Aluehallitus, kokous 9.12.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 310 Ennaltaehkäisevän omaishoidon tuen maksuluokan poistaminen yli 65-vuotiaiden omaishoidosta

KHVADno-2024-6052

Valmistelija

  • Anna-Liisa Kainulainen, toimialuejohtaja sosiaali- ja perhepalvelut, anna-liisa.kainulainen@kainuu.fi

Perustelut

Kainuun hyvinvointialueen sosiaalityö ja sosiaaliohjaus palvelualueen aikuisten sosiaalityön palveluyksikössä hoidetaan yli 65-vuotiaiden omaishoidon asiat ja alle 65-vuotiaiden omaishoidon asiat vammaisten sosiaalityön palveluyksikössä. Omaishoidon myöntämisperusteissa on omaishoidon lakiin kuuluvia omaishoidon maksuluokkia kolme. Maksuluokka 1. lähes jatkuva hoidon tarve, maksuluokka 2. jatkuva ympärivuorokautisen hoidon tarve, maksuluokka 3. erityistukea ja palvelua saavat sekä harkintaan perustuva ennaltaehkäisevä omaishoidon maksuluokka yli 65-vuotiaiden omaishoidossa. 

Laki omaishoidontuesta, 937/2005 mukaan omaishoidolla tarkoitetaan vanhuksen, vammaisen tai sairaan henkilön hoidon ja huolenpidon järjestämistä kotioloissa omaisen tai muun hoidettavalle läheisen henkilön avulla. Omaishoidolla korvataan muiden sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen tarvetta. Omaishoidontuella tarkoitetaan kokonaisuutta, joka muodostuu hoidettavalle järjestettävistä tarpeen mukaisista palveluista sekä omaishoitajan valmennuksesta, hoitopalkkioista, vapaasta sekä omaishoitoa tukevista palveluista, jotka määritellään omaishoidon tuen suunnitelmassa. Omaishoidon tuki on määrärahasidonnainen sosiaalipalvelu, joka perustuu hyvinvointialueen harkintaan. Laki ei takaa hoitajalle subjektiivista oikeutta omaishoidontukeen vaan omaishoidon tuki myönnetään hakemuksen saapumispäivämäärästä alkaen omaishoidon tukeen varatun määrärahan puitteissa.

Kainuun hyvinvointialueella on käytössä ennaltaehkäisevä omaishoidon maksuluokka yli 65-vuotiaiden omaishoidossa. Ennaltaehkäisevä tuki on 236,57 euroa/kk (v. 2024). Tämä ennaltaehkäisevä luokka ei ole lakisääteinen omaishoidon tuen palvelu, vaan palvelun myöntäminen perustuu harkintaan. Ennaltaehkäisevä luokka on käytössä vain yli 65-vuotiaiden omaishoidossa. Ennaltaehkäisevä luokka ei ole lakisääteinen, eikä siihen sisälly vapaapäiväoikeutta.

Tuki on tarkoitettu henkilölle, joka hoitaa ja huolehtii iäkkäästä henkilöstä mahdollistaen hänen kotona asumisensa. Ennaltaehkäisevä tukea myönnetään erityistä harkintaa käyttäen. Ennaltaehkäisevän tuen päätös tehdään enintään vuodeksi kerrallaan. Päätös koskee hoidettavan sen hetkistä asuinpaikkaa. Tuen saaminen edellyttää, että omaisen tai läheisen esimerkiksi naapurin antama hoiva korvaa ikääntyneelle myönnetyn säännöllisen kotihoidon palvelun ja asiakas asuu syrjässä haja-asutusalueella kaukana palveluista, pois lukien kotisairaanhoito. Hoidettava tarvitsee huolenpitoa henkilökohtaisissa toiminnoissa, turvallisuuden varmistamisessa ja asioinnissa vähintään viikoittain. Tuki voidaan myöntää, jos omainen tai läheinen (esim. naapuri) sitoutuu kotikäyntien avulla lisäämään asiakkaan kotona asumisen turvallisuutta esimerkiksi huolehtimalla turvapuhelin käynneistä. Tukea ei myönnetä pelkästään siivoukseen ja/tai kotitöiden tekemiseen. Mikäli ennaltaehkäisevän tuen asiakas joutuu hoitoon kodin ulkopuolelle esimerkiksi sairaalaan, ennaltaehkäisevän tuen maksaminen keskeytetään kyseessä olevaksi ajaksi. Tuensaajalla on velvollisuus ilmoittaa sellaisista asiakasta koskevista muutoksista oma työntekijälle, joilla voi olla vaikutus tuen saamiseen/keskeyttämiseen/päättämiseen. Mikäli asiakkaan toimintakyky laskee ja palveluntarve lisääntyy, tilanne arvioidaan uudelleen.

