Aluehallitus, kokous 22.5.2023

§ 138 Sosiaali- ja terveysministeriön ohjeistus järjestämislain 29 §:n 2 momentin mukaisen selvityksen laatimiseksi

KHVADno-2023-1966

Valmistelija

  • Eija Tolonen, järjestämisjohtaja, eija.tolonen@kainuu.fi

Perustelut

Laki sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä 29 §

Hyvinvointialueen sosiaali- ja terveydenhuollon seuranta ja arviointivelvollisuus

Hyvinvointialueen on seurattava alueensa väestön hyvinvointia ja terveyttä väestöryhmittäin, järjestämänsä sosiaali- ja terveydenhuollon tarvetta, saatavuutta, laatua, vaikuttavuutta ja yhdenvertaisuutta, asiakkaiden palvelujen yhteensovittamista sekä sosiaali- ja terveydenhuollon kustannuksia ja tuottavuutta. Hyvinvointialueen on verrattava tätä tietoa vastaavaan muita hyvinvointialueita koskevaan tietoon. Hyvinvointialueen on hyödynnettävä edellä mainittua tietoa järjestämisvastuullaan olevan sosiaali- ja terveydenhuollon tietojohtamisessa toiminnan, tuotannon ja talouden ohjauksen, johtamisen ja päätöksenteon tukena.

Hyvinvointialueen on laadittava 1 momentissa tarkoitetun tiedon perusteella vuosittain selvitys hyvinvointialueen sosiaali- ja terveydenhuollon ja hyvinvointialueen talouden tilasta. Selvityksessä on kuvattava ja arvioitava miten 22 §:ssä tarkoitetut sosiaali- ja terveydenhuollon valtakunnalliset tavoitteet sekä sosiaali- ja terveysministeriön 24 §.ssä tarkoitetuissa vuosittaisissa neuvotteluissa mahdollisesti antamat toimenpidesuositukset on otettu huomioon hyvinvointialueen sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisessä. Lisäksi selvityksessä on kuvattava ja arvioitava hyvinvointialueen strategisia tavoitteita ja niitä tukevia toimenpiteitä sekä tavoitteiden toteutumista.  Selvitykseen on myös sisällytettävä hyvinvointialueen alustava esitys hyvinvointialueelle annetun lain 16 §:ssä tarkoitetuksi investointisuunnitelmaksi. Hyvinvointialueen on toimitettava selvitys Terveyden- ja hyvinvoinnin laitokselle ja sosiaali- ja terveysministeriölle sekä julkaistava se julkisessa tietoverkossa.

Kainuun hyvinvointialueen hallintosäännön 10 §:n mukaan aluehallitus antaa koko hyvinvointialuetta koskevat lausunnot.

Hyvinvointialue on vastaanottanut 4.4.2023 (VN/10190/2023) Sosiaali- ja terveysministeriön ohjeistuksen liittyen sosiaali- ja terveydenhuollon ja hyvinvointialueen talouden tilaa koskevaan selvitykseen sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislain 29 §:n 2 momentin mukaisesti. Selvitys tarvitaan syksyn 2023 hyvinvointialueneuvotteluja, Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen asiantuntija-arvioita sekä STM:n vuosittaista selvitystä varten. Selvitys sisältää viiden kysymyksen kokonaisuuden, johon STM pyytää hyvinvointialueita toimittamaan yhden koordinoidun vastauksen.

Hyvinvointialueen tulee toimittaa selvitys viimeistään 24.5.2023 klo 16.15 mennessä STM:lle ja THL:lle. Selvitys tulee toimittaa määrämuotoisena Webropol-kyselyn vastausten muodossa. Webropol-lomakkeelle täytetyt vastaukset tulee tulostaa pdf-muodossa ja toimittaa allekirjoitetun päätösasiakirjan liitteenä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Jukka Lindberg, hyvinvointialuejohtaja, jukka.lindberg@kainuu.fi

Aluehallitus päättää:

1)    merkitä tiedoksi saapuneen Sosiaali- ja terveydenhuollon ja hyvinvointialueen talouden tilaa koskevan selvityspyynnön sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislain 29 §:n 2 momentin mukaisesti, VN/10190/2023,

2)    hyväksyä liitteenä olevan selvityksen sosiaali- ja terveydenhuollon ja hyvinvointialueen talouden tilasta toimitettavaksi Terveyden- ja hyvinvoinnin laitokselle sekä sosiaali- ja terveysministeriölle, ja

3)    oikeuttaa hyvinvointialuejohtajan tekemään selvitykseen tarvittavat tarkennukset  

 

Pöytäkirja tarkastetaan tämän asian osalta kokouksessa. 

Päätös

Hyväksyi.


Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto

Päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa, ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä aluevalitusta.

Sovellettava lainkohta: Laki hyvinvointialueesta 141 §.