Aluevaltuusto, kokous 15.3.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 19 Kainuun hyvinvointialueen hallintosääntö

KHVADno-2022-59

Perustelut

Käsitelty: Väliaikainen valmistelutoimielin 28.2.2022 § 50

Jokaisella hyvinvointialueella on oltava hallintosääntö, jonka sisältöä määrittelee pääasiassa hyvinvointialuelain (611/2021) 95 §. Hyvinvointialueen hallintosäännössä määritellään johtamisjärjestelmä, toimielimet sekä tehtävien ja toimivallan jako eri toimielinten välillä. Hallintosäännössä annetaan määräyksiä hallinnon ja toiminnan järjestämiseen liittyvistä asioista ja määritellään hyvinvointialueen toimielin- ja viranhaltijarakenne
sekä niiden väliset toimivalta- ja vastuusuhteet.

Hyvinvointialueella on laaja harkintavalta toimivalta- ja vastuusuhteiden määrittelyssä. Uudistuksen sisältämän integraatiotavoitteen tulee osaltaan ohjata hyvinvointialueiden johtamis- ja hallintorakenteita.

Hallintosääntö on hyvinvointialueen hallinnon ja toiminnan keskeinen ohjausväline. Hallintosäännön valmistelussa uuden muodostettavan organisaation tavoitteeksi on asetettu matala organisaatio, toiminnallinen tehokkuus ja joustavuus. Kainuun hyvinvointialue on valtakunnallisesti tarkasteltuna yksi maan pienimmistä alueen asukasmäärän perusteella. Kainuun hyvinvointialueen erityisinä haasteina ovat talouteen, palvelutarpeen muutoksiin ja henkilöstön saatavuuteen liittyvät kysymykset. Tunnistetut haasteet tulee ottaa huomioon organisaatiota ja palvelutuotantoa rakennettaessa ja järjestettäessä. Hallintosäännön ohella koko organisaation joustava ja tehokas toiminta sekä hyvä yhteistyö ratkaisevat osaltaan alueen hyvät, toimivat ja kustannustehokkaat palvelut.

Hallintosäännön valmistelu ja hyväksyminen vaiheittain

Hallintosäännön valmistelu on jaettu kolmeen vaiheeseen. Ensimmäisessä vaiheessa on valmisteltu hyvinvointialueen päätöksenteon aloittamisen kannalta keskeiset luvut ja pykälät. Henkilöstöorganisaation osalta ensimmäinen vaihe sisältää vain hyvinvointialuejohtajan. Hallintosääntöä täydennetään, kun henkilöstöorganisaatio on määritelty. Tavoiteaikataulu tähän on kesäkuu 2022.

Hallintosäännön kolmas vaihe valmistellaan aluevaltuuston hyväksyttäväksi loppuvuonna 2022, kun hyvinvointialueen strategia on laadittu.

Hallintosäännön valmistelusta on vastannut väliaikainen valmistelutoimielin. Säännön valmistelussa on hyödynnetty Kuntaliiton antamaa mallia hyvinvointialueen hallintosäännöksi sekä soveltuvin osin Kainuun soten nykyistä hallintosääntöä. Aluevaltuuston valtuustoryhmiltä on saatu linjaus luottamushenkilöorganisaation rakenteesta väliaikaisen valmistelutoimielimen kokouksessa 21.2.2022.

Henkilöstön edustajat ovat antaneet liitteenä olevat kommentit hallintosäännön valmisteluun. Hallintosäännön valmistelua jatketaan yhteistoiminnassa henkilöstön ja henkilöstöjärjestöjen kanssa.

Oheismateriaali: Henkilöstönedustajien kommentit Kainuun hyvinvointialueen hallintosääntöön

Valmistelujohtajan ehdotus:

Väliaikainen valmistelutoimielin esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto:

  • merkitsee tiedoksi ja hyväksyy edellä esitetyn hallintosäännön vaiheittaisen valmistelun ja hyväksymisen vuoden 2022 aikana ja
  • hyväksyy esityslistan liitteenä olevan Kainuun hyvinvointialueen hallintosäännön. Hallintosääntö tulee voimaan välittömästi sen hyväksymisen jälkeen.

 

Pykälä tarkistetaan kokouksessa.

Valmistelujohtajan muutettu ehdotus:

Kokouksen kuluessa valmistelujohtaja täydensi esitystään niin, että hallintosääntöluonnos lähetetään puoluepiireille ja aluevaltuutetuille käsiteltäväksi. Puoluepiireiltä ja valtuustoryhmiltä pyydetään mahdolliset yhteiset muutosesitykset ma 7.3. mennessä, jotta hallintosäännön käsittely aluevaltuustossa olisi mahdollisimman jouheva.

Väliaikainen valmistelutoimielin hyväksyy esityslistan liitteenä olevan Kainuun hyvinvointialueen hallintosääntöluonnoksen ja esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto:

  • merkitsee tiedoksi ja hyväksyy edellä esitetyn hallintosäännön vaiheittaisen valmistelun ja hyväksymisen vuoden 2022 aikana ja
  • hyväksyy esitetyn hallintosäännön
  • hallintosääntö tulee voimaan välittömästi sen hyväksymisen jälkeen

 

Pykälä tarkistetaan kokouksessa.