Vuoden 2025 talousarvion laadinnan yhteydessä olemme joutuneet sopeuttamaan Kainuun hyvinvointialueen talousarvion määrärahat sosiaalityö ja sosiaaliohjaus palvelualueella siten, että pystymme turvaamaan lakisääteiset välttämättömät palvelut Kainuun asukkaille. Kartoituksen yhteydessä on todettu, että omaishoidon tuen yli 65-vuotiaiden ennaltaehkäisevä maksuluokka ei ole lakisääteinen palvelu, joten talouden sopeuttamisen näkökulmasta tästä tulee luopua. Määrärahavarausta kyseiseen maksuluokkaan ei ole tehty vuodelle 2025.

Ennaltaehkäisevän omaishoidon asiakkaita on vuonna 2024 ollut 108 asiakasta. Kustannukset vuonna 2024 yhteensä 306 594,72 euroa. Yli 65 -vuotiaiden omaishoidon tukeen on TA2025 varaus yhteensä 3 124 714 euroa (maksuluokat 1-3) eli alkuperäisestä talousarvioraamista on vähennetty 316 000 euron ennaltaehkäisevän omaishoidon osuus. Mikäli ennaltaehkäisevä omaishoidon tuki poistetaan, tulee siitä säästöä Kainuun hyvinvointialueelle ja samalla turvataan lakisääteisen omaishoidon tuen määrärahojen riittävyys. 

Ennaltaehkäisevän maksuluokan poistaminen voi tarkoittaa sitä, että ennaltaehkäisevän omaishoidon tuen asiakkaat hakevat lakisääteistä omaishoidon tukea ja heille myönnetään omaishoidontuen maksuluokka 1 mukaisen omaishoidon tuen, mikäli palvelua koskevat myöntämisperusteet täyttyvät.  Lisäksi osa ennaltaehkäisevän omaishoidon asiakkaista saattaa hakea kotihoidon maksullisia palveluja. Ensisijaisten sosiaalihuollon palvelujen tulee olla riittäviä, näillä palveluilla turvataan asiakkaiden arjen sujuminen kotioloissa. Osalla ennaltaehkäisevän omaishoidon asiakkaiden tukeminen jatkuu omaisen tai naapurin antamalla tuella, vaikka tuen maksaminen päättyy. Kaikki eivät halua maksullisten kotihoidon palvelujen piiriin ja järjestävät palvelunsa itse parhaaksi katsomallaan tavalla. 

Ennaltaehkäisevä tuki on ollut käytössä vain yli 65-vuotiaiden omaishoidon tuessa, joten asetamme tämän osalta myös asiakkaat eriarvoiseen asemaan. Asiakkaita tulee kohdella tasavertaisesti ja poistaa sellaiset epäkohdat, jotka tuovat eriarvoisuutta tukien myöntämisessä.     

Ehdotus

Esittelijä

  • Timo Halonen, vt. hyvinvointialuejohtaja, timo.halonen@kainuu.fi

Aluehallitus päättää, että yli 65-vuotiaiden omaishoidon tuen ennaltaehkäisevä maksuluokka poistetaan 1.1.2025 lähtien Kainuun hyvinvointialueella talouden sopeuttamisen toimenpiteenä. Tuen piirissä oleville asiakkaille tuki maksetaan vuoden 2024 palkkion suuruisena 31.3.2025 saakka, indeksikorotusta ei tehdä. Uusille asiakkaille tukea ei enää myönnetä 1.1.2025 lähtien.  

Päätös

Hyväksyi.

Pöytäkirja tarkastettiin kokouksessa.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä

  • hyvinvointialueen jäsen

  • hyvinvointialueiden yhteistoiminnassa järjestettyjä tehtäviä koskevasta päätöksestä oikaisuvaatimuksen ja aluevalituksen saa tehdä myös yhteistoimintaan osallinen hyvinvointialue ja sen jäsen.


Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Kainuun hyvinvointialueen kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä.

Hyvinvointialueen jäsenen, yhteistoimintaan osallisen hyvinvointialueen ja sen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun päätös on asetettu yleisesti nähtäväksi. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä. Päätöksen sähköinen tiedoksianto edellyttää asianosaisen suostumusta.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Kainuun hyvinvointialueen aluehallitus.

Postiosoite:
Kainuun hyvinvointialue/Aluehallitus
PL 400
87070 Kainuu

Käyntiosoite: Sotkamontie 13, H-talo, hallinto, 87300 Kajaani

Sähköpostiosoite: kirjaamo.hyvinvointialue@kainuu.fi
Faksinumero: 08 718 0050
Puhelinnumero: 08 615 61 (vaihde)
Kirjaamon aukioloaika: arkisin ma–pe klo 9.00–15.00

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • se, millaista oikaisua vaaditaan
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.


Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Kainuun hyvinvointialueen kirjaamosta (ks. yhteystiedot yllä).