Perustelut
Potilas- ja sosiaaliasiavastaavista annettu laki (739/2023) tuli voimaan vuoden 2024 alussa. Potilasasiavastaavan tehtävät säilyivät samanlaisina entisten potilasasiamiehen tehtävien kanssa. Tehtävänä on edelleen potilaiden, omaisten ja läheisten neuvonta ja ohjaus potilaiden oikeuksiin liittyen. Tehtävänä on tarvittaessa avustaa muistutuksen tekemisessä, potilaiden oikeuksista tiedottaminen sekä toimia muutoinkin potilaan oikeuksien edistämiseksi ja toteuttamiseksi. Potilasasiavastaavalla tulee olla organisaatiossa puolueeton ja riippumaton asema. Uuden lain myötä asiavastaavatoiminnalla on oltava vastuuhenkilö. Potilasasiavastaava on toiminut samalla myös potilasasiavastaavatoiminnan osalta vastuuhenkilön tehtävässä.
Keskeinen muutos uuden lain myötä oli kaikkien Kainuussa toimivien yksityisten terveydenhuollon toimijoiden potilasasiavastaavatoiminnan siirtyminen hyvinvointialueen potilasasiavastaavan tehtäväksi vuoden 2024 alusta lähtien.
Potilasasiavastaavaan otettiin yhteyttä vuonna 2024 yhteensä 1643 kertaa, joista yksittäisten yhteydenottajien osuus oli 705 yhteydenottajaa (vuonna 2023 578 yhteydenottajaa). Potilasasiavastaavaan otettiin yhteyttä puhelimitse, Omasoten kautta sekä sähköpostitse ja kirjepostilla. Potilasasiavastaava on ollut myös tavattavissa sovitusti.
Toimialueittain tarkasteluna potilaat ottivat eniten yhteyttä liittyen terveyden- ja sairaanhoidon palveluihin (1001), erittelemättömiin yhteydenottoihin (349), akuuttihoidon palveluihin (183), yksityisiin palveluntuottajiin (56) sekä ikäihmisten palveluihin (54). Palvelualueittain tarkasteltuna suurin osa yhteydenotoista koski vastaanotto- ja poliklinikkapalveluita (577). Tähän kuuluivat sekä erikoissairaanhoidon poliklinikat että perusterveydenhuollon terveysasemien vastaanotot. Seuraavaksi eniten otettiin yhteyttä liittyen osastohoidon palveluihin (274) ja kolmanneksi eniten otettiin yhteyttä liittyen akuuttihoidon palveluihin (183 yhteydenottoa). Potilaiden ja omaisten yhteydenotot koskivat yleisimmin tyytymättömyyttä hoidon laatuun (293), potilas- tai lääkevahinkoon (224) tai muuhun yhteydenoton syyhyn (170).
Kainuun hyvinvointialueella tehtiin vuonna 2024 yhteensä 198 terveydenhuollon muistutusta. Vuonna 2023 tehtiin 121 muistutusta. Vuonna 2024 muistutusten keskimääräinen käsittelyaika oli 36 vrk ja pisin käsittelyaika 143 vrk. Keskeneräisiä muistutuksia, joihin ei ollut annettu vastausta, oli 22 kpl.
Potilasvahinkoilmoituksia tehtiin vuonna 2024 yhteensä 127 kappaletta. Käsiteltyjen potilasvahinkoilmoitusten määrä nousi edelleen. Myönteisiä päätöksiä ja ratkaisusuosituksia oli yhteensä 27.
Päätösehdotus
Esittelijä
-
Sami Mäenpää, hyvinvointialuejohtaja, sami.maenpaa@kainuu.fi
Aluehallitus merkitsee tiedoksi potilasasiavastaavan selvityksen vuodelta 2024.