Aluevaltuusto, kokous 4.4.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 42 Kajaanin kaupungin selvitys hyvinvointialueelle

KHVADno-2022-72

Valmistelija

  • Anu Huttunen, anu.huttunen@kainuu.fi
  • Eija Tolonen, vt. hyvinvointialuejohtaja, eija.tolonen@kainuu.fi

Perustelut

Kajaanin kaupunki on antanut Kainuun hyvinvointialueen väliaikaisen valmistelutoimielimen selvityspyynnön (14.12.2021 § 99) johdosta selvityksen(kaupunginhallituksen päätös 1.3.2022 § 47, liite 1) hyvinvointialuevalmistelun edellyttämistä välttämättömistä tiedoista. Kainuun hyvinvointialueen aluevaltuusto päätti 15.3.2021 § 26, että aluevaltuusto:

  • merkitsee selvitykset liitteineen tiedoksi. Niitä on toimeenpanolain 26 §:n mukaan mahdollisuus täydentää 30.6.2022 mennessä ja myös sen jälkeen, mikäli tarvetta ilmenee.
  • päättää asiasta 4.4.2022 pidettävässä kokouksessaan, koska voimaanpanolain 38 §:n mukaan hyvinvointialueen on viimeistään 30.4.2022 lähetettävä kirjallinen ilmoitus vastuulleen siirtyvien velkojen, vastuiden ja sopimusten velkojille ja sopimuspuolille.

Liitteet:

  1. Selvitys Kainuun hyvinvointialueen valmistelun edellyttämistä välttämättömistä tiedoista 1.3.2022 § 47
  2. Aluehallituksen tarkastushavainnot Kajaanin kaupungin selvityksestä

 

Lisätietoja asiasta antaa Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän hallintojohtaja Anu Huttunen, puh. 044 777 3006 tai sähköpostitse etunimi.sukunimi@kainuu.fi.

Ehdotus

Aluehallitus esittää, että aluevaltuusto ottaa vastaan Kajaanin kaupungin selvityksen ja esityksen sekä päättää:

  1. aluehallitukselta saamansa tarkastushavainnot (liite 2) huomioiden hyväksyä kaupungin esityksen voimaanpanolain 22-25 §:ssä tarkoitettujen irtaimen omaisuuden, lomapalkkavelan, sopimusten ja vastuiden siirtymisestä Kainuun hyvinvointialueelle ja sen vastuulle.
  2. pyytää käymään hyvinvointialueen kanssa neuvottelut ja antamaan lisäselvityksen 30.6.2022 mennessä tarkastushavainnoissa mainituista asioista ja mikäli voimaanpanolain mukaan annettavissa tiedoissa tapahtuu olennaisia muutoksia ja jos hyvinvointialue katsoo selvityksen täydentämisen tarpeelliseksi.
  3. että Kainuun hyvinvointialue päättää lopullisesti syksyn 2022 aikana kaupungin 30.6.2022 mennessä antamien selvitysten perusteella voimaanpanolain 22-25 §:ssä tarkoitettujen irtaimen omaisuuden, lomapalkkavelan, sopimusten ja vastuiden siirtymisestä Kainuun hyvinvointialueelle ja sen vastuulle.

 

Aluehallituksen tarkastushavainnot Kajaanin kaupungin selvityksestä:

  1. Kajaanin kaupungilta on tullut kaksi eri tietoa siirtyvän henkilöstön määrästä. Siirtyvän henkilöstön määrä tulee varmistaa ja ilmoittaa 30.6.2022 mennessä annettavassa lisäselvityksessä.

Voimaanpanolain 18 §:n mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen tehtävien ja tehtäviä hoitavan henkilöstön siirto kunnista ja kuntayhtymistä hyvinvointialueelle sekä hyvinvointiyhtymään katsotaan liikkeenluovutukseksi. Liikkeenluovutukseksi katsotaan myös kunnan tai kuntayhtymän palveluksessa olevien opiskeluhuollon psykologien ja kuraattoreiden siirtyminen hyvinvointialueelle ja hyvinvointiyhtymään.

Hyvinvointialueelle annettavassa lisäselvityksessä tulee ilmoittaa(mikäli ei vielä ole ilmoitettu) siirtyvän henkilöstön palkat, joista tulee eritellä varsinainen palkka, työaikakorvaukset, lomaraha ja sivukulut.

