Aluehallitus, kokous 12.6.2023

§ 164 Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän 2022 tilinpäätöksen käsittely (lisäpykälä)

KHVADno-2022-510

Valmistelija

  • Jukka Lindberg, hyvinvointialuejohtaja, jukka.lindberg@kainuu.fi

Perustelut

Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän tilinpäätös 2022 on käsitelty Kainuun hyvinvointialueen aluehallituksessa 27.3.2023 92§ ja jätetty tarkastuslautakuntien käsiteltäväksi.  Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän tarkastuslautakunnassa 25.5.2023 19§ ja Kainuun hyvinvointialueen tarkastuslautakunnassa 5.6.2023 37§ ehdotetaan aluevaltuustolle tilinpäätöksen hyväksymistä sekä tili- ja vastuuvapauden myöntämistä. Aluehallitus on esittänyt omassa tilinpäätöskäsittelyssään perussopimuksen mukaisten maksuosuuksien palauttamista kuntayhtymän täysjäsenkunnille vuodelta 2022
8 433 428,80 euroa.

Kainuun soten tilinpäätös kalenterivuodelta 2022 on valmisteltu aluevaltuuston päätettäväksi hyvinvointialuelain 117§ mukaisesti. Aluehallituksen on laadittava tilinpäätös tilinpäätöstilikautta seuraavan vuoden maaliskuun loppuun mennessä ja annettava se tilintarkastajien tarkastettavaksi. Tilintarkastajien on tarkastettava tilinpäätös toukokuun loppuun mennessä. Aluehallituksen on saatettava tarkastuslautakuntien käsittelemä tilinpäätös tilintarkastuksen jälkeen aluevaltuuston käsiteltäväksi. Aluevaltuuston on käsiteltävä tilinpäätös kesäkuun loppuun mennessä.

Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän tilinpäätös sisälsi 5 900 000 miljoonan euron varauksen Kainuun soten hallituksen 23.12.2022 päättämän sovintosopimuksen korvausten kattamiseen. Vuoden 2022 talousarvioon tehty varaus oli arvio, joka on tarkentunut sovintosopimukseen kuuluvien henkilöiden vaatimusten myötä. Kuten alla olevasta taulukosta käy ilmi, on tähän mennessä sovintosopimuksen mukaisesti maksettu palkkoja ja sivukuluja 9 391 381,03 euroa ja korot: 827 969,13 euroa, joka tekee yhteensä 10 219 350,16 euroa. Varauksen ja maksettujen korvausten erotusta 4 319 350,16 euroa ei ole otettu kuluna huomioon Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän tilinpäätöksessä. Näin ollen Kainuun kuntien järjestämisvastuun ajalle kuuluvat kustannukset uhkaavat jäädä katettavaksi Kainuun hyvinvointialueen yleiskatteellisesta rahoituksesta vuonna 2023.

Asian ratkaisumallia on selvitetty valtiovarainministeriön sekä Kainuun soten tilintarkastajan avustuksella. Asiasta on pyydetty myös KPMG:n juridinen lausunto kustannusvastuusta kuntien ja hyvinvointialueen välillä.  Kainuun kuntien johtajille ja hallitusten puheenjohtajille on järjestetty tiedotus- ja keskustelutilaisuus asiasta 8.6.2023. Kuntien pääasiallinen viesti on, että maksuvastuu vuoden 2023 edeltävästä ajasta kuuluu kunnille. Kunnat ovat tahollaan jo hyväksyneet omat tilinpäätöksensä tai tilinpäätöskokouksiin kutsut on lähetetty. Kokouksessa toivottiin, että asiaan löytyisi muu hallinnollinen ratkaisu kuin kuntien 2022 tilinpäätösten avaaminen. Kuntien ja hyvinvointialueen näkökulmasta tärkeänä pidettiin myös sitä, että tehty ratkaisu ei vääristä kuntien ja/tai hyvinvointialueen rahoitusta muutosvaiheessa.

