Aluehallitus, kokous 12.6.2023

§ 156 UNA -ratkaisujen sopimusten irtisanominen

KHVA-2023-3187

Valmistelija

  • Jari Väisänen, tietohallintojohtaja, jari.vaisanen@kainuu.fi

Perustelut

Kainuun hyvinvointialue on omistajana UNA Oy:ssä. UNA Oy on inhouse-periaatteella sote-toimialalla toimiva kehitys- ja asiantuntijayhtiö, joka koordinoi sote-toimialan ratkaisujen kehittämistä omistajilleen. UNA Oy on perustettu vuonna 2017 ja sen osakeenmistajina on 19 osakasta, joista 15 kpl on hyvinvointialueita ja lisäksi Ahvenanmaan maakunta ja neljä IT-alan inhouse yhtiötä (Istekki Oy, 2M-IT Oy, LapIT Oy ja Esko Systems Oy).

UNA Oy tuottaa seuraavat palvelut:

·         UNA-lomakepalvelu: Kanta-arkistoon tallennetut sähköiset lomakkeet, mm. sairaspoissaolotodistukset, ajokykytodistus jne.

·         UNA-ydin- ja tilannekuva: ammattilaisen näkymä potilaan terveystietoihin ja suunnitelmiin (=ajanvaraustiedot), jossa koostetaan tiedot eri tietojärjestelmistä (asiakas- ja potilastietojärjestelmä, Kanta-tiedot). Ytimeen kuuluu myös UNA-suostumus, joka mahdollistaa asiakkaan antamien suostumusten hallinnan, jotta UNA-tilannekuvassa voidaan nähdä eri rekistereissä olevat asiakkaan tiedot

Lisäksi UNA Oy:n osakkaille organisoidaan muita yhteistyön mahdollisuuksia UNA-toimiston tuottamana.

UNA Oy:n toiminnan kustannukset jaetaan ratkaisuissa mukana olevien alueiden väkiluvun suhteessa. UNA Oy:sta Kainuulle vuonna 2024 ennakoidut kustannukset ovat seuraavat (suluissa kustannusten määräytymisperusteet):

·         Yhteistyön kustannus 18 000 €/vuosi (n.0,25 €/asukas)

·         UNA-lomakepalvelu 29 000 €/vuosi (n.0,40 €/asukas)

Lisäksi UNA-lomakkeen jatkokehitys 13.000 €/vuosi

·         UNA-ydin ja -tilannekuva 72 000 €/vuosi (n.1,01 €/asukas)

Lisäksi UNA-ydin ja -tilannekuvan jatkokehitys 32 000 €/vuosi

Arvioidut kulut yhteensä v. 2024 164 000 €/vuosi, v. 2023 ennakoidaan kuluja tulevan 209 000 €.

 

Perustelut UNA-ratkaisuista irtautumisesitykselle

Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä oli sitoutunut UNA-yhteistyöhön kuntayhtymän yhtymähallituksen päätöksillä.  UNA-asioita ja sitoutumista UNA Oy:n yhteistyöhön käsiteltiin yhtymähallituksessa tarvittaessa joko päätösten tekemiseksi tai UNA-tilannekatsauksen muodossa.

Kainuun sote oli valmistautunut ottamaan käyttöön UNA-lomakepalvelun, mutta UNA-lomakepalvelun kehitys on kuitenkin edennyt hitaasti ja erityisesti LifeCare-potilastietojärjestelmään tehtyjä integrointeja ei ole merkittävästi tuotantoon saatu. LifeCare-potilastietojärjestelmässä on vastaavat sähköiset lomakkeet versiossa MR2021 valmiina ilman erillistä käyttöönottoprojektia ja henkilöstön koulutusta uuteen ohjelmaan. Kainuussa Lifecare-lomakkeet tullaan ottamaan käyttöön vuoden 2023 versiopäivityksen yhteydessä. Sairausloma- ym. todistusten antaminen on toiminnan sujuvuuden näkökulmasta tarkoituksenmukaisempaa tehdä potilastietojärjestelmä Lifecarella, jota käytetään potilastilanteessa joka tapauksessa. Täten UNA Oy:n lomakepalvelulle ei ole tarvetta, vaan se olisi lisäkustannus ja ylimääräinen käyttöönottoprojekti.

