Perustelut
Kainuun hyvinvointialueen sosiaalidemokraattien aluevaltuustoryhmä on tehnyt aluevaltuuston 4.11.2024 kokouksessa (§ 62) valtuustoaloitteen "Hyvinvointialueen pidettävä kiinni hoitotakuusta".
Valtuustoaloitteen sisältö:
"Syyskuussa 2023 astui voimaan 14 päivän hoitotakuu perusterveydenhuollossa ja 4kk hoitotakuu suun terveydenhuollossa. Maan hallitus on kuitenkin päättänyt tehdä merkittäviä leikkauksia hyvinvointialueiltamme ja yhtenä keinona on hoitotakuun merkittävä pidentäminen 14 vuorokaudesta kolmeen kuukauteen. Lisäksi suun terveydenhuollon hoitotakuuta pidennettäisiin neljästä kuuteen kuukauteen.
Hoitotakuun kiristys neljääntoista vuorokauteen on ollut tärkeä askel sujuvampaan hoitoon pääsyyn. Kainuussa ei olla vielä täysin päästy hoitotakuuseen, mutta kehitys on ollut oikeansuuntainen. Hoitoon pääsy on parantunut ja hoitojonot ovat lyhentyneet.
Maan hallituksen päätös luopua 14 vuorokauden hoitotakuusta uhkaa heikentää tätä kehitystä ja siirtää ihmiset kolmen ja kuuden kuukauden hoitojonoihin. Tämä ei tuo toivottuja säästöjä, vaan todennäköisesti kasvattaa kustannuksia pitkällä aikavälillä. Hoitojonossa ongelmat pahenevat, eivät parane itsekseen. Myös asiantuntijat ovat pitäneet 14 päivän hoitotakuun säilyttämistä keskeisenä tekijänä perusterveydenhuollon toimivuuden ja terveyserojen kaventamisen kannalta. Nopean hoitoon pääsyn ansiosta terveysongelmiin voidaan puuttua ajoissa, mikä vähentää raskaampien ja kalliimpien hoitomuotojen tarvetta. Pitkät hoitojonot puolestaan altistavat potilaat tilanteille, joissa sairaudet etenevät ja vaativat myöhemmin kalliimpia toimenpiteitä. Viivästynyt hoito pahentaa terveysongelmia ja kuormittaa erikoissairaanhoitoa sekä päivystyksiä. Me allekirjoittaneet Kainuun demarivaltuutetut ehdotamme, että hyvinvointialueemme sitoutuu säilyttämään 14 vuorokauden hoitotakuun perusterveydenhuollossa ja 4kk hoitotakuun suun terveydenhuollossa."
Kainuun hyvinvointialueen vastaus aloitteeseen:
Kainuun hyvinvointialue kiittää tärkeästä aloitteesta. Hoitotakuun löyhentäminen 14 vuorokaudesta kolmeen kuukauteen (perusterveydenhuollon avosairaanhoito) lisännee häiriökysyntää. Häiriökysynnällä tarkoitetaan esimerkiksi niitä yhteydenottoja, joissa ei varsinaisesti käsitellä ko. henkilön alkuperäistä yhteydenoton syytä vaan kyse on esimerkiksi viipyvän vastauksen vuoksi tehtyä tiedustelua milloin hoitoon pääsee tai lääkäri ottaa potilaan asian hoitaakseen. Osa asiakkaista ohjautunee päivystykseen, kun odotusaika perusterveydenhuollon avosairaanhoidon palveluihin pitkittyy. Sairauksien hoidon aloittamisen viivästyminen voi myös johtaa sairauden pahenemiseen ja siten lisääntyvään erikoissairaanhoidon tarpeeseen. Hoitotakuun keventäminen pienentää hyvinvointialueen rahoitusta, eikä tuo säästöjä, vaikka niitä muutoksella tavoitellaan. Kainuun hyvinvointialueella on käynnissä hankkeita muun muassa tieteellisesti vaikuttavaksi todetun hoidon jatkuvuuden kehittämiseksi ja hankkeiden rahoitus on osaltaan sidottu kahden viikon hoitotakuuseen. Edellä kuvattujen syiden vuoksi Kainuun hyvinvointialue tekee parhaansa sen eteen, että pystyisimme säilyttämään 14 vuorokauden hoitotakuu perusterveydenhuollon avosairaanhoidossa.
