Aluehallitus, kokous 28.11.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 182 Maakuntien Tilakeskus Oy:n osakemerkintä ja osakassopimus

KHVADno-2022-445

Valmistelija

  • Timo Korhonen, valmistelujohtaja, timo.v.korhonen@kainuu.fi

Perustelut

Hyvinvointialuelain (611/2021) mukaisesti hyvinvointialueiden yhteiseen omistukseen perustetaan valtakunnallinen toimitila- ja kiinteistöhallinnon osaamiskeskus. Osaamiskeskus on hyvinvointialueiden, Helsingin kaupungin ja HUS-yhtymän yhteisesti omistama osakeyhtiö, jossa myös valtio on osakkaana. Osaamiskeskuksen lakisääteisenä tehtävänä on ylläpitää hyvinvointialueiden yhteistä tilatietojärjestelmää ja siihen liittyviä palveluja sekä antaa vuosittain hyvinvointialueille ja valtiolle selvitys hyvinvointialueiden tekemistä toimitiloja koskevista investointipäätöksistä ja niiden vaikutuksista hyvinvointilalueiden talouteen. Lisäksi hyvinvointialueet voivat antaa osaamiskeskukselle muita toimitila- ja kiinteistöhallintoa koskevia tehtäviä. 

Osaamiskeskus perustetaan Maakuntien tilakeskus Oy:stä siirtämällä sen osakkeet vastikkeetta valtiolta hyvinvointialueille, Helsingille ja HUS-yhtymälle 1.1.2023. Valtiolle jää kuitenkin hyvinvointialuelaissa ja voimaanpanolaissa (616/2021) edellytetty pieni osakeomistus osaamiskeskukseen.

Omistuksen siirtoon liittyen on valmisteltu osakkeiden luovutuskirja, yhtiöjärjestys ja osakassopimus. Yhtiön omistusosuudet jakautuvat hyvinvointialueiden asukasluvun mukaisesti. Kainuun hyvinvointialueen omistusosuus tulee olemaan 1,3 % (H-osakelaji no:t 1 526 158 - 1 597 412).

Ehdotus

Esittelijä

  • Jukka Lindberg, hyvinvointialuejohtaja, jukka.lindberg@kainuu.fi

Aluehallitus päättää:

1. merkitä tiedoksi hyvinvointialuejohtajan päätöksen merkitä 71 255 kappaletta Maakuntien Tilakeskus Oy:n osakkeita; ja

2. hyväksyä yhtiön osakassopimuksen liitteen mukaisesti.

Päätös

Hyvinvointialuejohtajan täydennetty päätösehdotus:

Pöytäkirja tarkastetaan tämän asian osalta kokouksessa. 

Päätös:

Hyväksyi.