Kainuussa on käytössä koko hyvinvointialueella yksi yhtenäinen potilastietojärjestelmä (Lifecare). Tällöin Kainuussa ei ole tarvetta UNA-ydin- ja -tilannekuvalle, joka mahdollistaisi useassa eri potilastietojärjestelmässä olevien tietojen yhdistämisen. Sen sijaan esimerkiksi ”sirpalealueista” syntyneillä hyvinvointialueilla on tarvetta tällaiseen ratkaisuun.

Toiminnallisuuksien ohella irtautumisesityksen perusteena ovat UNA Oy:n kustannukset. Ne ovat nousseet vuosi vuodelta (esim. v. 2019 127 500€ ja v. 2023 arvio 209 000€), eikä edellä kuvatusti UNA Oy:stä ole saatu käytännön hyötyjä. Vastaavan ratkaisun ovat tehneet aiempina vuosina useat sairaanhoitopiirit, jotka käyttävät Lifecare – potilastietojärjestelmää.

Mikäli UNA Oy:n palveluille tai yhteistyölle olisi tulevaisuudessa tarvetta, Kainuulla on mahdollisuus palata UNA-yhteistyöhön. Tämä tapahtuisi maksamalla UNA Oy:n kyseisellä hetkellä määrittelemä maksu, joka perustuu laskennalliseen takautuvaan osuuteen ylläpidon ja kehittämistyön kustannuksista.

Mikäli irtautuminen UNA-ratkaisuista hyväksytään, se tulee saattaa UNA Oy:n tietoon 30.6.2023 mennessä. Tällöin Kainuun hyvinvointialue on velvoitettu maksamaan vuoden 2023 maksuosuuden, mutta ei seuraavien vuosien kuluja.

Ratkaisuista irtautumisen jälkeen Kainuun hyvinvointialue on edelleen mukana UNA Oy:ssa ja osallistuu Kehittämisen yhteistyöhön. Osakassopimuksen mukaan Kehittämisen yhteistyöstä voidaan irtautua, kun 12 kk ratkaisuista irtautumisesta on kulunut, jos Kainuussa nähdään tarpeelliseksi irtautua kokonaan UNA Oy:stä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Jukka Lindberg, hyvinvointialuejohtaja, jukka.lindberg@kainuu.fi

Aluehallitus päättää:

1)    irtisanoutua UNA Oy:n ratkaisuista (UNA-ydin ja -tilannekuva sekä UNA-lomake) ja näiden ratkaisujen jatkokehittämisestä

2)    olla mukana toistaiseksi UNA kehittämisen yhteistyössä.

Päätös

Hyväksyi.

Tiedoksi

UNA Oy / Katja Rantala 

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä

  • hyvinvointialueen jäsen

  • hyvinvointialueiden yhteistoiminnassa järjestettyjä tehtäviä koskevasta päätöksestä oikaisuvaatimuksen ja aluevalituksen saa tehdä myös yhteistoimintaan osallinen hyvinvointialue ja sen jäsen.


Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Kainuun hyvinvointialueen kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä.

Hyvinvointialueen jäsenen, yhteistoimintaan osallisen hyvinvointialueen ja sen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun päätös on asetettu yleisesti nähtäväksi. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä. Päätöksen sähköinen tiedoksianto edellyttää asianosaisen suostumusta.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Kainuun hyvinvointialueen aluehallitus.

Postiosoite:
Kainuun hyvinvointialue/Aluehallitus
PL 400
87070 Kainuu

Käyntiosoite: Sotkamontie 13, H-talo, hallinto, 87300 Kajaani

Sähköpostiosoite: kirjaamo.hyvinvointialue@kainuu.fi
Faksinumero: 08 718 0050
Puhelinnumero: 08 615 61 (vaihde)
Kirjaamon aukioloaika: arkisin ma–pe klo 9.00–15.00

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • se, millaista oikaisua vaaditaan
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.


Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Kainuun hyvinvointialueen kirjaamosta (ks. yhteystiedot yllä).