Perustelut
Sosiaaliasiavastaavan tehtävänä on neuvoa asiakkaita sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista annetun lain (812/2000) sekä varhaiskasvatuslain (540/2018) soveltamiseen liittyvissä asioissa, tarvittaessa avustaa muistutuksen tekemisessä, sekä ohjata miten kantelu, oikaisuvaatimus, valitus, vahingonkorvausvaatimus tai muu sosiaalihuollon tai varhaiskasvatuksen asia saadaan vireille toimivaltaisessa viranomaisessa. Sosiaaliasiavastaavan tulee olla riippumaton ja puolueeton toimija.
Sosiaaliasiavastaavan toimenpiteinä ovat olleet asiakkaan tai asiakkaan omaisen/läheisen neuvonta ja ohjaus sekä tarvittaessa avustaminen muistutuksen tai kantelun tekemisessä sekä muutoksenhaussa. Asiakkaan suostumuksella asiakkaan kokemia epäkohtia palveluissa tai palvelujärjestelmässä on myös välitetty suoraan asiaa hoitavalle palvelualueelle. Asiakkaita on myös informoitu käyttämään Kainuun hyvinvointialueen sähköistä palautekanavaa.
Asiakasyhteydenottoja toimintavuonna oli yhteensä 454, joista yksittäisiä asiakkaita oli 305. Vastaavasti edellisvuonna yhteydenottoja oli 425 ja yksittäisiä asiakkaita 304. Yhteydenottajien ja yhteydenottojen määrä oli siis suunnilleen sama kuin edellisvuonna. Yhteydenotoissa näkyi edellisvuosiin verrattuna lisääntynyt palveluohjauksen tarve. Palveluohjauksen ja palvelujen tarpeen arviointi liittyi lähinnä iäkkäiden mutta myös työikäisten palveluihin. Syitä olivat mm. äkillisesti muuttunut elämäntilanne, toimintakyvyn heikentyminen sairauden vuoksi tai muu syy. Myös sosiaalisen verkoston kaventuminen ja yksinäisyys näkyivät yhteydenotoissa.
Digitaitojen merkitys tulee korostumaan sähköisten palvelujen lisääntyessä. Niille henkilöille, joilla ei ole kykyä selviytyä sähköisen asioinnin haasteista tai joilla ei ole omaista tai läheistä hoitamassa asiakkaan asioita, tulee olla tarjolla vaihtoehtoisia mahdollisuuksia asiointiin.
Muita vuosittain toistuvia yhteydenoton syitä olivat mm. viranomaispäätökset ja niihin liittyvä muutoksenhaku, toiminta- ja menettelytavat sekä asiakkaan ja viranomaisten välinen yhteistyö. Tarkempi kuvaus tehtäväkohtaisista yhteydenotoista näkyy kohdassa ”Asiakasyhteydenotot”.
Tehtyjen muistutusten määrä on pysynyt maltillisena jo useiden vuosien ajan. Vuonna 2024 sosiaalihuollon muistutuksia tehtiin yhteensä 29 ja varhaiskasvatuksessa 1. Vastaava luku edellisvuonna oli yhteensä 18 tehtyä muistutusta. Sosiaalihuollon kanteluja tehtiin toimintavuonna 16 ja oikaisuvaatimuksia 24.
Päätösehdotus
Esittelijä
-
Sami Mäenpää, hyvinvointialuejohtaja, sami.maenpaa@kainuu.fi
Aluehallitus merkitsee tiedoksi sosiaaliasiavastaavan selvityksen vuodelta 2024.