Aluehallitus, kokous 12.9.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 112 Kainuun hyvinvointialueen väliaikaisen yhteistoimintaelimen täydentäminen ja toimivalta

KHVADno-2022-160

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Timo Korhonen, valmistelujohtaja, timo.v.korhonen@kainuu.fi

Perustelut

Väliaikainen valmistelutoimielin (VATE) on perustanut ja nimennyt Kainuun hyvinvointialueen väliaikaisen yhteistoimintaelimen kokouksessaan 5.10.2021 alla olevan pykälän mukaisesti. Toimielin on päätösvaltainen siihen asti, kunnes Kainuun hyvinvointialueen varsinainen YT-toimielin aloittaa toimintansa. Väliaikaisen yhteistoimintaelimen kokoonpanoa on tarve päivittää henkilövaihdosten vuoksi ja ennen varsinaisen Kainuun hyvinvointialueen YT-toimielimen järjestäytymistä. 

Väliaikainen valmistelutoimielin 5.10.2021

Pöytäkirja on tarkastettu. 

 Kainuun hyvinvointialueen väliaikaisen yhteistoimintaelimen perustaminen

(Valmistelija: hallintojohtaja Huttunen Anu)

Väliaikainen valmistelutoimielin käsitteli 3.9.2021 § 13 Kainuun hyvinvointialueen väliaikaisen yhteistoimintaelimen perustamista. Toimielin palautti asian jatkovalmisteluun.

Väliaikaisen valmistelutoimielimen tehtävistä ja toimivallasta säädetään laissa sosiaali- ja terveydenhuoltoa ja pelastustoimea koskevan uudistuksen toimeenpanosta ja sitä koskevan lainsäädännön voimaanpanosta (voimaanpanolaki) 10 §:ssä. Väliaikainen valmistelutoimielin tulee tekemään hyvinvointialuetta sitovia henkilöstöä koskevia päätöksiä ja sopimuksia toimivaltansa rajoissa. Voimaanpanolain 10 §:n 1 momentin mukaan valmistelutoimielimen tehtävänä on mm. selvittää hyvinvointialueille siirtyvä henkilöstö ja valmistella aluevaltuustolle ehdotukset henkilöstön siirtosuunnitelmaksi ja -sopimuksiksi. Kainuun hyvinvointialueen väliaikaishallinto toimii myös työnantajana määräaikaiselle valmisteluhenkilöstölle. Hyvinvointialueen väliaikaishallinnolla on velvollisuus noudattaa lakia työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnassa ja hyvinvointialueella ja perustaa väliaikainen yhteistoimintaelin.

Väliaikaisen yhteistoimintaelimen tehtävänä on toimikaudellaan:

·         Käsitellä tarvittavat hyvinvointialueen määräaikaisessa palveluksessa olevan henkilöstön yhteistoimintakäsittelyä vaativat asiat.

·         Käsitellä hyvinvointialueelle siirtyvän henkilöstön tiedonkeruuseen ja siirtoon valmistautumiseen liittyvät asiat.

Hyvinvointialueen yhteistoimintaelin muodostetaan yhteistoimintalain 14 §:n mukaisesti tarkoituksenmukaisessa laajuudessa. Väliaikainen valmistelutoimielin nimeää yhteistoimintaelimen työnantajaedustajat.

KT Kuntatyönantajat ja kunta-alan pääsopijajärjestöt ovat 16.9.2019 antaneet suosituksen, jonka mukaan henkilöstöjärjestöjen alueellisesta edustuksesta päätettäessä noudatetaan samoja periaatteita kuin pääluottamusmiesten määrästä muutoinkin (kunta-alan pääsopijajärjestöjen ns. tasaedustus 2 + 2 + 2). Tämä koskee alueilla ylikunnallisesti toimivia valmisteluryhmiä, jotka toimivat yhteistoiminnallisesti, kuten sote-rakennemuutosta koskevia muutostilanteita. Alueen ko. järjestön työntekijäyhdistykset valitsevat henkilön edustamaan pääsopijajärjestöä tai sen alayhdistystä hyvinvointialueen yhteistoimintaelimessä.

Ajankäytön myöntää se työnantaja, jonka palveluksessa luottamusmies on. Alueen kuntatyönantajat voivat keskenään sopia siitä, miten luottamusmiesten kulut katetaan siten, etteivät ne jää ainoastaan sen työnantajan maksettavaksi, jonka palveluksessa aluetta edustava luottamusmies on. Ajankäytöstä on kunta-alalla annettu suositus kunta-alan yleisessä virka- ja työehtosopimuksessa (KVTES VII luku 8 § 5 mom.).         

Lisätietoja asiasta antaa Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän hallintojohtaja Anu Huttunen, puh. 044 777 3006 tai sähköpostitse etunimi.sukunimi@kainuu.fi.

