Aluevaltuusto, kokous 15.3.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 15 Va. HVA-johtajan nimeäminen, aluehallit. esittelijä- ja sihteeritehtävien hoitaminen

KHVADno-2022-70

Perustelut

Käsitelty: Väliaikainen valmistelutoimielin 4.3.2022 § 24

Hyvinvointialuejohtajan virka on hyvinvointialueen lakisääteisesti perustettava virka. Hyvinvointialuelain 45 §:n mukaan hyvinvointialuejohtajan valitsee aluevaltuusto. Hyvinvointialuejohtaja voidaan valita joko toistaiseksi tai määräajaksi ja hän on virkasuhteessa hyvinvointialueeseen.

Virkasuhteen päätyyppi on aina toistaiseksi voimassa oleva palvelussuhde. Määräaikaiseen virkasuhteeseen voidaan ottaa vain, mikäli siihen on laissa tai asetuksessa säädetty peruste. Jos työ on pysyvä, viranhaltija otetaan toistaiseksi voimassa olevaan virkasuhteeseen.

Virkaan kuuluvia tehtäviä hoitamaan voidaan ottaa viranhaltija määräajaksi siihen asti, kunnes virka saadaan täytettyä ja virkaan valittu viranhaltija ryhtyy hoitamaan virkaan kuuluvia tehtäviä.

Toistaiseksi voimassa olevaan virkasuhteeseen ei voida valita henkilöä, joka ei täytä viran kelpoisuusehtoja. Sen sijaan tällainen henkilö voi toimia avoimen viran hoitajana, kunnes virka saadaan täytettyä kelpoisuusehdot täyttävällä hakijalla.

Lähtökohtana viran täyttämisessä on aina julkinen hakumenettely. Virka-suhteeseen voidaan ottaa ilman hakumenettelyä mm. kun kysymyksessä on sijaiseksi tai avoinna olevaan virkasuhteeseen ottaminen määräajaksi (laki kunnan ja hyvinvointialueen viranhaltijasta 2 luku 4 §).

Valmistelujohtajan ehdotus:

Väliaikainen valmistelutoimielin esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto ottaa ilman hakumenettelyä ko. virkaan vt. hyvinvointialuejohtajan siihen saakka, kunnes hyvinvointialuejohtajan virka saadaan täytettyä ja virkaan valittu viranhaltija ryhtyy hoitamaan virkaan kuuluvia tehtäviä.

Esitys vt. hyvinvointialuejohtajasta annetaan kokouksessa.

Valmistelujohtajan muutettu ehdotus:

Väliaikainen valmistelutoimielin esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto ottaa ilman hakumenettelyä ko. virkaan vt. hyvinvointialuejohtajan siihen saakka, kunnes hyvinvointialuejohtajan virka saadaan täytettyä ja virkaan valittu viranhaltija ryhtyy hoitamaan virkaan kuuluvia tehtäviä.

Esitys vt. hyvinvointialuejohtajasta annetaan kokouksessa.

Pöytäkirja tarkastetaan tämän pykälän osalta tässä kokouksessa.

Ehdotus

Väliaikainen valmistelutoimielin päättää esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto päättää valita Kainuun hyvinvointialueen hyvinvointialuejohtajan viran väliaikaiseksi hoitajaksi sujuvan valmistelun varmistamiseksi väliaikaisen valmistelutoimielimen puheenjohtaja yhteiskuntatieteiden lisensiaatti (pääaineena sosiaalihallintotiede) Eija Tolosen 15.3.2022 lukien siihen saakka, kunnes virka täytetään ja valittu viranhaltija ryhtyy hoitamaan virkaan kuuluvia tehtäviä.

Päätös

Aluevaltuusto hyväksyi yksimielisesti väliaikaisen valmistelutoimielimen ehdotuksen.

**********************

Eija Tolonen poistui kokouksesta tämän pykälän käsittelyn ajaksi osallisuusjäävinä. 

Esteellisyys

  • Eija Tolonen