Hyvinvointi- ja yhdyspintalautakunta, kokous 16.5.2023

§ 17 Oikaisuvaatimus hyvinvointi- ja yhdyspintalautakunta 14.3.2023 § 12, Pohjois-Suomen Monikkoperheet ry

KHVADno-2023-221

Valmistelija

  • Saara Pikkarainen, terveyden edistämisen erikoissuunnittelija, saara.pikkarainen@kainuu.fi

Perustelut

Perustelut

Hyvinvointi- ja yhdyspintalautakunta 14.3.2023 § 12.

Oikaisuvaatimus

Hyvinvointi- ja yhdyspintalautakunta on kokouksessaan 14.3.2023 § 12 päättänyt Kainuun hyvinvointialueen järjestöavustusten myöntämisestä. Lautakunnan päätöksestä on tehty Pohjois-Suomen Monikkoperheet ry:n oikaisuvaatimus 5.4.2023 saapuneella asiakirjalla. Oikaisuvaatimus on saapunut määräajassa ja se on tutkittava.

Yhdistys pyytää, että päätös tarkistetaan ja muutetaan vastaamaan esitettyjä perusteluja, joiden johdosta yhdistykselle myönnetään haettu järjestöavustus vuodelle 2023. Yhdistys pyytää, että mikäli päätöstä ei ole vielä pantu täytäntöön, täytäntöönpano keskeytetään oikaisuvaatimuksen käsittelyn ajaksi. Pohjois-Suomen Monikkoperheet ry ilmaisee tyytymättömyytensä siitä, ettei yhdistys ole saanut riittävää informaatiota hakuehdoista avustusten hakuaikana eikä lautakunnan päätöksen perusteista. Oikaisuvaatimuksellaan yhdistys haluaa täydentää vaatimustaan päätöksen perusteista. Yhdistys pyytää, että päätös tarkistetaan ja muutetaan vastaamaan esitettyjä perusteita, joiden johdosta yhdistykselle myönnetään haettu avustus vuodelle 2023. Oikaisuvaatimus oheismateriaalina.

Yhdistys ilmoittaa 5.4.2023 lähettämässään oikaisuvaatimuksessa, että Pohjois-Suomen Monikkoperheet ry:n kattojärjestö Suomen Monikkoperheet ry olisi Soste Suomen sosiaali- ja terveys ry:n jäsen ja siten hakijan mukaan yhdistys täyttää hakuvaatimuksen. Lisäksi yhdistys katsoo, että asiassa ei ole noudatettu Hallintolain (434/203) 8 §:n 1. momentin mukaista neuvontaa eikä vastattu asiointia koskeviin kysymyksiin ja tiedusteluihin. Lisäksi yhdistys katsoo, että asiassa ei ole täytetty hallintolain vaatimaa neuvontavelvollisuutta.

Järjestöavustuksen haku

Hakuilmoitus järjestöavustuksista julkaistiin v. 2023 tammikuun 1. viikolla hyvinvointialueen verkkosivuilla ja Kainuun Sanomissa ja Koti-Kajaanissa. Järjestöavustuksia oli mahdollista hakea toiminta-avustuksiin, kumppanuusavustuksiin ja kerta-avustuksiin ajalla 9.1.-31.1.2023. Kainuun hyvinvointialue tukee järjestöavustuksilla Kainuussa toimivia sosiaali- ja terveysalan sekä pelastusalan yhdistyksiä, joiden tehtävänä on terveyden, sosiaalisen hyvinvoinnin ja/tai turvallisuuden edistäminen. Avustettavan toiminnan tulee tukea ja täydentää hyvinvointialueen järjestämisvastuulla olevia sosiaali- ja terveyspalveluja tai pelastuspalveluja ja toimia yhteistyössä näiden palvelujen kanssa. Hyvinvointialue arvioi yhdistyksen avustuskelpoisuutta yhdistyksen sääntöjen perusteella. Järjestöavustusten periaateasiakirja ja pisteytysmalli on ollut lausunnoilla kunnissa asian valmisteluvaiheessa. Lain sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämistä (612/2021) 6 ja 7 §:n mukaan järjestöjen toimintaedellytysten turvaaminen on kuntien ja hyvinvointialueiden yhteinen tehtävä.

