Aluehallitus, kokous 12.6.2023

§ 153 Kainuun hyvinvointialueen talousarvio-ohje TA2024 ja TS2025-2027

KHVADno-2023-2892

Valmistelija

  • Eija Immonen, talousjohtaja, eija.h.immonen@kainuu.fi
  • Piia Rissanen, talouspäällikkö, piia.rissanen@kainuu.fi

Perustelut

Aluevaltuuston on kunkin vuoden loppuun mennessä hyväksyttävä hyvinvointialueelle seuraavaksi kalenterivuodeksi talousarvio, jossa otetaan huomioon hyvinvointialuekonsernin talouden vastuut ja velvoitteet. Talousarvion hyväksymisen yhteydessä aluevaltuuston on hyväksyttävä myös taloussuunnitelma kolmeksi tai useammaksi vuodeksi. Talousarviovuosi on taloussuunnitelman ensimmäinen vuosi. 

Taloussuunnitelma on laadittava siten, että se on tasapainossa tai ylijäämäinen viimeistään toisen talousarviovuotta seuraavan vuoden päättyessä. Taloussuunnitelman tasapainossa voidaan ottaa huomioon talousarvion laadintavuoden taseeseen kertyväksi arvioitu ylijäämä. Hyvinvointialueen taseeseen kertynyt alijäämä tulee kattaa enintään kahden vuoden kuluessa tilinpäätöksen vahvistamista seuraavan vuoden alusta lukien. Tässä määräajassa tulee kattaa myös talousarvion laadintavuonna tai sen jälkeen kertynyt alijäämä. 

Liitteessä 1 on esitetty Kainuun hyvinvointialueen vuoden 2024 talousarvion ja vuosien 2025-2027 taloussuunnitelmavuosien laadintaohje. 

Hyvinvointialueiden taloudellinen raami pohjautuu hyvinvointialueen toimintatuottoihin ja valtion rahoitusosuuteen, joiden tulisi kattaa toiminnan kustannukset. Kainuun hyvinvointialueen laskennallinen valtion rahoitus vuodelle 2024 on viimeisimmän rahoituslaskelman (VM/KAO 4.4.2023) mukaan 378,5 miljoonaa euroa

Kustannustason nousussa varaudutaan 3,3 %:n hyvinvointialueindeksin mukaiseen nousuun. Palkkakustannusten nousuun varataan 3,31 %.

Pienhankintaraja on 15 000 euroa, jota pienemmät hankinnat kirjataan käyttötalouteen. 

Suunnitelmavuosien 2025-2027 osalta suunnittelukehys määritellään lopullisen rahoituksen vahvistuttua syksyn 2023 aikana. 

Liitteessä 1 esitettyyn talousarvio-ohjeeseen voidaan tehdä tarvittaessa teknisiä tarkennuksia. 

Kainuun hyvinvointialueen hallintosäännön § 56:n mukaan aluehallitus hyväksyy talousarvion ja suunnitelman suunnittelukehykset sekä talousarvion laadintaohjeet. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Jukka Lindberg, hyvinvointialuejohtaja, jukka.lindberg@kainuu.fi

Aluehallitus hyväksyy liitteenä olevan vuoden 2024 talousarvion ja taloussuunnitelman 2025-2027 laadintaohjeen.

Päätös

Hyväksyi. 


Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto

Päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa, ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä aluevalitusta.

Sovellettava lainkohta: Laki hyvinvointialueesta 141 §.