Aluehallitus, kokous 22.5.2023

§ 143 Tasa-arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelma

KHVADno-2023-2617

Valmistelija

  • Soili Vesterinen, henkilöstöjohtaja, soili.vesterinen@kainuu.fi

Perustelut

Yhdenvertaisuuslaki (1325/2014) ja laki miesten ja naisten välisestä tasa-arvosta (609/1986) edellyttävät, että viranomaiset, työnantajat sekä koulutuksenjärjestäjät edistävät yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa suunnitelmallisesti. Tasa-arvolain (609/1986) mukaan työnantajan, jonka palveluksessa on yli 30 henkeä, tulee laatia tasa-arvosuunnitelma. Painopiste on tällöin palkkauksen ja palvelussuhteen ehtojen arvioinnissa. Yhdenvertaisuuslain (1325/2014) tarkoituksena on edistää ja turvata yhdenvertaisuuden toteutumista ja tehostaa syrjinnän kohteeksi joutuneen oikeussuojaa. Molemmissa laissa on erikseen säädettyjä tarkempia velvollisuuksia tavoitteiden toteuttamiseksi.

Kainuun hyvinvointialueen aloittaessa toimintansa siihen on siirtynyt liikkeenluovutuksella työntekijöitä niin Kainuun Sotesta, Kainuun pelastuslaitokselta kuin Kainuun kunnista.  Kainuun hyvinvointialueen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma on henkilöstöpoliittinen ja toiminnallinen työkalu tasa-arvon edistämiseksi ja syrjinnän vastustamiseksi. Tämä suunnitelma sisältää nykytilanteen kuvauksen ja tavoitteet tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi Kainuun hyvinvointialueella. Tavoitteena on, että Kainuun hyvinvointialue edistää tosiasiallista tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta aktiivisesti, suunnitelmallisesti ja pitkäjänteisesti.

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmaa on valmisteltu yhteistyössä henkilöstöpalvelujen ammattijärjestöjen edustajien. Suunnitelma sisältää toimenpiteinä henkilöstölle kyselyn, jonka kautta kartoitetaan henkilöstön näkemyksiä tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteutumisesta sekä palkkakartoituksen, jonka kautta tarkastellaan organisaatiossa olevia palkkaeroja. Tätä kautta saadaan tietoa, millaisia jatkotoimenpiteitä tulee suunnitella tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi.

Asia on käsitelty yt-toimielimessä 17.5.2023.

Ehdotus

Esittelijä

  • Jukka Lindberg, hyvinvointialuejohtaja, jukka.lindberg@kainuu.fi

Aluehallitus hyväksyy Kainuun hyvinvointialueen yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelman. 

Aluehallitus valtuuttaa henkilöstöpalvelut tekemään suunnitelmaan tarvittavia sisällöllisiä tarkennuksia.

Päätös

Hyväksyi.


Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto

Päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa, ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä aluevalitusta.

Sovellettava lainkohta: Laki hyvinvointialueesta 141 §.