Aluehallitus, kokous 16.1.2023

§ 6 Hyvinvointialueen järjestämissuunnitelman laatiminen

KHVADno-2023-122

Valmistelija

  • Eija Tolonen, järjestämisjohtaja, eija.tolonen@kainuu.fi

Perustelut

Hyvinvointialueen järjestämissuunnitelman laadinta pohjautuu hyvinvointialuestrategiaan. Kainuun hyvinvointialueen strategia vuosille 2022 – 2025 hyväksyttiin aluevaltuustossa 21.11.2022 § 87. Hyvinvointialuestrategia on ylätason linjadokumentti, johon kytketään tarvittavat tarkentavat strategiakokonaisuudet. Keskeisiä ovat erityisesti talousarvion tavoitteet, vuotuiset painopisteet ja suunnitelmat sekä laajempi alkuvuodesta 2023 laadittava hyvinvointialueen järjestämissuunnitelma. 

Järjestämissuunnitelman taustalla on hyvinvointialueen strategian lisäksi keväällä 2022 laadittu tilannekuva ilmiöineen, uusimmat toimintaa ja toimintaympäristöä kuvaavat arviointiraportit ja selvitykset sekä kansalliset tavoitteet. Tilannekuva-analyysin (NHG 2022) mukaan Kainuun hyvinvointialueen palveluverkkoa- ja valikoimaa on uudistettava riittävän kokonaisvaltaisesti. Hallittu uudistuminen on välttämätöntä heti hyvinvointialueen ensimmäisestä toimintavuodesta alkaen, sillä valtionrahoitus ei mahdollista nykyisten toimintamallien ja rakenteiden ylläpitämistä.

Järjestämissuunnitelma toteuttaa hyvinvointialueen strategisia linjauksia ja se tulee olemaan samaan aikaan toiminnan uudistamisohjelma ja kestävä toiminnan sopeuttaminen olemassa oleviin resursseihin. Suunnitelman yhtenä tavoitteena on yhteensovittaa käytettävissä olevat resurssit ja palvelutarpeet tasapainoisen talouden varmistamiseksi. Järjestämissuunnitelma sisältää toimialuekohtaiset toimintasuunnitelmat ja siinä asetetaan konkreettisia tavoitteita, toimenpiteitä, resurssivaikutuksia ja mittareita hyvinvointialueen strategian mukaiselle toteuttamiselle vuosille 2023 – 2025. 

Myös investointisuunnitelma on syytä kytkeä osaksi järjestämissuunnitelmaa. On ilmeistä, että tässä tilanteessa lähipalveluiden konsepti on määriteltävä uudelleen. Konseptia toteuttava rakentaminen on suunniteltava ja toteutettava tiiviisti kytköksissä järjestämissuunnitelmaan. Rakentamisessa on tarkkaan arvioitava asumisen ja palveluympäristöjen välinen suhde ja toteutettava selkeä työnjako kuntien, markkinoiden ja hyvinvointialueen välillä. 

Järjestämissuunnitelmaan liittyvä valmisteleva työskentely sekä kuntakierrokset aloitettiin viranhaltijajohdon toimesta joulukuussa 2022 ja niitä jatketaan tammikuussa 2023. Järjestämissuunnitelma luonnosta työstetään kevään aikana viranhaltijoista koostuvassa ydinryhmässä sekä käsitellään kuukausittain järjestämissuunnitelma luonnosta, työn etenemistä ja sisältöä poliittisissa toimielimissä: aluehallituksessa -ja valtuustossa sekä hyvinvointi- ja yhdyspintalautakunnassa ja tulevaisuuslautakunnassa. Henkilöstön, asukkaiden ja muiden sidosryhmien tutustumis- ja palautteenanto mahdollisuus järjestämissuunnitelman luonnokseen mahdollistetaan hyvinvointialueen verkkosivuilla. Lisäksi on tarkoituksena mahdollistaa myös virallinen lausunnon anto mahdollisuus. 

Järjestämissuunnitelman luonnosta rikastetaan mahdollisuuksien mukaan saatujen palautteiden, kommenttien ja lausuntojen perusteella. Tavoitteena on, että järjestämissuunnitelma hyväksytään aluevaltuustossa arviolta huhti-toukokuussa 2023. Järjestämissuunnitelmasta muodostuu kirjallinen dokumentti, jonka toteutumista seurataan ja arvioidaan erikseen sovitun aikataulun mukaisesti.

Ehdotus

Esittelijä

  • Jukka Lindberg, hyvinvointialuejohtaja, jukka.lindberg@kainuu.fi

Aluehallitus hyväksyy järjestämissuunnitelmatyön laadinnan periaatteet ja etenemisen.

Päätös

Hyväksyi.