Aluehallitus, kokous 27.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 97 Ateria- ja puhtaanapitopalveluiden tuottaminen Kainuun hyvinvointialueella

KHVADno-2023-73

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Timo Halonen, vs. hyvinvointialuejohtaja, timo.halonen@kainuu.fi

Perustelut

Kainuun sosiaali-​ ja terveydenhuollon kuntayhtymä on teettänyt useita selvityksiä ruokahuollon ja puhtauspalveluiden järjestämiseksi Kajaanin / Kainuun alueella. 

KPMG teki selvityksen Kainuun hyvinvointialuetta ja alueen kuntia palvelevan ateria-​ ja puhtaanapitopanon yhtiön perustamisesta Kainuuseen. Syksyllä 2022 on perustettu Kainuun Ateriapalvelut Oy, jonka toimintaa ei ole kuitenkaan järjestetty. Kolmella kunnalla on periaatepäätös mukaan lähdöstä yhtiöön. 

Kainuun HVA:n investointiohjelmaan sisältyy merkittävä ruokakeskusinvestointi Kainuun keskussairaalan yhteyteen.  

Tehtyjen selvitysten perusteella kokonaiskuva ateria- ja puhtauspalveluiden järjestämisestä Kainuusta ei hahmotu ja siksi Damico Oy:ltä päätettiin tilata koko hyvinvointialuetta koskeva ateria- ja puhtauspalvelujen selvitys.

Damico Oy:n puheenjohtaja Minna Dammert esittelee aluehallituksen kokouksessa raportin. 

Ehdotus

Esittelijä

Jukka Lindberg, hyvinvointialuejohtaja, jukka.lindberg@kainuu.fi

Aluehallitus käy keskustelun selvityksestä ja antaa jatkovalmisteluohjeet.

Päätös

Hyväksyi.

Merkittiin tauko 11:38-12:13.

Tämän jälkeen otettiin käsittelyyn § 52.

Valmistelija

  • Timo Halonen, vs. hyvinvointialuejohtaja, timo.halonen@kainuu.fi

Perustelut

Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä teki useita selvityksiä ateria- ja puhtaanapitopalveluiden tuottamisesta. Selvitykset ovat olleet osaselvityksiä, kokonaisuudessaan Kainuun alueen ateria- ja puhtaanapitopalveluiden vaihtoehtoja ei selvitetty. Selvitykset eivät johtaneet päätöksentekoon.

Vuoden 2022 aikana selvitettiin InHouse-yhtiön perustamista yhdessä Kainuun kuntien kanssa. Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä perusti yhtiön, mutta sen toimintaa ei ole käynnistetty eikä osakeantia kunnille ole tehty. Kolme kuntaa ilmaisi kiinnostuksensa mukaan lähtöön. Henkilöstön kanssa käynnistettiin yt-neuvottelut InHouse-yhtiön perustamista koskien. Yt-neuvottelut ovat jatkuneet koko selvittelyprosessin ajan. 

Tammikuun 2023 aikana Damico Oy teki kokonaisselvityksen Kainuun hyvinvointialueen ateria- ja puhtaanapidon järjestelyistä. Selvityksessä selvitettiin myös kuntien palvelutuotanto. Damico Oy:n selvitys, liite. 
Tammikuussa Kainuun hyvinvointialue teki suorahankintailmoituksen palveluiden hankkimisesta ilman kilpailutusta eräiltä kunnallisilta toimijoilta elokuun 2023 loppuun saakka.

Damico Oy suosittaa Kainuun hyvinvointialueen ateria- ja puhtaanapidon ratkaisuksi seuraavaa:

  1. Kuhmon kaupunki, Hyrynsalmen kunta ja Suomussalmen kunta yhteiskilpailuttavat ko. tukipalvelut yhdessä Kainuun hyvinvointialueen kanssa. Paltamon ja Sotkamon kuntien alueelta mukaan kilpailutukseen otetaan tällä tietoa vain soteosuus. Puolangan ja Ristijärven kunnat pääsevät halutessaan mukaan kilpailutukseen. Näin ne säästyvät oman kilpailuttamisen vaivalta ja saavat todennäköisesti paremmat ostohinnat kuin erikseen pienellä volyymilla kilpailutettaessa. Näiden kuntien alueella palvelut voidaan siirtää uuteen sopimukseen voimassa olevien sopimusten päättyessä, mikä helpottaa sopimuksen haltuunottoa.
  2. Kotiateriapalvelu kilpailutetaan edellistä lyhyemmällä sopimuksella erikseen.
  3. Damico Oy ei kuitenkaan ota tiukasti kantaa seuraaviin asioihin:
    • Kilpailutetaanko ruoka- ja puhtauspalvelut yhdessä.
    • Sisällytetäänkö Kajaaniin keskussairaalan alueelle tarvittava tuotantotila osaksi palvelusopimusta.

 

Damico Oy:n selvitys on esitelty kunnille 24.2.2023 ja asiasta on järjestetty keskustelutilaisuus 15.3.2023.

Lisäksi asiasta on saatu lausunnot:

  • Liite 1 Sotkamon ja Kajaanin ateriapalveluista vastaavien kommentit Damico Oy:n 2023 laatimaan järjestämisselvitykseen
  • Liite 2 Kuhmon kaupungin kaupunginhallituksen päätös § 61 21.2.2023

 

Kuntien keskustilaisuudessa kunnilla vaikutti olevan valmiutta pohtia suosituksen mukaista etenemistapaa. Kuntien esille ottamia työllisyys- ja elinvoimakysymyksiä voidaan ottaa huomioon tarjouspyynnön laadintavaiheessa. 

Mikäli suosituksen mukaisen ratkaisuvaihtoehdon mukaisesti päätetään edetä, on kilpailutusprosessin läpiviemiseen syytä hankkia ulkopuolinen asiantuntija.

Ehdotus

Esittelijä

  • Jukka Lindberg, hyvinvointialuejohtaja, jukka.lindberg@kainuu.fi

Aluehallitus päättää:

  • Ateria-ja puhtauspalveluiden tuottaminen Kainuun hyvinvointialueella järjestetään Damico Oy:n suosituksen mukaisesti ja ateria- ja puhtauspalveluiden tuottajaksi haetaan ulkopuolinen toimija.
  • Aluehallitus päättää esittää Kainuun kunnille kutsun lähteä mukaan ateria-ja puhtauspalveluiden yhteiskilpailutukseen.
  • Kotiateriapalvelu kilpailutetaan edellistä lyhyemmällä sopimuksella erikseen.
  • Edellyttää ennen mahdollisen ulkoistamisratkaisun toteuttamista sekä prosessin eri vaiheissa sitä, että henkilöstön tiedottamisesta huolehditaan
  • Tarjouspyyntövaiheessa selvitetään se kilpailutetaanko ruoka- ja puhtauspalvelut yhdessä ja sisällytetäänkö Kajaaniin keskussairaalan alueelle tarvittava tuotantotila osaksi palvelusopimusta.  

Päätös

Hyväksyi. 

Esteellisyys

  • Heikki Huotari (yhteisöjäävi), Mikko Polvinen (yhteisöjäävi)

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto

Päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa, ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä aluevalitusta.

Sovellettava lainkohta: Laki hyvinvointialueesta 141 §.