Kainuun soten tilinpäätöksen käsittely on aluevaltuuston 19.6.2023 kokouksessa. Vaihtoehtoina on selvitetty asian hoitamista osana vuoden 2023 talousarviota siten, että kuntien ja Kainuun soten tilinpäätökset hyväksytään tehdyn valmistelun perusteella, mutta Kainuun hyvinvointialue laskuttaa varauksen ja lopullisen korvaussumman välisen erotuksen kunnilta. Toinen mahdollinen vaihtoehto on Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän tilinpäätöksen palauttaminen valmisteluun ja varauksen oikaisu vastaamaan todellisia kustannuksia. Näin toimimalla kustannukset kohdistettaisiin kunnille suoraan vuodelta 2022 maksettavaa palautusta vähentämällä. Muut etenemisvaihtoehdot asiassa on todettu liian työläiksi. 

Valtuuston päätöksenteko perustuu tarkastuslautakunnan esitykseen. Näin ollen aluehallituksen velvollisuus on tuoda muuttunut tilanne aluevaltuuston tietoon päätöksenteon yhteydessä, jotta aluevaltuusto voi tehdä perustellusti tilinpäätöskäsittelyn olemassa olevan tiedon valossa. Keskeiset selvitettävät kysymykset ovat:

  1. Onko tilinpäätöksen erilaisilla käsittelyvaihtoehdoilla (hyväksyminen, palautus) vaikutusta kuntien valtionosuuksiin tai hyvinvointialueen rahoitukseen?
  1. Mikäli päädytään jättämään Kainuun soten v. 2022 tilinpäätös ennalleen, muodostuuko riski varauksen ylittävistä ylittävien lisäkulujen maksuvastuun jäämisestä Kainuun hyvinvointialueen lopulliseksi kuluksi vuodelle 2023?
  2. Mikäli Kainuun soten 2022 tilinpäätös avataan, edellyttääkö se myös kuntayhtymän jäsenkuntien tilinpäätösten ja konsernitilinpäätösten avaamista?

Ehdotus

Esittelijä

  • Jukka Lindberg, hyvinvointialuejohtaja, jukka.lindberg@kainuu.fi

Aluehallitus päättää:

1. korjata Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän tilinpäätöksessä ilmenneen tilinpäätöskirjauksen ja todellisten kustannusten välisen eron vastaamaan todellisia kustannuksia,

2. saattaa puutteet kuntayhtymän tarkastuslautakunnan ja hyvinvointialueen tarkastuslautakunnan tiedoksi ja 

3. olla saattamatta asiaa vaillinnaisin tiedoin Kainuun hyvinvointialueen aluevaltuuston päätettäväksi ennen tarkastuslautakuntien ja tilintarkastuksen uutta käsittelyä, jotta takautuvan palkkaharmonisoinnin varauksen ylittävät kulut otetaan huomioon Kainuun soten vuoden 2022 tilinpäätöksessä

4. pyytää aluehallitukselle raportin asian käsittelyprosessista 30.8.2023 mennessä, ja 

5. tarkastaa pykälän kokouksessa.

Päätös

Hyväksyi.

Pöytäkirja tarkastettiin tämän asian osalta kokouksessa.

Puheenjohtaja päätti kokouksen klo 14:01.

Esteellisyys

  • Heikki Huotari (intressijäävi), Esa Ahonen (yhteisöjäävi), Aki Räisänen (yhteisöjäävi), Paavo Enroth (yhteisöjäävi), Raili Myllylä (yhteisöjäävi)
    ​​​​​

Kokouskäsittely

Ennen tämän pykälän avausta vaihdettiin puheenjohtajaa, jonka esityksestä aluehallitus päätti hyväksyä lisäpykälän käsiteltäväksi.


Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto

Päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa, ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä aluevalitusta.

Sovellettava lainkohta: Laki hyvinvointialueesta 141 §.