Aluehallitus, kokous 12.9.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 101 Esihenkilöiden rekrytoinnin periaatteet

KHVADno-2022-301

Valmistelija

  • Soili Vesterinen, soili.vesterinen@kainuu.fi

Perustelut

Henkilöstöasioiden yleistoimivalta on hallintosäännössä määrätty aluehallitukselle (31 §). Hallintosäännön 32 §:n mukaan aluehallitus päättää muiden virkojen kuin hyvinvointialuejohtajan viran perustamisesta ja lakkauttamisesta sekä virkanimikkeen muuttamisesta. Muiden kuin hyvinvointialuejohtajan viran kelpoisuusvaatimuksista päättää aluehallitus (34 §). Viran tai virkasuhteen julistaa haettavaksi virkasuhteeseen ottamisesta päättävä viranomainen. 

Palvelualuepäälliköt, palveluyksikköpäälliköt ja toimintayksiköiden esihenkilöt valitaan liikkeen luovutuksen piirissä olevista ja virkojen kelpoisuusvaatimukset täyttävistä henkilöistä ansiovertailun perusteella. Ansiovertailussa huomioidaan virkoihin ilmoittautuneet liikkeen luovutuksen piirissä olevat kelpoisuusvaatimukset täyttävät henkilöt. Esihenkilöt valitaan toistaiseksi voimassa oleviin virkasuhteisiin liikkeen luovutuksesta 1.1.2023 alkaen. Ulkoista hakua voidaan käyttää poikkeustapauksissa, mikäli tehtävään ei ole osaamista sisäisen ilmoittautumismenettelyn kautta. 

Käynnistysvaiheessa henkilöstöorganisaation muodostamisen keskeisenä tavoitteena on turvata hallittu järjestämisvastuun siirto ja palvelutuotannon jatkuminen keskeytyksettä vuodenvaihteessa 2022-2023. Toistaiseksi voimassa olevassa virkasuhteessa olevan viranhaltijan siirtyessä liikkeen luovutuksella hyvinvointialueelle häntä ei voida siirtää määräaikaiseen virkasuhteeseen hyvinvointialueella. Hyvinvointialue voi kuitenkin muuttaa viranhaltijan virantoimitusvelvollisuutta varattuaan viranhaltijalle tilaisuuden tulla kuulluksi, jos toiminnan uudelleen järjestely tai muu perusteltu syy sitä edellyttää (KvHL 304/2003 23 §). Toiminnan uudelleenjärjestelyyn liittyvästä perustellusta syystä viranhaltija voidaan myös siirtää toiseen virkasuhteeseen, mikäli hänen varsinainen palkkansa ei alene tai hän on antanut siirtoon suostumuksensa (KvHL 304/2003 24 §).

Yleiset nimitysperusteet julkisiin virkoihin ovat taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto (PeL 731/1991 125 § 2 mom.). Kunnan ja hyvinvointialueen viranhaltijasta annetun lain 304/2003 6 §:n mukaan virkasuhteeseen otettavalla on lisäksi oltava erikseen säädetty tai hyvinvointialueen päättämä erityinen kelpoisuus. Henkilö voidaan ottaa määräaikaiseen virkasuhteeseen erityisistä kelpoisuusvaatimuksista riippumatta, jos siitä erikseen säädetään tai hyvinvointialue erityisestä syystä yksittäistapauksessa toisin päättää. Kun kelpoisuusvaatimuksia ei ole erikseen säädetty, hyvinvointialueen toimivaltainen viranomainen harkitsee viran tarkoituksenmukaiset kelpoisuusvaatimukset.

Lain kunnan ja hyvinvointialueen viranhaltijasta 304/2003  4 §:n mukaan virkasuhteeseen ottaminen edellyttää julkista hakumenettelyä, jollei jäljempänä toisin säädetä. Virkasuhteeseen voidaan edellä todetusta poiketen ottaa ilman hakumenettelyä, kun kysymyksessä on muun työnantajan palveluksessa olevan henkilön ottaminen virkasuhteeseen lain tai sopimuksen nojalla tapahtuvan toiminnan siirtämisen yhteydessä taikka muu näihin rinnastettava hallintosäännössä määrätty peruste (KvHL 304/2003   4 §:n 4 mom.).

Ehdotus

Esittelijä

  • Jukka Lindberg, hyvinvointialuejohtaja, jukka.lindberg@kainuu.fi

Aluehallitus päättää, että palvelualuepäälliköt, palveluyksikköpäälliköt ja toimintayksiköiden esihenkilöt otetaan virkaan pääsääntöisesti sisäisen ilmoittautumismenettelyn kautta.

Päätös

Hyväksyi.