Aluehallitus, kokous 22.5.2023

§ 137 Järjestämissuunnitelman toimeenpanon 1. vaiheen toimenpide-esitykset

KHVADno-2023-2743

Valmistelija

  • Eija Tolonen, järjestämisjohtaja, eija.tolonen@kainuu.fi

Perustelut

Kainuun aluevaltuusto hyväksyi 24.4.2023 § 22 hyvinvointialueen palveluita koskevan järjestämissuunnitelman vuosille 2023-2025. Järjestämissuunnitelmassa kuvataan Kainuun hyvinvointialueen palvelustrategia, joka sisältää palveluita koskevat lähivuosien linjaukset ja keskeiset toimenpiteet. Järjestämissuunnitelma toteuttaa Kainuun hyvinvointialueen strategisia linjauksia ja toimii uudistamis- ja sopeuttamisohjelmana, jonka tavoitteena on turvata kainuulaisten sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen palvelut sekä yhteensovittaa käytettävissä olevat resurssit ja palvelutarpeet talouden tasapainottamiseksi. Järjestämissuunnitelman tarkoitus tiivistyy hyvinvointialueen perustehtävään ”Terveyttä, turvaa ja hyvinvointia”.

Hyvinvointialueen toimialueet ovat valmistelleet esityksiä lähipalveluita kehittävistä, kustannuksia alentavista sekä jatkoselvityksiä edellyttävistä vaativista toimista kaikkiaan noin 100 kappaletta, joista noin 40 esitystä on tarkoitus käynnistää ns. ensimmäisessä vaiheessa mahdollisimman pian Kainuun aluehallituksen päätöksenteon jälkeen. Ensimmäisen vaiheen esitysten taloudellinen sopeutusvaikutus on varovaisesti arvioiden noin 5 M€. Suunnitelma pitää sisällään myös toimenpiteitä, joilla kustannuskehitystä pyritään hidastamaan

Kokonaisuutena järjestämissuunnitelman tulevat toimenpide esitykset ja toimeenpano on tarkoitus toteuttaa asteittain eri vaiheissa vuosina 2023-2025. Muutoksen merkittävistä kärkitoimista eli tunnistetuista megaprosessista (tilannekeskus, lähipalvelukonsepti, tilojen uudistaminen, digiklinikka, PTH:n osaulkoistus) tehdään ns. kokoava rakenne, joka sanoitetaan tarkemmin muun muassa konkreettisten toimien osalta.  

Tulevat vaiheet aikataulutetaan osaksi hyvinvointialueen normaalia toiminnan ja talouden suunnittelua. Lisäksi toimenpide esitykset kytketään tiiviisti meneillään oleviin ja suunniteltaviin hankekokonaisuuksiin. Samoin hyvinvointialueelle myönnetyn vakiinnuttamisrahoituksen käyttö nivotaan osaksi järjestämissuunnitelman toimenpide esityksiä ja niiden toimeenpanoa.

Järjestämissuunnitelman 2. vaiheen työstäminen käynnistetään loppukesästä samaan aikaan budjetin valmistelun kanssa ja se tuodaan päätöksentekoon syksyllä 2023 Näin turvataan hyvinvointialueen suunnittelun ja järjestämistehtävän kokonaisvaltainen tarkastelu sekä talouden hallinta käytettävissä oleviin resursseihin. Vastaavasti järjestämissuunnitelman kolmannen vaiheen valmistelu sekä siihen liittyvä päätöksenteko toteutetaan kevään 2024 aikana. Eri vaiheiden välillä tarvitaan mekanismi, jolla järjestämissuunnitelmaa voidaan joustavalla ja nopealla mekanismilla täydentää, jotta pienempiä asioita saadaan mukaan vakiinnuttamisrahoitukseen.  

Painopisteinä käsiteltävänä olevassa esityksessä (Liite 1) ovat muun muassa lähipalveluiden uudistaminen sekä kotiin annettavien ja digipalveluiden sekä varhaisen tuen kehittäminen. Fokuksena ovat erityisesti 2023-2025 käynnistettävät muutosprosessit, jotka perustuvat tällä hetkellä tunnistettuihin tekijöihin ja nähtävissä oleviin kehityssuuntiin. Nyt tehtävät ehdotukset perustuvat aluevaltuuston päättämiin periaatteisiin ja linjauksiin. Ne liittyvät päätöksenteossa palvelurakenteeseen, henkilöstöprosesseihin, teknologiaan sekä yleisiin ehdotuksiin. Ne eivät kuitenkaan kata kaikkia valtuuston periaatteita ja linjauksia, jotka tullaan huomioimaan tulevissa vaiheissa. Lisäksi mukana ovat erilaiset selvityshankkeet, joiden kautta rakennetaan uusia konkreettisia toimia järjestämissuunnitelman seuraaviin vaiheisiin.

Kainuun aluehallitus kävi 8.5.2023 § 120 Katsaus osiossa lähetekeskustelua myöhemmin eri vaiheissa päätöksentekoon tulevista järjestämissuunnitelman toimenpiteistä. Lisäksi aluehallitus on 15.5.2023 käsitellyt iltakoulussa järjestämissuunnitelman toimeenpanon 1. vaiheen toimenpiteiden priorisointia. Valmistelijoiden tekemät järjestämissuunnitelman toimeenpanon ensimmäisen vaiheen toimenpide-esitykset on käsitelty yhteistyötoimikunnassa 17.5.2023.

Ehdotus

Esittelijä

  • Jukka Lindberg, hyvinvointialuejohtaja, jukka.lindberg@kainuu.fi

Aluehallitus päättää

1.     hyväksyä järjestämissuunnitelman ensimmäisen vaiheen toimenpide esitykset,

2.     velvoittaa hyvinvointialueen toimialueet toimeenpanemaan hyväksytyt esitykset, ja

3.     oikeuttaa hyvinvointialuejohtajan liittämään järjestämissuunnitelmaan yksittäisiä hankkeita, mikäli vakiinnuttamisrahan nopea ja joustava käyttö sitä edellyttää

Päätös

Hyväksyi.

Merkittiin tauko klo 10:21-10:35.

Esteellisyys

  • Markku Oikarinen (intressijäävi)

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä

  • hyvinvointialueen jäsen

  • hyvinvointialueiden yhteistoiminnassa järjestettyjä tehtäviä koskevasta päätöksestä oikaisuvaatimuksen ja aluevalituksen saa tehdä myös yhteistoimintaan osallinen hyvinvointialue ja sen jäsen.


Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Kainuun hyvinvointialueen kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä.

Hyvinvointialueen jäsenen, yhteistoimintaan osallisen hyvinvointialueen ja sen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun päätös on asetettu yleisesti nähtäväksi. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä. Päätöksen sähköinen tiedoksianto edellyttää asianosaisen suostumusta.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Kainuun hyvinvointialueen aluehallitus.

Postiosoite:
Kainuun hyvinvointialue/Aluehallitus
PL 400
87070 Kainuu

Käyntiosoite: Sotkamontie 13, H-talo, hallinto, 87300 Kajaani

Sähköpostiosoite: kirjaamo.hyvinvointialue@kainuu.fi
Faksinumero: 08 718 0050
Puhelinnumero: 08 615 61 (vaihde)
Kirjaamon aukioloaika: arkisin ma–pe klo 9.00–15.00

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • se, millaista oikaisua vaaditaan
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.


Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Kainuun hyvinvointialueen kirjaamosta (ks. yhteystiedot yllä).