Suun terveydenhuollon osalta hoitotakuulainsäädäntö poikkeaa muusta perusterveydenhuollon kiireettömästä hoidosta eräiltä ratkaisevilta osin. Hoitotakuun piirissä on kiireettömään hoitoon hakeutuvista aikuisista vain noin puolet. Tämä johtuu siitä, että jokaisessa hammastarkastuksessa potilaille määritellään yksilöllinen tutkimus- ja hoitoväli. Potilaat, jotka ovat siis jo kertaalleen käyneet hammastarkastuksessa, eivät ole hoitotakuun seurannan piirissä, vaan ovat hoitotakuulain mukaan ns. kutsu- eli recall-potilaita. Kuitenkin myös näiden potilaiden on tärkeää päästä tutkimukseen ja hoitoon silloin kun heille se on tärkeäksi nähty, esimerkiksi 2-4 vuoden välein. Myös näiden ns. recall-potilaiden hoitoonpääsy on tällä hetkellä selkeästi vaikeutunut ja seuraavan tutkimuksen ajankohta ylittyy useilla kuukausilla erityisesti Kajaanissa, Sotkamossa ja Kuhmossa. Siksi yleinen hoitoonpääsyn paraneminen lukuisin eri toimin on erittäin ratkaisevaa.
Suun terveydenhuollossa hoidon tarpeen arvion tuloksen tulee lain mukaan aina olla yksilöllinen. Sosiaali- ja terveysministeriö seuraa hoitoonpääsytietoja. STM kiinnittää huomiota siihen, että hoitoonpääsy jakautuu tasaisesti: osa oireettomista potilaista pääsee hammaslääkärin tutkimukseen vaikkapa 1-2 kuukauden kuluessa hoidon tarpeen arviosta, osa lähempänä 6 kuukautta. Tämä on STM:n mukaan suotuisa tilanne, joka kertoo siitä, että potilaiden yksilöllinen kiireellisyys on tosiasiallisesti kyetty ottamaan huomioon hoidon tarpeen arviota tehtäessä. Jos taas lähes kaikki kiireettömään hoitoon hakeutuneet potilaat pääsevät vastaanotolle vasta lähimpänä hoitotakuun ehdotonta takarajaa, on hoitoonpääsyssä todennäköisesti ongelmia. Tähän yksilöllisyyteen tulee Kainuussakin pyrkiä. Se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että hammastarkastukseen hakeutuvalle monisairaalle, vakavia perussairauksia sairastavalle mutta suun osalta oireettomalle potilaalle annetaan vastaanottoaika nopeammin kuin potilaalle, jolla ei tiettävästi ole suussa mitään oireita eikä niiden riskitekijöitä. Tämän yksilöllisen kiirearvion tosiasiallinen toteutuminen vaatii meillä riittävää henkilöstöresurssia, jonottomuutta ja ajanvaraushenkilöstön ja kliinikoiden jatkuvaa täydennyskoulutusta. Myös perusterveydenhuollon hyvä hoitoonpääsy tukee tavoitetta, kun potilaiden perussairaudet saadaan hoitotasapainoon ja siten suun sairauksien riskiä pienemmäksi. Suun terveydenhuollossa näkisimme, että hoitotakuun enimmäisaika voi jatkossakin olla 6 kuukautta, mutta tavoitteena tulee olla pikemminkin, että vastaanotolle pääsy jakautuu STM:n edellyttämällä tavalla. Jo tähän haasteeseen tarvitaan riittää henkilöstöresurssia, riittävää hoitajamitoitusta, työhyvinvointia tukevaa organisaatiokulttuuria ja hoidon tarpeen arviota tekevien ammattilaisten koulutusta.
Päätösehdotus
Esittelijä
-
Sami Mäenpää, hyvinvointialuejohtaja, sami.maenpaa@kainuu.fi
Aluehallitus päättää antaa aluevaltuustolle aloitteeseen annetun vastauksen tiedoksi ja esittää, että aluevaltuusto toteaa aloitteen loppuun käsitellyksi.