Aluevaltuusto, kokous 4.4.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 36 Hyrynsalmen kunnan selvitys hyvinvointialueelle

KHVADno-2022-72

Valmistelija

  • Anu Huttunen, anu.huttunen@kainuu.fi
  • Eija Tolonen, vt. hyvinvointialuejohtaja, eija.tolonen@kainuu.fi

Perustelut

Hyrynsalmen kunta on antanut Kainuun hyvinvointialueen väliaikaisen valmistelutoimielimen selvityspyynnön (14.12.2021 § 99) johdosta selvityksen(kunnanvaltuuston päätös 24.2.2022 § 5, liite 1) hyvinvointialuevalmistelun edellyttämistä välttämättömistä tiedoista. Kainuun hyvinvointialueen aluevaltuusto päätti 15.3.2021 § 20, että aluevaltuusto:

  • merkitsee selvitykset liitteineen tiedoksi. Niitä on toimeenpanolain 26 §:n mukaan mahdollisuus täydentää 30.6.2022 mennessä ja myös sen jälkeen, mikäli tarvetta ilmenee.
  • päättää asiasta 4.4.2022 pidettävässä kokouksessaan, koska voimaanpanolain 38 §:n mukaan hyvinvointialueen on viimeistään 30.4.2022 lähetettävä kirjallinen ilmoitus vastuulleen siirtyvien velkojen, vastuiden ja sopimusten velkojille ja sopimuspuolille.

Liitteet:

  1. Hyrynsalmen kunnanvaltuuston päätös 24.2.2022 § 5, Selvityspyyntö koskien Kainuun hyvinvointialueen valmistelun edellyttämiä välttämättömiä tietoja 
  2. Aluehallituksen tarkastushavainnot Hyrynsalmen kunnan selvityksestä

 

Lisätietoja asiasta antaa Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän hallintojohtaja Anu Huttunen, puh. 044 777 3006 tai sähköpostitse etunimi.sukunimi@kainuu.fi.

Ehdotus

Aluehallitus esittää, että aluevaltuusto ottaa vastaan Hyrynsalmen kunnan selvityksen ja esityksen sekä päättää:

  1. aluehallitukselta saamansa tarkastushavainnot (liite 2) huomioiden pyytää käymään hyvinvointialueen kanssa neuvottelut ja antamaan lisäselvityksen 30.6.2022 mennessä tarkastushavainnoissa mainituista asioista ja jos hyvinvointialue katsoo selvityksen täydentämisen tarpeelliseksi.
  2. että Kainuun hyvinvointialue päättää lopullisesti syksyn 2022 aikana kunnan 30.6.2022 mennessä antamien selvitysten perusteella voimaanpanolain 22-25 §:ssä tarkoitettujen irtaimen omaisuuden, lomapalkkavelan, sopimusten ja vastuiden siirtymisestä Kainuun hyvinvointialueelle ja sen vastuulle.

 

Aluehallituksen tarkastushavainnot Hyrynsalmen kunnan selvityksestä:

  1. Hyrynsalmen kunta esittää, että kunnasta siirtyy Kainuun hyvinvointialueelle kahdeksan (8) työntekijää: kolme (3) siivoojaa, neljä(4) ravintopalveluiden työntekijää ja autokuski.

Kainuun soten yhtymähallitus irtisanoi 15.12.2021 § 428 Kainuun soten ja jäsenkuntien (myös Hyrynsalmen) väliset ateria- ja puhtaanapitopalveluiden yhteistyösopimukset päättymään 31.12.2022. Näihin yhteistyösopimuksiin sisältyivät ateriakuljetukset. Sopimukset irtisanottiin, koska sote- ja pela -uudistukseen liittyvistä lainsäädäntömuutoksista johtuen yhteistyösopimusten mukainen toiminta ei ole enää mahdollista hyvinvointialueen aloittaessa toimintansa. Hyvinvointialuelain (611/2021) 131 §:n mukaan hyvinvointialueen hoitaessa 6 §:ssä tarkoitettua tehtävää kilpailutilanteessa markkinoilla sen on annettava tehtävä osakeyhtiön, osuuskunnan, yhdistyksen tai säätiön hoidettavaksi (yhtiöittämisvelvollisuus). Mikäli lainsäädännön voimaantuloon tulee siirtymäaika tai säädäntöä muutoin muutetaan edellä mainituilta osin, voidaan yhteistyön jatkumista nykymuotoisena arvioida uudelleen.

Hyvinvointialuevalmistelun yhteydessä tehdään Kainuun soten ja sen jäsenkuntien yhteinen ateria- ja puhtaanapitopalveluiden(sis. ateriakuljetukset) yhtiöittämisselvitys, joka valmistuu toukokuussa 2022. Mikäli lainsäädäntöön ei tule muutoksia eikä yhtiötä perusteta, tulee hyvinvointialueen kilpailuttaa ateria- ja puhtaanapitopalvelut sekä ateriakuljetuspalvelut 1.1.2023 lukien.

Hyrynsalmen kunnan ateria-, puhtaanapito- ja ateriakuljetuspalveluiden työntekijöistä tulee antaa lisäselvitys 30.6.2022 mennessä, kun on selvillä mahdollinen yhtiön perustaminen ja valtakunnallinen linjaus mahdollisesta henkilöstön siirtymisestä hyvinvointialueelle ostopalvelusopimustilanteessa.

  1. Kainuun sote ja sen jäsenkunnat ovat sopineet, että Kainuun soten jäsenkunniltaan vuokraamien toimitilojen vuokrasopimukset ilmoitetaan Kainuun soten hyvinvointialueelle antamassa selvityksessä. Nämä sopimukset on lueteltu Kainuun soten selvityksessä lain (voimaanpanolaki 25 §) nojalla siirtyvien sopimusten luettelossa. Mikäli Hyrynsalmen kunta haluaa tehdä olennaisia muutoksia voimassaoleviin tilavuokrasopimuksiin, niistä on erikseen neuvoteltava hyvinvointialueen kanssa.
  2. Hyrynsalmen kunta esittää selvityksessään useiden sopimusten siirtymistä hyvinvointialueelle. Näiden sopimusten siirtymisestä hyvinvointialueelle tulee neuvotella hyvinvointialueen kanssa ja tehdä asiasta lisäselvitys aluevaltuustolle 30.6.2022 mennessä.

Päätös

Puheenjohtaja Anne Lukkari esitti, että aluevaltuusto hyväksyy aluehallituksen esityksen. 

Aluevaltuusto hyväksyi yksimielisesti aluehallituksen ehdotuksen.