Perustelut
Hyvinvointialuelain 115 § mukaan aluevaltuuston on kunkin vuoden loppuun mennessä hyväksyttävä hyvinvointialueelle seuraavaksi kalenterivuodeksi talousarvio, jossa otetaan huomioon hyvinvointialuekonsernin talouden vastuut ja velvoitteet. Talousarvion hyväksymisen yhteydessä aluevaltuuston on hyväksyttävä myös taloussuunnitelma kolmeksi tai useammaksi vuodeksi. Talousarviovuosi on taloussuunnitelman ensimmäinen vuosi.
Taloussuunnitelma on laadittava siten, että se on tasapainossa tai ylijäämäinen viimeistään toisen talousarviovuotta seuraavan vuoden päättyessä. Taloussuunnitelman tasapainossa voidaan ottaa huomioon talousarvion laadintavuoden taseeseen kertyväksi arvioitu ylijäämä. Hyvinvointialueen taseeseen kertynyt alijäämä tulee kattaa enintään kahden vuoden kuluessa tilinpäätöksen vahvistamista seuraavan vuoden alusta lukien. Tässä määräajassa tulee kattaa myös talousarvion laadintavuonna tai sen jälkeen kertynyt alijäämä. Taloussuunnitelmassa hyväksytään hyvinvointialueen ja hyvinvointialuekonsernin toiminnan ja talouden tavoitteet. Tavoitteiden on toteutettava hyvinvointialuestrategiaa.
Talousarvion laadintavaiheessa vuodelle 2024 ennustetaan noin -24,5 milj. euron alijäämää.
Kainuun hyvinvointialue jatkaa toimintaansa vuonna 2025 edelleen haastavassa taloudellisessa tilanteessa. Vuoden 2025 talousarvion valmistelun pohjana on ollut VM:n 23.9.2024 julkaisema ja 22.11.2024 tarkennettu hyvinvointialueiden rahoituslaskelma, jonka mukaan Kainuun hyvinvointialueen rahoitus ensi vuodelle on 403,6 milj. euroa, josta laskennallinen rahoitus on 405,2 milj. euroa ja siirtymätasaus -1,6 milj. euroa. Valtion rahoitus kasvaa VM:n julkaiseman rahoituksen painelaskelman mukaan vuonna 2026 14 milj. euroja ja vuonna 2027 2 milj. euroa. Kainuun hyvinvointialueen kolmas toimintavuosi on tulee olemaan talousarvioesityksen mukaan 5,0 milj. euroa ylijäämäinen.
Hyvinvointialueen investointisuunnitelmassa esitetään vuodelle 2025 omaan taseeseen tehtäviä nettoinvestointeja 8,7 milj. euroa ja kokonaisnettoinvestointien määrä vuosille 2025-2028 on 42,5 milj. euroa. Investointisuunnitelmassa on esitetty myös investointeja vastaavat sopimukset, joilla on vaikutus hyvinvointialueen lainanottovaltuuteen. Kainuun hyvinvointialueella ei ole lainanottovaltuutta ensi vuodelle, joten toteutettavat investoinnit rahoitetaan tulorahoituksella ja kassavaroin. Arvioitu investointituki vuonna 2025 2,8 miljoonaa euroa.
Toimintatuloja kertyy arviolta 57,9 milj. euroa, josta suurin erä ovat maksutuotot 30,4 milj. euroa. Toimintamenoja arvioidaan kertyvän yhteensä 443,2 milj. euroa, josta suurin menoerä ovat henkilöstökulut 225,7 milj. euroa. Toiseksi suurin menoerä ovat palvelujen ostot 158,3 milj. euroa, joka sisältää esim. yliopistosairaalapalvelut. Muiden toimintakulujen erä on 20,7 milj. euroa, joka sisältää mm. toimitilavuokrat ja leasing-kustannukset.
Toimintakate on -385,3 milj. euroa ja valtion rahoitus 403,6 milj. euroa. Rahoituserien, -1,8 milj. euroa, jälkeen vuosikatteeksi muodostuu 16,5 milj. euroa. Poistojen arvioitu kertymä on -11,6 milj. euroa ja vuoden 2024 talousarvion mukainen alijäämä -5,0 milj. euroa.
Hyvinvointialueiden rahoituslain mukaan mahdollinen alijäämä on katettava kahden seuraavan vuoden kuluessa. Näin ollen myös Kainuun hyvinvointialueen talouden suunnitelmavuosina olisi toimintaa ja taloutta sopeutettava niin, että vuosina 2023–2024 syntynyt alijäämä katettaisiin ja saataisiin talous tasapainotettua vuoden 2026 loppuun mennessä. Strategian mukaista rakenteiden ja toimintatapojen uudistamistyötä sekä talouden sopeuttamista aluevaltuuston hyväksymän järjestämissuunnitelman mukaisesti jatketaan edelleen, mutta talouden tasapainoa ei katsota pystyttävän saavuttamaan annetussa määräajassa vaan kumulatiiviset alijäämät pyritään kattamaan vuosikymmenen vaihteeseen mennessä.
Liite: Kainuun hyvinvointialueen talousarvio 2025 ja taloussuunnitelma 2026-2028
Ehdotus
Esittelijä
-
Timo Halonen, vt. hyvinvointialuejohtaja, timo.halonen@kainuu.fi
Aluehallitus esittää aluevaltuustolle hyväksyttäväksi talousarvion 2025 ja taloussuunnitelman 2026-2028 liitteen mukaisesti.
Aluehallitus antaa oikeuden tehdä talousarviokirjaan teknisluonteisia muutoksia ja korjauksia.
Päätös
Hyväksyi.
Pöytäkirja tarkastettiin kokouksessa.