Aluehallitus, kokous 12.9.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 107 Kainuun hyvinvointialueen talousarvio-ohje TA2023 ja TS2024-2025

KHVADno-2022-182

Valmistelija

  • Eija Immonen, talousjohtaja, eija.h.immonen@kainuu.fi
  • Piia Rissanen, talouspäällikkö, piia.rissanen@kainuu.fi

Perustelut

Aluevaltuuston on kunkin vuoden loppuun mennessä hyväksyttävä hyvinvointialueelle seuraavaksi kalenterivuodeksi talousarvio, jossa otetaan huomioon hyvinvointialuekonsernin talouden vastuut ja velvoitteet. Talousarvion hyväksymisen yhteydessä aluevaltuuston on hyväksyttävä myös taloussuunnitelma kolmeksi tai useammaksi vuodeksi. Talousarviovuosi on taloussuunnitelman ensimmäinen vuosi. 

Taloussuunnitelma on laadittava siten, että se on tasapainossa tai ylijäämäinen viimeistään toisen talousarviovuotta seuraavan vuoden päättyessä. Taloussuunnitelman tasapainossa voidaan ottaa huomioon talousarvion laadintavuoden taseeseen kertyväksi arvioitu ylijäämä. Hyvinvointialueen taseeseen kertynyt alijäämä tulee kattaa enintään kahden vuoden kuluessa tilinpäätöksen vahvistamista seuraavan vuoden alusta lukien. Tässä määräajassa tulee kattaa myös talousarvion laadintavuonna tai sen jälkeen kertynyt alijäämä. 

Liitteessä 1 on esitetty Kainuun hyvinvointialueen vuoden 2023 talousarvion ja vuosien 2024-2025 taloussuunnitelmavuosien laadintaohje. Kainuun hyvinvointialueen talousarvio laaditaan nyt ensimmäisen kerran, joten ohjeistuksessa on pyritty kuvaamaan hyvinvointialueiden rahoitusmallia yleisesti sekä antamaan pohjatiedot käytännön talousarviotyötä varten. Kainuun hyvinvointialueen vuoden 2023 talousarvio ei todennäköisesti tule sisältämään toiminnallisia mittari- tai tavoitetietoja, koska hyvinvointialueen strategiatyö on yhä kesken. Toiminnallisia mittari- ja tavoitetietoja lähdetään rakentamaan toimialueittain heti, kun strategiatyö valmistuu. 

Hyvinvointialueiden taloudellinen raami pohjautuu hyvinvointialueen toimintatuottoihin ja valtion rahoitusosuuteen, joiden tulisi kattaa toiminnan kustannukset. Kainuun hyvinvointialueen laskennallinen valtion rahoitus vuodelle 2023 on tämän hetken tiedon mukaan 371 miljoonaa euroa. Talousarviovalmistelun lähtökohtana on toimialuekohtainen raamiajattelu, jossa valtion rahoitus jaetaan toimialueille vuoden 2023 alustavan toimintakatearvion mukaisesti. Talousarvio-ohjeistuksessa esitetään, että toimialueille kohdennetaan rahoitusta yhteensä 343 M €, joka jaetaan seuraavasti: 

  • Terveyden ja sairaanhoidon palvelut 140,2 M € 

  • Akuuttihoidon ja pelastuksen palvelut 30,5 M € 

  • Sosiaali- ja perhepalvelut 61,2 M € 

  • Ikäihmisten palvelut 70,5 M € 

  • Tuotannon hallinto- ja tukipalvelut 40,6 M € 

 

Valtion rahoituksesta kohdentuu 28 miljoonaa euroa seuraavasti: 

  • Poistojen ja korkokulujen osuus 13,2 M € 

  • Puolangan alueen ostopalveluina tuotettavat palvelut 14,8 M € 

 

Toimialueet suunnittelevat talousarvionsa nollatulokseen siten, että valtion rahoitus ja toiminnan tuotot kattavat toiminnasta aiheutuvat kustannukset. Tämän hetken arvion mukaan hyvinvointialueen tulojen ja menojen erotus talousarviovuodelle 2023 on noin 25 M € alijäämäinen. Myös taloussuunnitelmavuodet ovat noin 25 M euroa alijäämäisiä. Arviot perustuvat valtiovarainministeriön julkaisemaan hyvinvointialueiden rahoituksen painelaskelmaan vuosille 2023-2030 (VM/KAO/30.6.2022 ) sekä alustavaan taloussuunnitelmaan. Mikäli vuoden 2023 mahdollista alijäämää ei kyetä kattamaan viimeistään vuonna 2025, voi Kainuun hyvinvointialue joutua hyvinvointialuelain mukaiseen arviointimenettelyyn. Toimialueiden yksi keskeisin tehtävä on määritellä tarvittavat talouden tasapainotustoimet asetettuun raamiin pääsemiseksi ja mahdollisten palvelutarpeiden ja lainsäädännön muutosten huomiointi. 

Kustannustason nousussa varaudutaan 2,48 %:n HV-indeksin mukaiseen nousuun niin palkkojen kuin muidenkin kustannusten osalta. Pienhankintaraja on 10 000 euroa, jota pienemmät hankinnat kirjataan käyttötalouteen. 

Suunnitelmavuosien 2024-2025 osalta suunnittelukehys määritellään lopullisen rahoituksen vahvistuttua syksyn 2022 aikana. 

Liitteessä 1 esitettyyn talousarvio-ohjeeseen voidaan tehdä syksyn aikana teknisiä tarkennuksia. 

Oheisliitteessä 1 on esitetty Kainuun hyvinvointialueen talouden tilikartta, joka perustuu hyvinvointialuevaltuuston päätökseen organisaatiorakenteesta (29.6.2022 §66). 

Kainuun hyvinvointialueen hallintosäännön §56:n mukaan aluehallitus hyväksyy talousarvion- ja suunnitelman suunnittelukehykset sekä talousarvion laadintaohjeet. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Jukka Lindberg, hyvinvointialuejohtaja, jukka.lindberg@kainuu.fi

Aluehallitus hyväksyy liitteenä olevan vuoden 2023 talousarvion ja taloussuunnitelman 2024-2025 laadintaohjeen.

Päätös

Hyväksyi.