Ehdotus

Väliaikainen valmistelutoimielin päättää esittää, että aluevaltuusto:

  • merkitsee tiedoksi ja hyväksyy edellä esitetyn hallintosäännön vaiheittaisen valmistelun ja hyväksymisen vuoden 2022 aikana ja
  • hyväksyy esitetyn hallintosäännön 

 

Hallintosääntö tulee voimaan välittömästi sen hyväksymisen jälkeen.

Päätös

Puheenjohtaja Raili Myllylä esitti, että aluevaltuusto hyväksyy väliaikaisen valmistelutoimielimen esityksen.  

Hallintosäännön 151 a §:stä käytiin keskustelua, jossa: 

  • Paavo Oikarinen esitti keskustan valtuustoryhmän puolesta ja Matti Mularin kannattamana aluehallituksen pj:n kk-palkaksi 5000€, tehtävä päätoiminen. Muut 151 a §:n punaisella merkityt kohdat ovat hyväksyttävissä. 
  • Merja Kyllönen esitti vasemmistoliiton valtuustoryhmän puolesta ja Jaakko Kyllösen kannattamana aluehallituksen pj:n kk-palkkioksi 1200€. Lisäksi maksetaan muut kokouspalkkiot. 

 

Valtuustoryhmien puheenvuorot: 

  • Mikko Polvinen ja perussuomalaisten valtuustoryhmä kannattivat Merja Kyllösen ja vasemmistoliiton esitystä.
  • Raimo Piirainen ja sosiaalidemokraaattien valtuustoryhmä kannattivat Merja Kyllösen ja vasemmistoliiton esitystä.
  • Sami Kilpeläinen ja kristillisdemokraattien valtuustoryhmä kannattivat Merja Kyllösen ja vasemmistoliiton esitystä.
  • Silja Keränen ja vihreiden valtuustoryhmä kannattivat Merja Kyllösen ja vasemmistoliiton esitystä. 
  • Paavo Enroth ja kokoomuksen valtuustoryhmä kannattivat Merja Kyllösen ja vasemmistoliiton esitystä. 

 

Puheenjohtaja Raili Myllylä totesi annettujen esitysten poikkeavan vaten pohjaesityksestä, joten niistä on äänestettävä. Puheenjohtaja esitti äänestystavaksi nimenhuutoäänestystä siten, että Paavo Oikarisen esitys on JAA ja Merja Kyllösen esitys on EI. Äänestysmenettely hyväksyttiin yksimielisesti. 

Äänestyksen tulokset

23 JAA: Ahonen Esa, Härkönen Raimo, Hatva Teuvo, Helttunen Erja, Huotari Heikki, Immonen Marjatta, Kemppainen Katja, Kemppainen Tuovi, Kettunen Tuomas, Kinnunen Eveliina, Korhonen Aimo, Lukkari Anne, Lukkarinen Seija, Moilanen Heli, Mulari Matti, Nyman Markku, Oikarinen Paavo, Peltola Harri, Rimpiläinen Anni, Seppänen Sakari, Sorri Johanna, Tolonen Aaro, Kemppainen Tapani.

36 EI: Aavakare Eila, Alakurtti Sari, Arffman Pasi, Enroth Paavo, Granqvist Pertti, Halonen Auli, Heikkinen Matti, Heikkinen Tea, Huttu-Juntunen Terttu, Kangasharju Marjo, Karjalainen Minna, Karjalainen Saara, Kemppainen Anne, Keränen Silja, Kilpeläinen Pasi, Kilpeläinen Sami, Korhonen Hannu, Korhonen Jouko, Tiainen Anja, Kyllönen Jaakko, Kyllönen Merja, Kyllönen Tiina, Mikkola Jaakko, Myllylä Raili, Mäkinen Airi, Ohtonen Helena, Hekkala Heikki, Partanen Minna, Pihlajamaa Sami, Piirainen Raimo, Polvinen Mikko, Räisänen Aki, Seppänen Riikka, Sistonen Toivo, Suutari Hannu, Virtanen Kirsi. 

Puheenjohtaja totesi äänestyksessä Paavo Oikarisen esityksen saaneen 23 JAA ääntä ja Merja Kyllösen esityksen 36 EI ääntä. Merja Kyllösen esitys hyväksyttiin kokouksen päätökseksi. 

Lisäksi aluevaltuusto päätti yksimielisesti poistaa esityksestä hallintosäännön 151 a §:n.  

Puheenjohtaja Raili Myllylä esitti keskustelun pohjalta, että 162 § voitaneen poistaa ja pykälä nostetaan myöhemmässä hallintosäännön valmistelussa esille. Aluevaltuusto hyväksyi yksimielisesti puheenjohtajan linjauksen. 

Hallintosääntö tuli voimaan välittömästi.