Hyvinvointi- ja yhdyspintalautakunta, kokous 16.5.2023

§ 16 Oikaisuvaatimus hyvinvointi- ja yhdyspintalautakunta 14.3.2023 § 12, Kajaanin Päiväkeskus ry

KHVADno-2023-221

Valmistelija

  • Saara Pikkarainen, terveyden edistämisen erikoissuunnittelija, saara.pikkarainen@kainuu.fi

Perustelut

Perustelut

Hyvinvointi- ja yhdyspintalautakunta 14.3.2023 § 12.

Oikaisuvaatimus

Hyvinvointi- ja yhdyspintalautakunta on kokouksessaan 14.3.2023 § 12 päättänyt Kainuun hyvinvointialueen järjestöavustusten myöntämisestä. Lautakunnan päätöksestä on tehty Kajaanin Päiväkeskus ry:n oikaisuvaatimus 27.3.2023 saapuneella asiakirjalla. Oikaisuvaatimus on saapunut määräajassa ja se on tutkittava.

Oikaisuvaatimuksen tehnyt Kajaanin Päiväkeskus ry vaatii hakemuksensa uudelleen käsittelyä hyvinvointi- ja yhdyspintalautakunnassa ja avustussummaa muutettavaksi 38 000 euron suuruiseksi. Yhdistyksen mukaan 78 000 euroa haettu, koska kaupunginkaan avustuksesta ei ole koskaan täyttä varmuutta. Yhdistyksen mukaan on varmistunut, että Kajaanin kaupungin avustus on 30 000 euroa v. 2023.

Oikaisuvaatimuksen tekijä pyytää ottamaan huomioon yhteiskunnan kannalta tärkeän ennaltaehkäisevän päihdetyön, jota Kajaanin Päiväkeskus on tuottanut jo 1990-luvun alusta saakka. Yhdistyksen mukaan toiminnan yhteiskunnalliset ja terveyden- ja sosiaalihuoltoon vaikuttavat säästöt ovat merkittäviä vuositasolla. Yhdistyksen mukaan rahoitus on ollut riittämätön ja Päiväkeskusta on jouduttu pitämään vuosittain kiinni. Lisäksi oikaisuvaatimuksen tekijä kysyy haetun avustussumman 38 000 € katoamista lautakunnan esittelytekstistä ja lautakunnan päätöksen virallisen tiedon viivästymistä. Oikaisuvaatimus oheismateriaalina.

Järjestöavustuksen haku

Hakuilmoitus järjestöavustuksista julkaistiin v. 2023 tammikuun 1. viikolla hyvinvointialueen verkkosivuilla ja Kainuun Sanomissa ja Koti-Kajaanissa. Järjestöavustuksia oli mahdollista hakea toiminta-avustuksiin, kumppanuusavustuksiin ja kerta-avustuksiin ajalla 9.1.-31.1.2023. Kainuun hyvinvointialue tukee järjestöavustuksilla Kainuussa toimivia sosiaali- ja terveysalan sekä pelastusalan yhdistyksiä, joiden tehtävänä on terveyden, sosiaalisen hyvinvoinnin ja/tai turvallisuuden edistäminen. Avustettavan toiminnan tulee tukea ja täydentää hyvinvointialueen järjestämisvastuulla olevia sosiaali- ja terveyspalveluja tai pelastuspalveluja ja toimia yhteistyössä näiden palvelujen kanssa. Hyvinvointialue arvioi yhdistyksen avustuskelpoisuutta yhdistyksen sääntöjen perusteella. Järjestöavustusten periaateasiakirja ja pisteytysmalli on ollut lausunnoilla kunnissa asian valmisteluvaiheessa. Lain sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämistä (612/2021) 6 ja 7 §:n mukaan järjestöjen toimintaedellytysten turvaaminen on kuntien ja hyvinvointialueiden yhteinen tehtävä.

Hakuilmoitukseen on liitetty Kainuun hyvinvointialueen järjestöavustusten periaateasiakirja v. 2023 ja järjestöavustusten pisteytyslomake, joihin asiakirjoihin pyydettiin tutustumaan hakemusta tehtäessä. Haku oli mahdollista joko sähköisesti questback-alustalla tai paperilomakkeella ja pakolliset liitteet tuli lähettää sähköpostilla tai toimittaa Kainuun hyvinvointialueen kirjaamoon, jossa järjestöavustushakemuksia oli myös saatavilla. Periaateasiakirjan mukaan myöntäessään avustusta hyvinvointialue käyttää kokonaisarviointia ja pisteytystä hakuehdot täyttävien hakijoiden kesken. Pisteytystä käytetään avustusten myöntämisen tukena painottaen sitä, miten hyvin toiminta toteuttaa hyvinvointialuestrategian painopisteitä, strategisia periaatteita ja toimenpiteitä.

Vertailu

Kajaanin Päiväkeskus ry:n hakemus täytti lautakunnan asettamat avustusehdot.

