Aluevaltuusto, kokous 4.4.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 39 Ristijärven kunnan selvitys hyvinvointialueelle

KHVADno-2022-72

Valmistelija

  • Anu Huttunen, anu.huttunen@kainuu.fi
  • Eija Tolonen, vt. hyvinvointialuejohtaja, eija.tolonen@kainuu.fi

Perustelut

Ristijärven kunta on antanut Kainuun hyvinvointialueen väliaikaisen valmistelutoimielimen selvityspyynnön (14.12.2021 § 99) johdosta selvityksen(kunnanhallituksen päätös 14.2.2022 § 210, liite 1) hyvinvointialuevalmistelun edellyttämistä välttämättömistä tiedoista. Kainuun hyvinvointialueen aluevaltuusto päätti 15.3.2021 § 23, että aluevaltuusto:

  • merkitsee selvitykset liitteineen tiedoksi. Niitä on toimeenpanolain 26 §:n mukaan mahdollisuus täydentää 30.6.2022 mennessä ja myös sen jälkeen, mikäli tarvetta ilmenee.
  • päättää asiasta 4.4.2022 pidettävässä kokouksessaan, koska voimaanpanolain 38 §:n mukaan hyvinvointialueen on viimeistään 30.4.2022 lähetettävä kirjallinen ilmoitus vastuulleen siirtyvien velkojen, vastuiden ja sopimusten velkojille ja sopimuspuolille.

Liitteet:

  1. Ristijärven kunnanhallituksen päätös 14.2.2022 § 210, Ristijärven kunnan selvitys koskien hyvinvointialuevalmistelun edellyttämiä välttämättömiä tietoja
  2. Aluehallituksen tarkastushavainnot Ristijärven kunnan selvityksestä

 

Lisätietoja asiasta antaa Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän hallintojohtaja Anu Huttunen, puh. 044 777 3006 tai sähköpostitse etunimi.sukunimi@kainuu.fi.

Ehdotus

Aluehallitus esittää, että aluevaltuusto ottaa vastaan Ristijärven kunnan selvityksen ja esityksen sekä päättää:

  1.  aluehallitukselta saamansa tarkastushavainnot (liite 2) huomioiden hyväksyä kunnan esityksen voimaanpanolain 22-25 §:ssä tarkoitettujen irtaimen omaisuuden, lomapalkkavelan, sopimusten ja vastuiden siirtymisestä Kainuun hyvinvointialueelle ja sen vastuulle.
  2.  pyytää käymään hyvinvointialueen kanssa neuvottelut ja antamaan lisäselvityksen 30.6.2022 mennessä aluehallituksen tarkastushavainnoissa esille otetuista asioista ja mikäli lain mukaan annettavissa tiedoissa tapahtuu olennaisia muutoksia ja jos hyvinvointialue katsoo selvityksen täydentämisen tarpeelliseksi.
  3.  että Kainuun hyvinvointialue päättää lopullisesti syksyn 2022 aikana kunnan 30.6.2022 mennessä antamien selvitysten perusteella voimaanpanolain 22-25 §:ssä tarkoitettujen irtaimen omaisuuden, lomapalkkavelan, sopimusten ja vastuiden siirtymisestä Kainuun hyvinvointialueelle ja sen vastuulle.

 

Aluehallituksen tarkastushavainnot Ristijärven kunnan selvityksestä:

  1. Kainuun sote ja sen jäsenkunnat ovat sopineet, että Kainuun soten jäsenkunniltaan vuokraamien toimitilojen vuokrasopimukset ilmoitetaan Kainuun soten hyvinvointialueelle antamassa selvityksessä.

Ristijärven kunnan selvityksessä on lueteltu toimitilat, joista kunta esittää tehtäväksi uudet vuokrasopimukset. Nämä sopimukset on lueteltu Kainuun soten selvityksessä lain (voimaanpanolaki 25 §) nojalla siirtyvien sopimusten luettelossa. Mikäli Ristijärven kunta haluaa tehdä olennaisia muutoksia voimassa oleviin kunnan ja Kainuun soten välisiin tilavuokrasopimuksiin, niistä on neuvoteltava erikseen hyvinvointialueen kanssa.

Ristijärven kunnan selvityksessä ei ole mainittu koulukuraattoreiden ja –terveydenhuollon toimitiloja(Aholantie 28), mutta ne on mainittu Kainuun soten selvityksessä.