Kajaanin kaupunki oli ilmoittanut selvityksessään arvion lomapalkkavelasta 31.1.2022, mutta pyynnön mukaisesti arvio tulee tehdä lomapalkkavelasta 31.12.2022.

  1. Kainuun sote ja sen jäsenkunnat ovat sopineet, että Kainuun soten jäsenkunniltaan vuokraamien toimitilojen vuokrasopimukset ilmoitetaan Kainuun soten hyvinvointialueelle antamassa selvityksessä. Pelastuslaitoksen toimitilojen vuokrasopimukset on lueteltu Kajaanin kaupungin siirtyvien sopimusten luettelossa. Mikäli hyvinvointialueelle voimaanpanolain 25 §:n perusteella siirtyvien toimitilojen vuokrasopimuksiin halutaan tehdä olennaisia muutoksia, niistä on neuvoteltava erikseen hyvinvointialueen kanssa.

Kajaanin kaupungin viranhaltija on erillisellä viestillä ilmoittanut 2.2.2022 hyvinvointialuevalmistelun Toimitilatyöryhmän puheenjohtajalle kuraattoreiden ja kouluterveydenhuollon toimitilat, joista on tarve tehdä uudet vuokrasopimukset. Näistä tiedoista kuitenkin puuttuu perusopetuksen toimitilat. Perusopetuksen toimitiloja ei ole mainittu myöskään Kainuun soten selvityksessä, joten tältä osin Kajaanin kaupungin tulee täydentää selvitystään 30.6.2022 mennessä annettavassa lisäselvityksessä.

  1. Kajaanin kaupunki on esittänyt selvityksessään siirtyvien sopimusten luettelon. Luettelon mukaan kaupungin HR on ilmoittanut hyvinvointialueelle siirtyvät henkilöstösopimukset erikseen. Sopimusluettelossa mainittujen sopimusten siirtyminen Kainuun hyvinvointialueelle tulee vielä tarkistaa lainsäännökset huomioiden. Myös sopimusten yhdistäminen Kainuun hyvinvointialueen muihin sopimuksiin tulee selvittää.

Huomioita sopimuksista, joiden siirtyminen hyvinvointialueelle tulee selvittää 30.6.2022 annettavassa lisäselvityksessä:

  • Rivit 39, 40 ja 59 (merkitty punaisella). Sopimukset koskevat ateria- ja puhtaanapitopalveluita.  
  • Rivit 54 ja 116 (merkitty sinisellä). Sopimukset ovat Pelastuslaitoksen ja Kainuun soten välisiä. Sopimukset ovat 1.1.2023 lukien tarpeettomia, joten ne eivät siirry hyvinvointialueelle.
  • Rivit 77 ja 79 (merkitty keltaisella ja tummansinisellä). Investointihankintojen tilaukset on tehty, hankinnat toteutuvat kevään aikana, viimeistään syksyllä 2022. Nämä ovat investointihankintoja. Kirjattu kuluksi vuodelle 2021.
  • Rivit 98 ja 100 (merkitty keltaisella). Kyse on leasingsopimuksista.
  • Rivi 114. Asia tulee mahdollisesti käsitellä erillisenä asiana aluehallituksessa.
  1. Voimaanpanolain 23 §:n mukaisesti hyvinvointialueelle siirtyvät 1.1.2023 sen järjestämisvastuulle kuuluvaan toimintaan liittyvä irtaimisto, irtaimen omaisuuden omistusta, hallintaa ja käyttöä koskevat oikeudet sekä immateriaaliset oikeudet ja luvat. Näin ollen nämä siirtyvät Kajaanin kaupungin esityksen mukaisesti Kainuun hyvinvointialueelle, edellyttäen että voimaanpanolain 23 §:n ehdot täyttyvät. Kainuun hyvinvointialueelle siirtyvät ainakin kaupungin esityksen mukaisesti Virve-laitteet asemittain ja erilaiset hälyttimet, ajoneuvot, veneet ja radioluvat.

 

Päätös

Puheenjohtaja Anne Lukkari esitti, että aluevaltuusto hyväksyy aluehallituksen esityksen. 

Aluevaltuusto hyväksyi yksimielisesti aluehallituksen ehdotuksen.