Aluehallitus, kokous 12.6.2023

§ 160 Valtuustoaloite: Työhyvinvointisopimus Kainuun hyvinvointialueelle

KHVADno-2022-403

Valmistelija

  • Soili Vesterinen, henkilöstöjohtaja, soili.vesterinen@kainuu.fi

Perustelut

Aikaisempi käsittely

Aluevaltuusto 9.5.2022 § 52 pöytäkirjamerkintä valtuustoaloite Vasemmiston Kainuun aluevaltuustoryhmä: Työhyvinvointisopimus Kainuun hyvinvointialueelle.

Päätös

Hallintosäännön 110 § mukaisesti aluevaltuusto päätti lähettää aloitteen aluehallitukselle valmisteltavaksi.

Aluehallitus 12.6.2023:

Vasemmiston valtuustoryhmä aloitteessaan 9.5.2022 esittää, että Kainuun hyvinvointialueelle rakennetaan yhteinen työhyvinvointisopimus: Jotta varmistamme Kainuun hyvinvointialueella työnantajan riittävän pito- ja vetovoiman osaavan työvoiman silmissä, tulee meidän kiinnittää huomioita laaja-alaisesti paitsi esimerkiksi henkilöstön kilpailukykyiseen palkkaukseen niin myös yhtälailla johtamisen ja esimiestyön kehittämiseen, työskentelyolosuhteiden parantamiseen sekä kokonaisvaltaiseen työhyvinvoinnin lisäämiseen. Muutostilanteen keskellä erityisen tärkeää on myös se, että meillä vallitsee hyvinvointialueella keskinäinen luottamus, arvostus ja avoin vuorovaikutus viranhaltijoiden, henkilöstön ja luottamushenkilöiden kesken. 

Vasemmiston Kainuun aluevaltuustoryhmä esittää, että käynnistämme välittömästi yhteisen työhyvinvointisopimuksen rakentamisen yhdessä viranhaltijoiden, henkilöstön ja luottamushenkilöorganisaation kanssa Kainuun hyvinvointialueelle. 

Aluehallituksen valmistelu:

Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön saatavuus ja riittävyys ovat haasteina niin Kainuussa kuin muuallakin Suomessa ja tähän liittyen Sosiaali- ja terveysministeriö käynnisti vuonna 2021 poikkihallinnollisen strategisen ohjelman sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön riittävyyden ja saatavuuden turvaamiseksi. Työhyvinvointi ja sen edistäminen on tärkeä osa organisaation veto- ja pitovoimaa. Kuten aloitteessa on kirjattu veto- ja pitovoimaan liittyy työhyvinvoinnin ohella muitakin edistettäviä asioita kuten kannustava palkkaus, johtamisen kehittäminen ja työskentelyolosuhteiden parantaminen. 

Aluehallitus päätti kokouksessaan 8.5.2023 käynnistää henkilöstöstrategian valmisteluprosessin. Kainuun hyvinvointialueelle on hyväksytty strategia, jossa yhtenä visiona on vetovoimainen työnantaja, jonka toimintaa ohjaavat inhimilliset arvot. Tuleva henkilöstöstrategia rakennetaan yhteistyössä eri toimijoiden kanssa ja se tulee sisältämään henkilöstöstrategisia valintoja, joiden kautta edistetään Kainuun hyvinvointialueen keskeisintä henkilöstöpolitiikan tavoitetta, joka on osaavan ja hyvinvoivan sekä riittävän henkilöstön saanti ja pysyminen Kainuun hyvinvointialueella veto- ja pitovoimaa edistämällä. 

Tarkasteltaessa esimerkiksi Siun Sotessa tehtyä työhyvinvointisopimusta, sen keskeiset osa-alueet ovat:  henkilöstön työkyky ja hyvinvointi, esimiestyö ja muutoksen johtaminen, työnantajaimago ja rekrytointipolitiikka sekä osaavan henkilöstön joustava työskentely yli organisaatiorajojen. Nämä teemat toistuvat myös eri organisaatioissa tehdyissä henkilöstöstrategioissa ja -ohjelmissa.

Niin Kainuun hyvinvointialueella kuin muuallakin Suomessa työhyvinvoinnin edistäminen on keskeinen henkilöstöstrateginen valinta, joka tulee avata tavoitteiksi ja toimenpiteiksi, miten työhyvinvointia ja työturvallisuutta edistetään. Työhyvinvointisopimuksen osa-alueet tullaan huomioimaan viranhaltijoiden, henkilöstön ja luottamushenkilöorganisaation yhteistyönä valmisteltavassa henkilöstöstrategiassa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Jukka Lindberg, hyvinvointialuejohtaja, jukka.lindberg@kainuu.fi

Aluehallitus päättää antaa aluevaltuustolle aloitteeseen annetun vastauksen tiedoksi ja esittää, että valtuusto toteaa aloitteen loppuun käsitellyksi.

Päätös

Hyväksyi.

Pöytäkirja tarkastettiin tämän asian osalta kokouksessa.


Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto

Päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa, ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä aluevalitusta.

Sovellettava lainkohta: Laki hyvinvointialueesta 141 §.