Aluehallitus, kokous 27.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 95 Toimialueiden esitykset talouden tasapainottamiseksi vuonna 2023

KHVADno-2023-1241

Valmistelija

  • Eija Immonen, talousjohtaja, eija.h.immonen@kainuu.fi

Perustelut

Kooste Kainuun hyvinvointialueen toimialueiden kuluvan vuoden talousarvioon vaikuttavista talouden tasapainottamistoimenpiteistä on käsitelty aluehallituksessa 13.3.2023 (§77).

Keskeisimmät toimenpiteet ja tavoiteltavat euromäärät toimialueittain ovat:

Sosiaali- ja perhepalveluiden toimialueen osalta toimintakulujen vähennys vuodelle 2023 on noin 1,2 M euroa. Henkilöstökulujen osuus on 471 000 euroa, josta suurin osa koskee määräaikaisten paikkojen vähentämistä tai täyttämättä jättämistä eri yksiköistä. Palveluiden ostoista vähennetään 435 000 euroa. Yksittäisinä erinä suurimmat vähennykset: ehkäisevästä ja täydentävästä toimeentulotuesta 70 000 e ja vammaisten ostopalveluvarauksesta 250 000 e. Ristijärven Esalan yksikön alasajon myötä kustannuksia vähenee noin 180 000 euroa, mutta myös tuloja jää saamatta arviolta 57 000 e.

Akuuttihoidon ja pelastuksen palveluiden toimialueen toimintakulujen arvioitu vähennys on 342 000 euroa. Henkilöstökulujen vähennys on 140 000 euroa, joka koskee kokonaisuudessaan pelastuksen palveluita. Tällä korjataan kuluvan vuoden talousarvioon varattuja henkilöstökuluja. Akuuttihoidon tasapainottamistoimenpiteet kohdistuvat pienempiin eriin palveluiden ostoissa sekä aineissa ja tarvikkeissa.

Ikäihmisten palveluiden toimialueen tasapainottamistoimenpiteet ovat yhteensä 264 000 euroa. Eri hoitokodeista vähennetään yhteensä 23 hoitopaikkaa, millä on vaikutus vuokrakuluihin, henkilöstökuluihin sekä palveluiden ostoihin sekä aineiden ja tarvikkeiden ostoihin. Tämän myötä myös maksutuotot vähenevät arviolta 260 000 euroa. Ikäihmisten kotihoidossa siirrytään pienempiin ja edullisempiin toimitiloihin Kajaanissa. Suomussalmen kotihoidon osalta luovutaan kokoustilasta sekä Piispajärven tiloista.

Terveyden- ja sairaanhoidon palveluiden toimialueen tasapainottamistoimenpiteet ovat yhteensä 2,8 M euroa. Toimenpiteitä tehdään jokaisella palvelualueella. Suurin tasapainottamiskohde kohde ovat henkilöstökulut 1,4 M euroa. Henkilöstökulujen toteuma on alkuvuonna ollut huomattavasti arvioitua pienempi mm. henkilöstöpulan ja rekrytointiongelmien vuoksi. Kustannuksia saadaan alennettua myös määräaikaisuuksia vähentämällä. Palveluiden ostoissa säästötavoite on 1,1 M euroa. Tasapainottamiskeinoina on  mm asiakaspalveluiden ostojen vähentäminen oman toiminnan tehostamisella eri yksiköissä sekä työvoiman vuokrauksen vähentäminen.

Tuotannon hallinto- ja tukipalveluiden talouden tasapainottamistoimet ovat yhteensä 180 000 euroa. Suurin kohde on leasinglaitteiden vuokrien ja laitteiden vähentäminen 80 000 euroa. Sotkamon Himmeli-keittiön palvelukeittiöön tarkoitettu määräraha 45 000 euroa poistetaan. Loput kustannusten vähennykset muodostuvat pienistä eristä eri palveluiden ostoista.

Järjestämisen tuen säästötavoite on 1 M euroa. Ikäihmisten asumis- ja hoivapalveluiden (yhteisöllisen asumisen) palvelukokonaisuuden hankintaprosessi on keskeytetty ja määräraha poistetaan.

Ehdotus

Esittelijä

  • Jukka Lindberg, hyvinvointialuejohtaja, jukka.lindberg@kainuu.fi

Aluehallitus hyväksyy ja esittää aluevaltuustolle hyväksyttäväksi esittelyn ja liitteen mukaiset talouden tasapainottamistoimenpiteet kuluvalle vuodelle.

Päätös

Hyväksyi. 


Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto

Päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa, ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä aluevalitusta.

Sovellettava lainkohta: Laki hyvinvointialueesta 141 §.