Ristijärven kunta esittää, että sen selvityksessä mainittujen toimitilojen vuokrasopimukset siirtyvät Kainuun hyvinvointialueelle. Ainoastaan Kainuun soten/pelan kunnalta vuokraamia toimitiloja koskevat vuokrasopimukset siirtyvät hyvinvointialueelle lainsäädännön mukaisesti, mutta kolmannen osapuolen(ei uudistuksen osapuoli) ja kunnan väliset vuokrasopimukset säilyvät ennallaan. Hyvinvointialueelle eivät siten siirry esimerkiksi seuraavat sopimukset:

  • Vuokrasopimus terveyskeskustiloista, Ristijärven kunta ja Attendo Willa Vanha Oy 19. ja 21.3.2020
  • Vuokrasopimus hoivakodin tiloista, Ristijärven kunta ja Attendo Willa Vanha Oy 19.3.2020
  • Muutosliite 31.10.2018 allekirjoitettuun vuokrasopimukseen, Ristijärven kunta ja Attendo Willa Vanha Oy /Attendo Oy 16.3.2020
     
  1. Ristijärven kunta esittää, että ateria- ja siivouspalveluita ja ateriakuljetuksia koskevat sopimukset siirtyvät hyvinvointialueelle.

Kainuun soten yhtymähallitus irtisanoi 15.12.2021 § 428 Kainuun soten ja jäsenkuntien (myös Ristijärven) väliset ateria- ja puhtaanapitopalveluiden yhteistyösopimukset päättymään 31.12.2022. Näihin yhteistyösopimuksiin sisältyivät ateriakuljetukset. Sopimukset irtisanottiin, koska sote- ja pela -uudistukseen liittyvistä lainsäädäntömuutoksista johtuen yhteistyösopimusten mukainen toiminta ei ole enää mahdollista hyvinvointialueen aloittaessa toimintansa. Hyvinvointialuelain (611/2021) 131 §:n mukaan hyvinvointialueen hoitaessa 6 §:ssä tarkoitettua tehtävää kilpailutilanteessa markkinoilla sen on annettava tehtävä osakeyhtiön, osuuskunnan, yhdistyksen tai säätiön hoidettavaksi (yhtiöittämisvelvollisuus). Mikäli lainsäädännön voimaantuloon tulee siirtymäaika tai säädäntöä muutoin muutetaan edellä mainituilta osin, voidaan yhteistyön jatkumista nykymuotoisena arvioida uudelleen.

Hyvinvointialuevalmistelun yhteydessä tehtävään Kainuun soten ja sen jäsenkuntien yhteiseen ateria- ja puhtaanapitopalveluiden yhtiöittämisselvitykseen sisältyy ateriakuljetukset. Mikäli lainsäädäntöön ei tule muutoksia eikä yhtiötä perusteta, tulee hyvinvointialueen kilpailuttaa ateria- ja puhtaanapitopalvelut sekä ateriakuljetuspalvelut 1.1.2023 lukien.

Ristijärven kunnan ja kolmannen osapuolen (muu kuin Kainuun sote) väliset ateria- ja puhtaanapitopalveluita tai ateriakuljetuspalveluita koskevat sopimukset eivät siirry hyvinvointialueelle, koska kyseessä kunnan ja palveluntuottajan(kolmas osapuoli) välinen sopimus.

Ristijärven kunnan esityksestä poiketen, hyvinvointialueelle eivät siirry esimerkiksi seuraavat sopimukset:

  • Ateriapalvelujen tuottamisen yhteistyösopimus Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän ja Ristijärven kunnan välillä 26.2.2013
    • Ateriapalvelukuvaus, Vanhuspalvelut, Ristijärven hoitayksikkö, 29.8.2017/6.9.2017
    • Ateriapalvelukuvaus, Vanhuspalvelut, Kotona asumista tukevat palvelut, 30.8.2017/6.9.2017
  • Sopimus ateriapalveluiden tuottamisesta, Ristijärven kunta ja Attendo Oy, 14.5.2020
  • Sopimus ateriakuljetuspalvelujen hankinnasta, Ristijärven kunta ja Posti Oy, 28.9.2017, kunnanhallituksen päätös 27.9.2021 § 154 optiovuoden käytöstä

 

Toimitiloja koskevat vuokrasopimukset on käsitelty kohdassa 1.

  1. Ristijärven kunta esittää, että tarjotinvaunu siirtyy hyvinvointialueelle. Kyseessä on vuonna 2021 soten toimintoja varten hankittu tarjotinvaunu, joka siirtyy hyvinvointialueelle.

 

Ristijärven kunnan selvityksessä tuodaan esille, että kunta on hankkinut Kainuun soten pyynnöstä hoivaosastolle lämpövaunun ja siihen kuuluvat tarjoiluastiat, joiden hinta on noin 15 500 euroa. Selvityksen mukaan hankintahinta tulee katettavaksi lisäämällä se ateriahintoihin seuraavan viiden vuoden aikana. Tästä asiasta on neuvoteltava erikseen hyvinvointialueen kanssa.

Päätös

Puheenjohtaja Anne Lukkari esitti, että aluevaltuusto hyväksyy aluehallituksen esityksen. 

Aluevaltuusto hyväksyi yksimielisesti aluehallituksen ehdotuksen.