Kajaanin Päiväkeskus ry:ltä on jouduttu pyytämään lisäselvitystä ja täydennyksiä avustushakemuksen puutteellisten tietojen vuoksi. Hakulomakkeeseen on kirjattu samaan tarkoitukseen Kajaanin kaupungilta haettu avustus 79 000 €. Varsinaiseen avustushakulomakkeeseen hakija ei ole mm. kirjannut haettavaa avustussummaa, vaan liitteenä olevaan yhdistyksen talousarvioon v. 2023 on kirjattu tuloina Kajaanin kaupungilta haettu rahoitus 38 000 € ja haettu avustus Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymältä 38 000 €. Haettu avustussumma on erikseen tarkistettu yhdistykseltä ja yhdistys ilmoitti hakevansa avustusta 38 000 € Kainuun hyvinvointialueelta. Lisäselvitystä on pyydetty mm. haetun avustuksen 38 000 € yksilöidystä käytöstä ja omarahoitusosuudesta. Yhdistyksen omarahoitusosuutta ei ole ilmoitettu muutoin kuin, että hakemukseen on kirjattu omarahoitusosuutena käytettäväksi Kajaanin kaupungilta saatua avustusta.

Lautakunnan päätöksestä tiedotettiin lautakunnan kokousta seuraavana päivänä 15.3.2023 Kainuun hyvinvointialueen verkkosivuilla, jossa julkaistiin tiedote järjestöavustusta saaneista yhdistyksistä. Kaikille järjestöavustuksia hakeneille on lähetetty sähköpostilla ote hyvinvointi- ja yhdyspintalautakunnan päätöksestä ja tiedoksi mahdollisuus saada lautakunnan ko. asian käsittelyyn liittyvä oheismateriaali.

Kajaanin Päiväkeskus haki kumppanuusavustusta 38 000 €, joka summa on kirjattu lautakunnan kokouksen esittelyteksteissä. Avustushakemus arvioitiin nojaten Järjestöavustusten periaatteet v. 2023 -asiakirjan myöntämisen kriteereihin ja pisteytettiin lautakunnan hyväksymän pisteytysmallin mukaan. Kajaanin Päiväkeskus sai hakemuksensa pisteytyksessä yhteensä 40 pistettä, maksimipisteiden ollessa on 60 pistettä.

Pisteytys

Pisteytyksen tarkoituksena oli arvioida yhdistyksen avustettavaa toimintaa seuraavilla kysymyksillä (9) (max. pisteet 60 p, suluissa Päiväkeskus ry:n hakemuksen pisteet). Kussakin kysymyksessä oli kolme alakysymystä, joissa kysymystä tarkennettiin. Hakemusta arvioitiin seuraavasti:

1. Avustettava toiminta toteuttaa Kainuun hyvinvointialueen strategian painopisteitä, strategisia periaatteita ja toimenpiteitä. Maks. pistemäärä 10 p. (Kajaanin Päiväkeskus ry 5 p.).

2. Toiminnan avulla voidaan tukea hyvinvointialueen järjestämisvastuulla olevien palveluiden ja yhdistyksen keskinäistä yhteistyötä ja yhteensovittamista (perus- ja erikoistason palvelujen sosiaali- ja terveyspalvelujen tai sosiaali- ja terveys- sekä pelastuspalvelujen välillä. Maks. pistemäärä 10 p. (Kajaanin Päiväkeskus ry 5 p.).

3. Toiminnan avulla voidaan tukea sosiaali- ja terveysalan sekä pelastusalan yhdistysten toimintojen välistä yhteistyötä ja yhteen sovittamista. Maks. pistemäärä 4 p. (Kajaanin Päiväkeskus ry 4 p.).

4. Hakija esittää realistisen arvion siitä, kuinka paljon kohderyhmän edustajia (henkilö) toiminnalla voidaan tavoittaa. Maks. pistemäärä 5 p. (Kajaanin Päiväkeskus ry 5 p.).

5. Hakija esittää realistisen arvion siitä, kuinka suuri osuus (%) toimintaan osallistujista kokisi toiminnan edistävän henkilön osallisuutta, hyvinvointia, terveyttä ja/tai turvallisuutta. Maks. pistemäärä 5 p. (Kajaanin Päiväkeskus ry 5 p.).

6. Hakija kuvaa konkreettisia ja realistisia tuloksia osallistujien hyvinvoinnin, terveyden ja/tai turvallisuuden edistymisessä, joita toiminnalla saavutettaisiin. Maks. pistemäärä 8 p. (Kajaanin Päiväkeskus ry 2 p.).

7. Hakija kuvaa konkreettisia ja realistisia menetelmiä (kyselyt, haastattelut, mittarit, itsearviointi), joiden avulla aiotaan seurata ja arvioida asetettujen tavoitteiden saavuttamista ko. toiminnan avulla. Maks. pistemäärä 8 p. (Kajaanin Päiväkeskus ry 8 p.).

8. Hakija toteuttaa hakemuksessa esitettyä toimintaa joko yksin tai yhdessä muiden toimijoiden kanssa yhtä kuntaa laajemmalla alueella Kainuussa. Maks. pistemäärä 5 p. (Kajaanin Päiväkeskus ry 1 p.).