Valmistelujohtajan ehdotus:

Väliaikainen valmistelutoimielin päättää:

-  perustaa Kainuun hyvinvointialueen väliaikaisen yhteistoimintaelimen ajalle 5.10.2021–28.2.2022. Yhteistoimintaelimen toimikausi jatkuu kuitenkin siihen saakka, kunnes aluevaltuusto on valittu, aluevaltuuston asettama aluehallitus on aloittanut toimintansa tai kunnes varsinainen YT-toimielin aloittaa toimintansa.

-  pyytää kunnallisten pääsopijajärjestöjen esitykset hyvinvointialueen väliaikaiseen yhteistoimintaelimeen nimettävistä henkilöstön edustajista yllä mainituin periaattein 15.10.2021 mennessä sähköpostitse osoitteeseen kirjaamo@kainuu.fi:

·        JUKO (Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö), 2 jäsentä ja heille varajäsenet

·        JAU (Julkisen alan unioni) 2 jäsentä ja heille varajäsenet

·        SOTE ry (Sosiaali- ja terveysalan neuvottelujärjestö Sote ry.), 2 jäsentä ja heille varajäsenet

Väliaikaisen yhteistoimintaelimen työnantajaedustajiksi nimetään:

·        väliaikaisen valmistelutoimielimen puheenjohtaja ja varalle varapuheenjohtajat

·        valmistelujohtaja

·        henkilöstövalmistelusta vastaava henkilö ja varalle hänen sijaisensa

Ensimmäisen yhteistoimintaelimen kokouksen kutsuu koolle työnantajan edustaja. Ensimmäisessä kokouksessa yhteistoimintaelin valitsee keskuudestaan puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan. Esittelijänä toimii valmistelujohtaja.

Väliaikainen valmistelutoimielin:

Väliaikainen valmistelutoimielin hyväksyi valmistelujohtajan ehdotuksen.

 

Ehdotus

Esittelijä

Eija Tolonen, vt. hyvinvointialuejohtaja, eija.tolonen@kainuu.fi

Aluehallitus päättää nimetä väliaikaisen yhteistoimintaelimen työantajaedustajiksi:

- vt. hyvinvointialuejohtajan siihen saakka, kunnes hyvinvointialuejohtaja aloittaa tehtävässään

- valmistelujohtajan

- henkilöstövalmistelusta vastaavana henkilönä vt. henkilöstöjohtajan siihen saakka, kunnes henkilöstöjohtaja aloittaa tehtävässään ja varalle hänen sijaisensa

Täydennetty päätösehdotus:

Työnantajaedustajiin nimetään lisäksi hallituksen puheenjohtaja.

Työnantajaedustajista puheenjohtajana toimii hyvinvointialuejohtaja.

Päätös

Hyväksyi.

Kokous päättyi klo 15:10

Valmistelija

  • Jukka Lindberg, hyvinvointialuejohtaja, jukka.lindberg@kainuu.fi

Perustelut

Väliaikainen valmistelutoimielin (VATE) on perustanut ja nimennyt Kainuun hyvinvointialueen väliaikaisen yhteistoimintaelimen kokouksessaan 5.10.2021. Väliaikaisen yhteistoimintaelimen tehtävänä on toimikaudellaan:

  • käsitellä tarvittavat hyvinvointialueen määräaikaisessa palveluksessa olevan henkilöstön yhteistoimintakäsittelyä vaativat asiat
  • käsitellä hyvinvointialueelle siirtyvän henkilöstön tiedonkeruuseen ja siirtoon valmistautumiseen liittyvät asiat

 

Toimielin on päätösvaltainen siihen asti, kunnes aluevaltuusto on valittu, aluevaltuuston asettama aluehallitus on aloittanut toimintansa tai kunnes varsinainen YT -toimielin aloittaa toimintansa.

Väliaikaisen yhteistoimintaelimen kokoonpanoa on tarve päivittää henkilövaihdosten vuoksi ja ennen varsinaisen Kainuun hyvinvointialueen YT -toimielimen järjestäytymistä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Jukka Lindberg, hyvinvointialuejohtaja, jukka.lindberg@kainuu.fi

Aluehallitus päättää nimetä väliaikaisen yhteistoimintaelimen työantajaedustajiksi:

  • hyvinvointialuejohtajan
  • valmistelujohtajan
  • henkilöstövalmistelusta vastaavana henkilönä henkilöstöjohtajan ja varalle palvelussuhdepäällikön
  • aluehallituksen puheenjohtajan

 

Työnantajaedustajista puheenjohtajana toimii hyvinvointialuejohtaja.

Päätös

Hyväksyi. 

Tämän jälkeen käsittelyyn otettiin § 114.