnin ja päätösten teon yhtenäistäminen

Sosiaali- ja perhepalvelut toimialue

  • Palvelujen myöntämisperusteiden tarkistaminen
  • Henkilöstömitoitusten tarkistaminen minimitasolle
  • Sijoitusprosessin systemaattisen seurantamallin luominen ja käyttöönottaminen

Terveyden- ja sairaanhoidon palvelut toimialue

  • Hankintojen ja erityisesti ostopalvelulääkäritoiminnan hallitseminen
  • Kirjaamiseen panostaminen (diagnoositiedot)
  • Kalliin kustannusrakenteen purkaminen tukipalveluiden optimaalisemmalla käytöllä
  • Palvelusetelitoiminnan lisääminen erityisesti erikoissairaanhoidossa

Järjestämisen tuen yksikkö

  • Järjestämisen tuki ohjaa ja tukee toimialueiden tavoitteiden toteuttamista ja talouden tasapainottamista

Järjestämissuunnitelman 2. vaiheen toimenpiteiden euromääräinen kustannusvaikuttavuus tarkentuu vuoden 2024 aikana. Monet esitetyistä toimenpiteistä koskevat tosiasiallisesti useita toimialueita, vaikka ne on kuvattu toimialuekohtaisina esityksinä. Näin ollen tarkkojen euroarvioiden osoittaminen tässä vaiheessa on erittäin haasteellista.

Toisen vaiheen toimenpide-esitykset perustuvat aluevaltuuston päättämiin periaatteisiin ja strategisiin linjauksiin. Hyvinvointialueiden vakiinnuttamisrahoituksella tuetaan järjestämissuunnitelman toimenpiteitä kaikissa eri vaiheissa.

Talouden suunnittelukaudelle 2025-2027 esitetään lisäksi ohjaavien ministeriöiden suositusten mukaisia toimia, joilla toteutetaan toiminnallisia muutoksia. Toiminnalliset muutokset valmistellaan seuraavissa kuudessa kehitysohjelmassa:

1. Palveluverkon ja palvelutapojen uudistaminen
2. Kainuun keskussairaalan johtamisen ja tuottavuuden kehittäminen
3. Oman henkilöstön saatavuuden ja ostopalvelutoiminnan tasapainottaminen sekä henkilöstön muutostuen vahvistaminen ja hyvinvoinnin tukeminen
4. Yhteistoiminta-alueen mahdollisuuksien edistäminen
5. Organisaatiorakenteen, johtamisen ja hallintoprosessien selkiyttäminen
6. Ennaltaehkäisevän yhteistyön vahvistaminen

Kehitysohjelmien tavoitteena on saada aikaan vuotuisen alijäämäkehityksen pysähtyminen ja kumulatiivisen alijäämän kattaminen valtion ohjauksen mukaisesti. Näitä koskevat päätökset valmistellaan ja esitetään aluevaltuustolle hyväksyttäväksi huhtikuun 2024 loppuun mennessä.

Kehitysohjelmia tuetaan samanaikaisilla hyvinvointialueiden toiminnnan vakiinnuttamiseen tarkoitetulla valtion rahoituksella. Näin toimenpiteistä muodostuu yhdenmukainen kokonaisuus, joka sisältää muutoksia tukevia osia ja toimeenpanon vahvistamiseen tarvittavia resursseja. Kehitysohjelmien laadintaan perustetaan virkamiestyöryhmät, jotka raportoivat työstään aluehallituksen asettamalle poliittiselle seuranta- ja koordinaatioryhmälle.

Asia on käsitelty yhteistyötoimikunnassa 7.12.2023 yhteistoimintalain mukaisesti.

Ehdotus

Esittelijä

  • Timo Halonen, toimialuejohtaja hallinto- ja tukipalvelut, timo.halonen@kainuu.fi

Aluehallitus päättää:

1) esittää aluevaltuustolle hyväksyttäväksi talousarvion 2024 liitteen mukaisesti
   Aluehallitus antaa oikeuden tehdä talousarviokirjaan teknisluonteisia muutoksia ja korjauksia.

2) esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto asettaa vuoden 2024 alijäämätavoitteeksi - 25,0 milj. euroa. Aluevaltuustolle tuodaan päätettäväksi toimenpiteet sisältävä lisätalousarvio tavoitteeseen pääsemiseksi huhtikuun 2024 loppuun mennessä,

3) hyväksyy järjestämissuunnitelman 2.vaiheen toimenpidekokonaisuudet,

4) hyväksyy järjestämissuunnitelman etenemisen 3. ja 4.-vaiheen toimenpide-esityksiin vuoden 2024 aikana. Järjestämissuunnitelman eteneminen ja päivittäminen tullaan liittämään kehitysohjelmiin, jotka sisältävät ministeriöiden suositusten mukaisia toimenpidekokonaisuuksia, ja

5) hyväksyy käynnistettäväksi kuuden kehitysohjelman kokonaisuuden ja edellyttää, että kehitysohjelmat valmistellaan maaliskuun 2024 loppuun mennessä poliittista päätöksentekoa varten.

Päätös

Vs. hyvinvointialuejohtajan muutettu päätösehdotus:

Aluehallitus päättää:

1) esittää aluevaltuustolle hyväksyttäväksi talousarvion 2024 liitteen mukaisesti seuraavilla muutoksilla:

  • Talousarviokirjan sivulle 33 tehdään muutos: tesan toimialueen mittarit sivulla 33, tavoitteeksi asetetaan: ”Talousarviossa pysyminen toimialuetasolla."
  • Omaisohoidon määrärahat nousevat 140 000 eurolla

   Aluehallitus antaa oikeuden tehdä talousarviokirjaan teknisluonteisia muutoksia ja korjauksia.

2) esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto asettaa vuoden 2024 alijäämätavoitteeksi - 25,0 milj. euroa. Aluevaltuustolle tuodaan päätettäväksi toimenpiteet sisältävä lisätalousarvio tavoitteeseen pääsemiseksi huhtikuun 2024 loppuun mennessä,

3) hyväksyy järjestämissuunnitelman 2. vaiheen toimenpidekokonaisuudet,

4) hyväksyy järjestämissuunnitelman etenemisen 3. ja 4.-vaiheen toimenpide-esityksiin vuoden 2024 aikana. Järjestämissuunnitelman eteneminen ja päivittäminen tullaan liittämään kehitysohjelmiin, jotka sisältävät ministeriöiden suositusten mukaisia toimenpidekokonaisuuksia, ja

5) hyväksyy käynnistettäväksi kuuden kehitysohjelman kokonaisuuden ja edellyttää, että kehitysohjelmat valmistellaan maaliskuun 2024 loppuun mennessä poliittista päätöksentekoa varten.

Pöytäkirja tarkastetaan tämän asian osalta kokouksessa.

Aluehallitus:

Hyväksyi.

Merkittiin tauko klo 14.34-14.44.

Tämän pykälän jälkeen kokouksesta poistui Heikki Huotari klo 14.48


Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto

Päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa, ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä aluevalitusta.

Sovellettava lainkohta: Laki hyvinvointialueesta 141 §.