9. Hakija toimii yhteisyössä toiminnan toteuttamiseen liittyen alueen muiden sosiaali- ja terveysalan sekä pelastusalan yhdistysten kanssa. Maks. pistemäärä 5 p. (Kajaanin Päiväkeskus ry 5 p.).

Yhteenveto

Yhdistykselle on myönnetty kumppanuusavustusta 12 000 € vuodelle 2023. Kumppanusavustus edellyttää kumppanuussopimuksen tekemistä Kainuun hyvinvointialueen kanssa. Kajaanin Päiväkeskus ry:n avustushakemus on valmisteltu päätöksentekoon lautakunnan päätöksiä noudattaen sekä esitelty lautakunnalle asianmukaisesti. Hyvinvointi- ja yhdyspintalautakunnan 14.3.2023 § 12 päätöksestä on ilmoitettu kaikille hakijoille sähköpostitse toimielimen pöytäkirjan hyväksymisen jälkeen ja tiedoksi mahdollisuus saada lautakunnan ko. asian käsittelyyn liittyvä oheismateriaali. Yhdistykselle myönnetty avustus perustui Järjestöavustusten periaateasiakirjan myöntämisehtoihin ja hakemuksen pisteytykseen sekä käytettävissä olevaan määrärahaan. Kumppanuusavustuksia haki viisi yhdistystä, joista neljä täytti avustuksen myöntämisen ehdot. Määrärahaa kumppanuusavustuksiin oli käytettävissä yhteensä 75 000 euroa. Kolme kumppanuusavustusta hakeneista yhdistyksistä sai hakemuksensa perusteella 60 pistettä ja rahoitusta 21 000 €/yhdistys. Kajaanin Päiväkeskus ry sai hakemuksensa perusteella 40 pistettä ja rahoitusta 12 000 €.

Ehdotus

Esittelijä

  • Saara Pikkarainen, terveyden edistämisen erikoissuunnittelija, saara.pikkarainen@kainuu.fi

Hyvinvointi- ja yhdyspintalautakunta hylkää Kajaanin Päiväkeskus ry:n oikaisuvaatimuksen ja pitää voimassa 14.3.2023 § 12 tekemänsä päätöksen.

Päätös

Hyväksyi.

Esteellisyys

  • Aki Räisänen (yhteisöjäävi)

Tiedoksi

Kajaanin Päiväkeskus ry

Muutoksenhaku

Valitusosoitus

Tähän päätökseen haetaan muutosta aluevalituksella.

Valitusoikeus

Oikaisuvaatimuksen johdosta annettuun päätökseen saa hakea muutosta aluevalituksella vain se, joka on tehnyt oikaisuvaatimuksen.

Mikäli päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa tähän päätökseen hakea muutosta aluevalituksella myös:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • hyvinvointialueen jäsen
  • hyvinvointialueiden yhteistoiminnassa järjestettyjä tehtäviä koskevasta päätöksestä oikaisuvaatimuksen ja aluevalituksen saa tehdä myös yhteistoimintaan osallinen hyvinvointialue ja sen jäsen.


Valitusaika

Aluevalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä. Päätöksen sähköinen tiedoksianto edellyttää asianosaisen suostumusta.

Hyvinvointialueen jäsenen, yhteistoimintaan osallisen hyvinvointialueen ja sen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun päätös on asetettu yleisesti nähtäväksi.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet

Aluevalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa
  • päätös on muuten lainvastainen.


Valittajan tulee esittää valituksen perusteet valitusviranomaiselle ennen valitusajan päättymistä.

Valitusviranomainen

Aluevalitus tehdään hallinto-oikeudelle.

Postiosoite:
Pohjois-Suomen hallinto-oikeus
PL 189
90101 Oulu

Käyntiosoite: Torikatu 34–40, 90100 Oulu

Sähköpostiosoite: pohjois-suomi.hao@oikeus.fi
Faksinumero: 029 56 42841
Puhelinnumero: 029 56 42800

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:

1) päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);

2) miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);

3) vaatimusten perustelut;

4) mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Oikaisuvaatimuksen tekijä saa valittaessaan oikaisuvaatimuspäätöksestä esittää vaatimuksilleen uusia perusteluja. Hän saa esittää uuden vaatimuksen vain, jos se perustuu olosuhteiden muutokseen tai oikaisuvaatimuksen tekemisen määräajan päättymisen jälkeen valittajan tietoon tulleeseen seikkaan.

Valitukseen on liitettävä:

1) valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;

2) selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;

3) asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Kainuun hyvinvointialueen kirjaamosta.

Postiosoite:
Kainuun hyvinvointialue/Kirjaamo
PL 400
87070 Kainuu

Käyntiosoite: Sotkamontie 13, H-talo, hallinto, 87300 Kajaani

Sähköpostiosoite: kirjaamo.hyvinvointialue@kainuu.fi
Faksinumero: 08 718 0050
Puhelinnumero: 08 615 61 (vaihde)
Kirjaamon aukioloaika: arkisin ma–pe klo 9.00–15.00