Hakuilmoitukseen on liitetty Kainuun hyvinvointialueen järjestöavustusten periaateasiakirja v. 2023 ja järjestöavustusten pisteytyslomake, joihin pyydettiin tutustumaan hakemusta tehtäessä. Haku oli mahdollista joko sähköisesti questback-alustalla tai paperilomakkeella ja pakolliset liitteet tuli lähettää sähköpostilla tai toimittaa Kainuun hyvinvointialueen kirjaamoon, jossa järjestöavustushakemuksia oli myös saatavilla. Periaateasiakirjan mukaan myöntäessään avustusta hyvinvointialue käyttää kokonaisarviointia ja pisteytystä hakuehdot täyttävien hakijoiden kesken. Pisteytystä käytetään avustusten myöntämisen tukena painottaen sitä, miten hyvin toiminta toteuttaa hyvinvointialuestrategian painopisteitä, strategisia periaatteita ja toimenpiteitä.

Vertailu

Pohjois-Suomen Monikkoperheet ry:n säännöissä § 2 mukaan Yhdistyksen tarkoituksena on olla monikkoperheiden tukena ja parantaa perheiden yhteiskunnallista asiaa. Tarkoitukseksensa toteuttamiseksi yhdistys järjestää luentoja, valistustilaisuuksia ja yhteisiä kokoontumistilaisuuksia.

Yhdistys on ilmoittanut sähköpostissaan 30.1.2023, hakuehtoihin liittyen, että ”Sosiaali- ja terveysalan järjestönä”. ”Meillä ei ole tätä erikseen määritelty ja asiaa tutkiessamme huomasimme, että järjestön luokittelu ei valtakunnallisesti ole vielä monenkaan toimijan osalta kunnossa viranomaisten puolelta.”

Hakuehtoihin liittyvän neuvonnan osalta 30.1.2023 sähköposti osoittaa, että puhelinkeskustelu Pohjois-Suomen Monikkoperheet ja asian valmistelija Saara Pikkaraisen kanssa on käyty ennen hakuajan päättymistä. Yhdistys tuo 30.1.2023 sähköpostissa esille ”Puhelinkeskusteluumme viitaten ”Sosiaali- ja terveysalan järjestönä” meillä ei ole säännöissä tätä erikseen määritelty ja tutkiessamme huomasimme, että järjestöjen luokittelu ei valtakunnallisesti ole monenkaan toimijan osalta kunnossa viranomaisten puolelta”. Lisäksi yhdistys aikoo päivittää yhdistysrekisteriotteen ja säännöt ns. 2020-luvulle seuraavassa virallisessa kokouksessaan. Avustusten myöntämisen perusteet löytyvät Järjestöavustusten periaate -asiakirjasta ja myöntämisehdoista on kerrottu myös puhelinkeskustelussa.

Hakiessaan avustusta Kainuun hyvinvointialueelta yhdistys ei ole ollut sosiaali-, terveys- tai pelastusalan järjestö, jota hakijoilta on edellytetty. Vasta oikaisuvaatimuksessaan 5.4.2023 Pohjois-Suomen Monikkoperheet ry ilmoittaa kuuluvansa Suomen Monikkoperheet ry ja Soste Suomen sosiaali- ja terveys ry:n jäseneksi. Yhdistys aikoo päivittää yhdistysrekisteriotteen ja säännöt ns. 2020-luvulle seuraavassa virallisessa kokouksessaan. Hakulomakkeesta ja liitteinä olevista asiakirjoista tämä maininta puuttui. Yhdistyksen sääntöjen perusteella Pohjois-Suomen Monikkoperheet ry ei täytä hyvinvointi- ja yhdyspintalautakunnan asettamia avustusehtoja.

Yhteenveto

Informaatiota hakuun ja hakuperusteisiin liittyen on annettu pääosin hakuilmoituksessa olevan aineiston muodossa sekä puhelimitse siinä määrin kuin se ko. ajankohtana ja käytettävissä olevilla henkilöstöresursseilla on ollut mahdollista, niin myös Pohjois-Suomen Monikkoperheet ry:n osalta. Erillistä yhdistysavustusten neuvontapalvelua ei ole ollut mahdollista järjestää.

