Aluehallitus, kokous 27.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 94 Järjestämissuunnitelman ohjaavat periaatteet ja keskeiset linjaukset

KHVADno-2023-1603

Valmistelija

  • Eija Tolonen, järjestämisjohtaja, eija.tolonen@kainuu.fi

Perustelut

Aluehallitus hyväksyi 16.1.2023 § 6 hyvinvointialueen järjestämissuunnitelmatyön laadinnan periaatteet ja etenemisen. Järjestämissuunnitelmaa valmistelu käynnistettiin viranhaltijajohdon toimesta vuoden 2022 loppupuolella ja työstäminen on edennyt alkuvuoden aikana suunnitellun aikataulun mukaisesti viranhaltijoista koostuvassa ydinryhmässä. Suunnitelman luonnosta, työn etenemistä sekä sisältöä on käsitelty kuukausittain aluehallituksen kokouksissa. Aluevaltuustolle järjestämissuunnitelman etenemistä ja sisältöä esiteltiin 27.2.2023 kokouksen jälkeen järjestetyssä seminaarissa. Periaatteiden ja linjausten päättäminen tässä kokouksessa on tärkeä osa järjestämissuunnitelman päätöksenteon kokonaisprosessia, joka jatkuu aluevaltuuston kokouksessa 24.4.2023.

Järjestämissuunnitelmatyön edetessä viranhaltijoista koostuvassa ydinryhmässä ohjaaviksi periaatteiksi muotoutui kymmenen kohdan kokonaisuus, joka on ollut ennakkoon käsiteltävänä poliittisten puolueiden puheenjohtajien kokouksissa. Lisäksi ohjaavat periaatteet ovat olleet erillisellä kommenttikierroksella poliittisissa ryhmissä. Saatujen palautteiden perusteella ohjaavia periaatteita on muokattu nykyiseen muotoon (liitteenä). 

Järjestämissuunnitelman ohjaavien periaatteiden lisäksi työskentelyn edetessä on vahvistunut toimenpiteitä ohjaavat linjaukset. Niiden taustalla ovat sekä loppuvuodesta 2022 hyväksytyn Kainuun hyvinvointialueen strategian linjaukset, mutta myös järjestämissuunnitelman tavoite turvata kainuulaisten sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen palvelut uudistamalla niitä kestävästi siten, että resurssit ja palvelutarve saadaan tasapainoon. Toimenpiteitä ohjaavat linjaukset nousevat selkeästi myös toimialueiden työstämistä aineistoista.

Toimenpiteitä ohjaavat kuusi linjausta ovat:
​​​​​1.    Asiakkuuksien hallinnan ja ohjauksen tehostaminen
2.    Digitalisaation ja teknologian hyödyntäminen
3.    Kotiin annettavien palvelujen vahvistaminen
4.    Lähipalvelukonseptien uudelleen määrittely
5.    Päivystyksellisen toiminnan turvaaminen
6.    Kustannustehokkaimpiin järjestämistapoihin siirtyminen

Ehdotus

Esittelijä

  • Jukka Lindberg, hyvinvointialuejohtaja, jukka.lindberg@kainuu.fi

Aluehallitus käy keskustelun ja päättää hyväksyä järjestämissuunnitelman valmistelua ohjaavat periaatteet sekä linjaukset esitetyssä muodossa ja lähettää ne aluevaltuuston päätettäväksi.

Päätös

Hyväksyi. 

Pöytäkirja tarkastettiin tämän asian osalta kokouksessa.


Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto

Päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa, ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä aluevalitusta.

Sovellettava lainkohta: Laki hyvinvointialueesta 141 §.