Aluehallitus, kokous 16.1.2023

§ 14 Oikaisuvaatimus päätöksestä § 189 Ympärivuorokautisen palveluasumisen palvelusetelin arvo

KHVADno-2023-107

Valmistelija

  • Jaana Mäklin, asiakkuusjohtaja, jaana.maklin@kainuu.fi

Perustelut

Kainuun hyvinvointialueen aluehallitus hyväksyi 28.11.2022 § 189 asiakkaalle myönnettävän ympärivuorokautisen palveluasumisen palvelusetelin arvon.

Esperi Care Oy on jättänyt 12.12.2022 asiasta oikaisuvaatimuksen. Esperi Care Oy vaatii, että päätös ikäihmisten ympärivuorokautisen hoivan palvelusetelin arvojen korotuksesta kumotaan virheellisenä ja lainvastaisena. Yhtiö vaatii muuttamaan päätöstä siten, että palvelusetelin arvoa korotetaan vastaamaan oikeita tuotantokustannuksia. Vaatimustaan oikaisuvaatimuksen tekijä perustelee sillä, että alan palkankorotukset ja yleinen inflaatio aiheuttaa palvelutuotannon tuotantokustannusten huomattavaa nousua. Päätetty palvelusetelin arvo alittaa tosiasialliset tuotantokustannukset merkittävästi, ei ole arvoltaan asiakkaalle kohtuullinen eikä tämän vuoksi asiakasmaksulain mukainen. 

Asiakkaalle myönnettävän palvelusetelin arvo voidaan määritellä joko asiakasmaksulakiin perustuvalla tulojen huomioon ottamisella tai hyvinvointialueen määrittelemien asiakkaan jatkuvien ja säännöllisten tulojen mukaan. Kainuussa ikäihmisten ympärivuorokautisen palveluasumisen asiakaskohtainen palvelusetelin arvo määräytyy jälkimmäisellä tavalla erillisen tuloluokkataulukon mukaisesti. 

Asiakasmaksulain mukaan palveluseteliasiakkailta ei saa periä asiakasmaksuja. Asiakas maksaa mahdollisen omavastuuosuuden palveluntuottajan hinnan ylittäessä palvelusetelin arvon. Asiakkaalle jäävä omavastuuosuus riippuu täten palvelusetelipalveluntuottajien hinnoista. Palveluntuottajat ovat tuottaneet palvelusetelillä järjestettyä ikäihmisten ympärivuorokautista palveluasumista (tehostettu palveluasuminen) eri hinnoilla.  

Asiakkaalle myönnettävän palvelusetelin arvoa voidaan kohtuulistaa korottamalla palvelusetelin arvoa palveluseteli lain 8 § mukaisesti. Palveluseteliä käyttäviä asiakkaita on vuosittain noin sata eikä kohtuullistamistarpeita juurikaan ole ollut. Asiakkaalle yksilöllisesti määriteltyjen palvelusetelien arvojen kohtuullistamisia on siten tehty vähän. 

Palvelusetelin lain 6 § mukaan asiakkaalla on oikeus kieltäytyä hänelle tarjotusta palvelusetelistä, jolloin hyvinvointialueen tulee ohjata hänet hyvinvointialueen muilla tavoin järjestämien palvelujen piiriin. Mikäli asiakas valitsee palvelusetelin käyttämisen, on hänellä valinnanvapaus valita itselleen mieleinen palveluntuottaja hyväksyttyjen palvelusetelipalveluntuottajien joukosta. 

Vastine oikaisuvaatimukseen

Palvelusetelin arvoa on korotettu vuodelle 2023 noin 26 % verrattuna edelliseen vuoteen. Hyvinvointialueen tulee määritellä palvelusetelin arvo niin, että se on asiakkaan kannalta kohtuullinen. Kohtuullisuutta arvioitaessa on otettava huomioon kustannukset, jotka aiheutuvat hyvinvointialueelle vastaavan palvelun tuottamisesta hyvinvointialueen omana tuotantona tai hankkimisesta ostopalveluna sekä asiakkaan maksettavaksi jäävä arvioitu omavastuuosuus. Kainuun hyvinvointialueella palvelusetelin arvon määrittäminen pohjautuu oman toiminnan hintaan. Oman toiminnan tehostetun palveluasumisen vuorokausi hinta on noin 147 € / vrk vuonna 2023 ja oman toiminnan nettokustannukset olivat vuonna 2022 keskimäärin 140 € /as/vrk ja bruttokustannukset noin 178 € /as/vrk.

Palvelusetelin arvoa on korotettu huomattavasti, 26 %, vuodelle 2023. Korotus kattaa palkankorotuksista ja yleisestä kustannustason noususta aiheutuvan tuotantokustannusten nousun. Palvelusetelin arvo on myös oikeassa suhteessa hyvinvointialueen oman tuotannon kustannuksiin. Palvelusetelin arvoa voidaan tarvittaessa asiakaskohtaisesti kohtuullistaa. 

Oikaisuvaatimuksen tekijän väite siitä, että päätös on lainvastainen palvelusetelin arvon kohtuuttomuuden takia, on perusteeton.  

Päätös voidaan hallintolain 49 f §:n perusteella laittaa oikaisuvaatimuksesta huolimatta täytäntöön, mikäli päätös on luonteeltaan sellainen, että se on pantava täytäntöön heti tai täytäntöönpanoa ei yleisen edun vuoksi voi lykätä. Koska kyseessä on palvelusetelin arvo, jolla mahdollistetaan asiakkaiden palveluiden saatavuuden jatkuminen ja palvelujen tuottajien toiminta, on päätös syytä laittaa täytäntöön oikaisuvaatimuksesta huolimatta. 

Lisätietoja asiasta antaa asiakkuusjohtaja Jaana Mäklin, puh. 044 710 1450 tai sähköpostitse etunimi.sukunimi@kainuu.fi

Ehdotus

Esittelijä

  • Jukka Lindberg, hyvinvointialuejohtaja, jukka.lindberg@kainuu.fi

Aluehallitus hylkää oikaisuvaatimuksen perusteettomana. Aluehallitus laittaa päätöksensä § 189 täytäntöön oikaisuvaatimuksesta huolimatta. 

Päätös

Hyväksyi.