Hyvinvointi- ja yhdyspintalautakunnan 14.3.2023 § 12 päätöksestä on ilmoitettu kaikille hakijoille sähköpostitse toimielimen pöytäkirjan hyväksymisen jälkeen ja tiedoksi mahdollisuus saada lautakunnan ko. asian käsittelyyn liittyvä oheismateriaali.

Pohjois-Suomen Monikkoperheet ry:n avustushakemus on valmisteltu päätöksentekoon lautakunnan päätöksiä noudattaen sekä esitelty lautakunnalle asianmukaisesti. Pohjois-Suomen Monikkoperheet ry:lle ei ole myönnetty avustusta, koska hakemus ei täyttänyt avustuksen myöntämisen ehtoja. Yhdistys ei ole hakemuksensa perusteella sosiaali- ja terveysalan tai pelastusalan yhdistys.

Ehdotus

Esittelijä

  • Saara Pikkarainen, terveyden edistämisen erikoissuunnittelija, saara.pikkarainen@kainuu.fi

Hyvinvointi- ja yhdyspintalautakunta hylkää Pohjois-Suomen Monikkoperheet ry:n oikaisuvaatimuksen ja pitää voimassa 14.3.2023 § 12 tekemänsä päätöksen.

Päätös

Hyväksyi.

Esteellisyys

  • Aki Räisänen (yhteisöjäävi)

Tiedoksi

Pohjois-Suomen Monikkoperheet ry

Muutoksenhaku

Valitusosoitus

Tähän päätökseen haetaan muutosta aluevalituksella.

Valitusoikeus

Oikaisuvaatimuksen johdosta annettuun päätökseen saa hakea muutosta aluevalituksella vain se, joka on tehnyt oikaisuvaatimuksen.

Mikäli päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa tähän päätökseen hakea muutosta aluevalituksella myös:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • hyvinvointialueen jäsen
  • hyvinvointialueiden yhteistoiminnassa järjestettyjä tehtäviä koskevasta päätöksestä oikaisuvaatimuksen ja aluevalituksen saa tehdä myös yhteistoimintaan osallinen hyvinvointialue ja sen jäsen.


Valitusaika

Aluevalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä. Päätöksen sähköinen tiedoksianto edellyttää asianosaisen suostumusta.

Hyvinvointialueen jäsenen, yhteistoimintaan osallisen hyvinvointialueen ja sen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun päätös on asetettu yleisesti nähtäväksi.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet

Aluevalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa
  • päätös on muuten lainvastainen.


Valittajan tulee esittää valituksen perusteet valitusviranomaiselle ennen valitusajan päättymistä.

Valitusviranomainen

Aluevalitus tehdään hallinto-oikeudelle.

Postiosoite:
Pohjois-Suomen hallinto-oikeus
PL 189
90101 Oulu

Käyntiosoite: Torikatu 34–40, 90100 Oulu

Sähköpostiosoite: pohjois-suomi.hao@oikeus.fi
Faksinumero: 029 56 42841
Puhelinnumero: 029 56 42800

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:

1) päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);

2) miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);

3) vaatimusten perustelut;

4) mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Oikaisuvaatimuksen tekijä saa valittaessaan oikaisuvaatimuspäätöksestä esittää vaatimuksilleen uusia perusteluja. Hän saa esittää uuden vaatimuksen vain, jos se perustuu olosuhteiden muutokseen tai oikaisuvaatimuksen tekemisen määräajan päättymisen jälkeen valittajan tietoon tulleeseen seikkaan.

Valitukseen on liitettävä:

1) valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;

2) selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;

3) asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Kainuun hyvinvointialueen kirjaamosta.

Postiosoite:
Kainuun hyvinvointialue/Kirjaamo
PL 400
87070 Kainuu

Käyntiosoite: Sotkamontie 13, H-talo, hallinto, 87300 Kajaani

Sähköpostiosoite: kirjaamo.hyvinvointialue@kainuu.fi
Faksinumero: 08 718 0050
Puhelinnumero: 08 615 61 (vaihde)
Kirjaamon aukioloaika: arkisin ma–pe klo 9.00–15.00