Aluehallitus, kokous 27.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 105 Päätösvallan delegointi Ikäihmisten palvelut -toimialueella

KHVADno-2023-583

Valmistelija

  • Timo Halonen, vs. hyvinvointialuejohtaja, timo.halonen@kainuu.fi

Perustelut

Hyvinvointialueen hallintosäännössä ja organisaatiomallissa ikäihmisten palvelut jakaantuvat kahdelle eri alueelle. Järjestämisen tuki -yksikön vastuulla ovat ikäihmisten palveluohjaus ja ostopalvelut. Ikäihmisten palvelut toimialueen vastuulla ovat ikäihmisten asumispalvelut ja kotihoito. 

Hyvinvointialueen hallintosäännön 4 §:n mukaan viranomainen voi siirtää sille hallintosäännössä määrättyä toimivaltaa edelleen alaiselleen viranomaiselle. Se, jolle toimivaltaa on edelleen siirretty, ei voi enää siirtää toimivaltaa edelleen. Toimivallan siirtämistä koskevista päätöksistä tulee pitää ajantasaista luetteloa. 

Toiminnan asiakaslähtöisyyden sekä hallinnon sujuvuuden ja tehokkuuden takia päätösvaltaa on syytä delegoida viranhaltijatasolle. 

Sosiaalihuoltolain 19 §:n mukaisilla tukipalveluilla tarkoitetaan palveluja, joilla luodaan ja ylläpidetään henkilön kodissa sellaisia olosuhteita, että hän voi suoriutua jokapäiväiseen elämään kuuluvista toiminnoista mahdollisimman itsenäisesti, sekä palveluja, joiden avulla henkilö voi saada hyvinvointia tuottavaa sisältöä elämäänsä. Tukipalveluja ovat mm. ateriapalvelu, vaatehuoltopalvelu ja siivouspalvelu.

Sosiaalihuoltolain 19 a §:n mukaisella kotihoidolla tarkoitetaan palvelua, jolla huolehditaan, että henkilö suoriutuu jokapäiväiseen elämään kuuluvista toiminnoista kodissaan ja asuinympäristössään. Kotihoitoon kuuluu mm. asiakkaan yksilöllisen tarpeen mukainen hoito ja huolenpito, toimintakykyä ja vuorovaikutusta edistävä ja ylläpitävä toiminta sekä terveydenhuoltolain 25 §:ssä tarkoitettu kotisairaanhoito. 

Sosiaalihuoltolain 21  §:n b-kohta säätelee ikäihmisten yhteisöllisen asumisen järjestämistä ja c-kohta ikäihmisten ympärivuorokautisen palveluasumisen järjestämistä.

Sosiaalihuoltolain 22 § koskee sosiaalihuoltolain mukaista laitosasumista.  

Päätösvaltaa on perusteltua delegoida viranhaltijatasolle seuraavasti: 

Kotihoidon palveluesihenkilö ja apulaispalveluesihenkilö myöntävät sosiaalihuoltolain 19 §:n mukaisia tukipalveluja sekä sosiaalihuoltolain 19 a §:n mukaista kotihoitoa ja päättää palvelujen asiakasmaksuista.

Asumispalvelujen palveluesihenkilö ja apulaispalveluesihenkilö myöntävät hyvinvointialueen omana tuotantona sosiaalihuoltolain 21 b §:n mukaista yhteisöllistä asumista sekä 21 c §:n mukaista ympärivuorokautista palveluasumista ja päättää palvelujen asiakasmaksuista.

Kajaanin hoivakodin palveluesihenkilö päättää sosiaalihuoltolain 22 §:n mukaisesta laitosasumisesta sekä palvelun asiakasmaksusta.

Ehdotus

Esittelijä

  • Jukka Lindberg, hyvinvointialuejohtaja, jukka.lindberg@kainuu.fi

Aluehallitus päättää siirtää toimivaltaa ikäihmisten palveluiden toimialueella viranhaltijoille esittelytekstin mukaisesti.

Päätös

Hyväksyi. 


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä

  • hyvinvointialueen jäsen

  • hyvinvointialueiden yhteistoiminnassa järjestettyjä tehtäviä koskevasta päätöksestä oikaisuvaatimuksen ja aluevalituksen saa tehdä myös yhteistoimintaan osallinen hyvinvointialue ja sen jäsen.


Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Kainuun hyvinvointialueen kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä.

Hyvinvointialueen jäsenen, yhteistoimintaan osallisen hyvinvointialueen ja sen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun päätös on asetettu yleisesti nähtäväksi. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä. Päätöksen sähköinen tiedoksianto edellyttää asianosaisen suostumusta.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Kainuun hyvinvointialueen aluehallitus.

Postiosoite:
Kainuun hyvinvointialue/Aluehallitus
PL 400
87070 Kainuu

Käyntiosoite: Sotkamontie 13, H-talo, hallinto, 87300 Kajaani

Sähköpostiosoite: kirjaamo.hyvinvointialue@kainuu.fi
Faksinumero: 08 718 0050
Puhelinnumero: 08 615 61 (vaihde)
Kirjaamon aukioloaika: arkisin ma–pe klo 9.00–15.00

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • se, millaista oikaisua vaaditaan
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.


Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Kainuun hyvinvointialueen kirjaamosta (ks. yhteystiedot yllä).